fbpx
A Rádió 1 honlapja

Visszatért a Rádió 1 több fontos városba

Arról a négy városól van szó, ahol korábban megszűnt a Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága, és mivel még folyamatban volt a Médiatanács amúgy nem túlságosan nagy versennyel párosuló pályázata, egy ideig illegálisan, kalózadásként szólt az adás a nyáron.

Pár napja újra szól a Rádió 1 négy vidéki városi frekvencián: Dunaföldváron, Szekszárdon, Pakson és Baján.

Ismét beüzemelték ugyanis

  • a Dunaföldvár 106,5 MHz
  • a Szekszárd 91,1 MHz
  • a Baja 94,3 MHz
  • és a Paks 107,5 MHz

rádiós frekvenciákat. Az említett FM-elérhetőségeket már fel is sorolja a radio1.hu honlap.

Az említett frekvenciákat korábban már használta a Rádió 1, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem hosszabbította meg a helyi Rádió 1-es partnercég lejáró médiaszolgáltatási jogosultságait, hanem pályázatot írt ki ezek használatára. A jogosultság lejáratának határidejét követően azonban – ellenszegülve a Médiatanács döntésének –, a médiaszolgáltató kalózadásként, azaz jogellenesen is tovább sugározta a Rádió 1-et, miközben a pályázati eljárás még nem zárult le.

Hiába ment Szekszárdig az NMHH mérőautója

Végül augusztusban, azután kapcsolták le a Rádió 1 helyi adásait az érintett városokban, hogy a Media1 beszámolt kalóztevékenységről és a médiahatóságot megkérdeztük, miért huny szemet a törvénytelenségek felett, amikor más médiaszolgáltatókkal közel sem ennyire elnéző.

Az NMHH mérőautója a kérdésünk után kénytelen volt kivonulni az egyik helyszínre, Szekszárdra. A Rádió 1 stúdióberendezéseit az NMHH a kalóztevékenység ellenére azonban nem vette hatósági zár alá, ahogyan az más kalózrádiók esetében bevett szokás, és arról sem érkezett hír, hogy megbírságolták volna a céget a négy városban elkövetett jogsértés miatt. Ez azért fontos, mert most, hogy október elején a nyáron elkövetett súlyos jogsértések ellenére az NMHH újra a helyi Rádió 1 partnernek adta a frekvenciákat, a Rádió 1 rendkívül gyorsan (alig pár nap alatt) vissza tudott térni a térségbe, hiszen nem kellett kiépítenie a berendezéseket.

Egyébként úgy tudjuk, a mérőautó érkezéséről előre értesültek a Rádió 1 munkatársai, ezután döntöttek úgy, hogy beszüntetik az illegális adást.

A Rádió 1 önmagával versenyzett a frekvenciákért

Az említett dunaföldvári, szekszárdi, bajai és paksi frekvenciákra vonatkozó jogosultságot a Rádió 1 partnere, az Alisca Network Kft. nyerte el október elején.

Ami egyébként nem csoda, hiszen az ezek hasznosítására kiírt médiatanácsi pályázaton csak a Rádió 1 tartotta érdemesnek elindulni: két azonos budapesti székhelyen lévő Rádió 1 partnercég, a Lajta Rádió Kft. és az Alisca Network Kft. „küzdött” meg egymással, így valójában csak az volt a kérdés, hogy melyik Rádió 1-es cégen keresztül szólalhat meg újra a Rádió 1, illetve még egy dolog fordulhatott volna elő, hogy egyetlen pályázó sem győz, ha a Médiatanács alaki (formai) vagy tartalmi hibát talál a pályázati ajánlatokban, mint az történt még júniusban a Rádió 1 tihanyi frekvenciája esetében.

A Rádió 1 egyébként vélhetően azért is folytatta médiaszolgáltatási jogosultság hiányában is a sugárzást a nyáron, mert biztosak voltak a folyamatban lévő pályázaton a győzelmükben, és nem akarták, hogy a pályázat lezárultáig addig is hallgatókat veszítsenek, valamint ne tudják teljesíteni a reklámkampányokat, ami ha mégis bekövetkezik, az bevételkieséssel és presztízsveszteséggel jár.

A frekvenciákat néhány hete elnyerő Alisca Network Kft. egyébként az Oxygen Media csoporthoz tartozik.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A Rádió 1 honlapja, rajta a bajai frekvenciával

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások