Figyelő

Szerződést bont a Figyelővel Terézváros

Budapest VI. kerülete eddig évente 4,2 millió forintot költött el a Fidesz-közeli, törpe példányszámú hetilapnál két oldalas cikkek vásárlására. Az új polgármester a szerződésbontással a NER lebontásához szeretne hozzájárulni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„Nem tudom, valakinek feltűnt-e már, de a Figyelő mellékletében eddig két oldalt töltöttek meg terézvárosi tartalmak. Nem ingyen. Gyanítom, hogy nem sokan fordítottak figyelmet erre a mellékletre, de jelzem, hogy mostantól nem is leszünk benne”

– ezekkel a szavakkal jelentette be péntek este Soproni Tamás (Momentum), Terézváros október 13-án megválasztott új polgármestere, hogy a mostantól általa vezetett polgármesteri hivatal felbontja a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) által tavaly megszerzett Figyelő című hetilappal kötött együttműködési szerződést.

A VI. kerületi polgármester Facebook-bejegyzése szerint Terézváros eddig évente 4,2 millió forintot költött arra, hogy

„egy KESMA-propagandalap senki által nem olvasott mellékletében megjelenjen a VI. kerületről néhány cikk”.

A polgármester hozzátette, hogy a cikkek eddig a NER (a Nemzeti Együttműködés Rendszere) építését szolgálták. A szerződés felmondásával most tesznek egy apró lépést annak leépítése érdekében – írta Soproni Tamás.

A Figyelő példányszámát egyébként évek óta nem auditálja a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetségnél (MATESZ), így eleve érthetetlen, az eddigi városvezetés hogyan mérte, hogy a vásárolt médiafelületen a cikkek hány olvasóhoz jutottak el, azaz mennyire hatékony a felhasznált közpénz elköltése.

Az egykoron magas presztízst képviselő, de manapság már a a NER szolgálatába állított Figyelő az egyik legkisebb példányszámú hetilapnak számít. Példányszáma becslések szerint Schmidt Mária regnálásának idején 3800 körülre zuhanhatott, bár MATESZ adatok hiányában a példányszámot csak abból lehetett kikövetkeztetni, hogy a cégnek mekkora éves lap-árbevétele volt, és mennyibe kerül megvenni az újság egy-egy lapszámát.

Korábban több más NER-es médiumról is kiderült, hogy önkormányzati pénzeket kapott. Az ex-klubrádiós Pikó András, Józsefváros új polgármestere például már választási programjában előre jelezte júniusban, hogy a Lokál című KESMA-lapban nem költ többet Budapest VIII. kerülete, és inkább kerületi közvécékre fordítják az erre fordított összeget. Pikó azt mondta akkor, a Lokálban a VIII. kerület évente 25-30 millió forintot „szórt el” eddig évente. A Lokál jövője egyébként kérdésesnek tűnik, a napokban ismét a lehetséges megszűnéséről cikkezett a 444, a tulajdonos médiaholding, a Mediaworks pedig nem reagált a Media1 a lap jövőjét firtató kérdéseire.

További sajtópiaci hírek találhatók a Media1-en.

Borító: A Figyelő hetilap egy korábbi lapszáma a Demokrata című hetilap társaságában egy újságárusnál. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome-mal az Eurosport kerékpáros szakértője Juan Antonio Flecha készít interjút

Az Eurosport exkluzív sportjogokat vásárolt

Az Eurosport bejelentette, hogy ő közvetíti a Tour de France és a La Vuelta futamokat 2025-ig. Emellett a La Course by Le Tour, a Liège-Bastogne-Liège és Flèche Wallonne versenyket is élőben fogja sugározni a sportcsatorna.

Puch László vállalkozó, az MSZP volt pénztárnoka

Puch László, az MSZP volt pénztárnokának közeléből próbálták megszerezni a Computerworld, a PC World és a GameStar kiadóját

A több szaklapot is kiadó Project029 kiadóvállalatot nemrégiben majdnem megszerezték Puch László volt MSZP-pénztárnok közeléből egy végrehajtási eljárás során, de az ügylet végül meghiúsult. A Media1 utolérte Puchot is, aki röviden nyilatkozott is a történtekről. Közben az is kiderült, hogy a céghez érkező új lapigazgató a Fidelitasnál is fontos szakpolitikai pozíciót töltött be.