DIGI Mobil

Beperli a DIGI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot

A DIGI Csoport szerint az NMHH tisztességtelenül és alaptalan feltételezésekre alapozva zárta ki őt a magyarországi 5G mobilhálózati pályázatból. Per lesz, és maradnak a magyar mobilpiacon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról többször is beszámoltunk pénteken, az NMHH kizárta a DIGI-t a magyarországi 5G mobil  hálózati pályázatból.

A hírekre reagálva pénteken későeste a DIGI közleményt adott ki, melyben bejelenti, hogy jogorvoslattal fordul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen.

Leszögezik: a Társaság, ügyfelei érdekében folytatni kívánja a magyar piacra vonatkozó terveinek megvalósítását.

A közleményből kiderül, hogy nem a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. indult el az 5G pályázaton, hanem a cégcsoport részéről a DIGI COMMUNICATIONS N.V., a Hollandiában bejegyzett anyavállalat pályázott az 5G frekvenciára.

A közlemény szerint a DIGI COMMUNICATIONS N.V. a mai nappal tájékoztatta részvényeseit és befektetőit, hogy 2019. szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az 5G-s frekvencia-árverésen való részvételi pályázatát elutasította. A vállalat ezen a frekvencia-árverési eljáráson a magyar piacon elindított mobil kommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése érdekében vett részt.

A cég meglátása és álláspontja szerint az NMHH döntése alaptalan és nem tisztességes. A most meghozott határozat ugyanis nem egyezik meg a pályázati kiírás feltételeivel, nem konkrét tényekre és alapos elemzésekre támaszkodik, feltételezéseken és olyan történéseken alapul, melyek csak hipotézis tárgyát képezik. Ez a határozat bővíti a cégcsoportot hátrányosan érintő, vitatható döntések sorát, melyeket az NMHH az elmúlt időszakban hozott a korábbi frekvencia-árverésekkel kapcsolatban a cégcsoport tagjaival szemben.

A DIGI COMMUNICATIONS N.V az NMHH döntése ellen minden elérhető – a magyar és európai jogszabályoknak megfelelő – eszközzel fellebbez. A cégcsoport jelezte. szilárd elhatározása, hogy ügyfelei érdekében folytatja a magyar piacra vonatkozó terveinek megvalósítását.

Pénteki sajtóhírek szerint a rivális Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző kérdése nyomán került be az NMHH-nál a feltehetőleg a DIGI kizárásához vezető szabály az 5G pályázat dokumentációjának módosításával. Az adott szabály egy 2014-es NMHH frekvenciapályázat kiírásában még szerepelt, egy 2016-os pályázatban azonban már nem.

Az NMHH nem nevezte meg a DIGI-t kizárt pályázóként, sőt azt sem közölte, pontosan miért zárta ki a céget, mindössze annyit mondott, hogy a 4 pályázó közül az egyik az egyik nem felelt meg a pályázat feltételeinek. A DIGI kizárásáról ide kattintva olvashatnak további érdekességeket.

Frissítés 2019.09.17.

Itt az NMHH válasza

A Media1 megkérdezte az NMHH-t, miért zárta ki a DIGI Communcations N.V-t az 5G pályázatból, a hatóság válaszáról egy külön cikkben számoltunk be.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!