A DIGI egyik üzlete

Csúszás lehet a hazai 5G pályázaton, izgulhat a DIGI

A legkisebb szolgáltatónak, a DIGI-nek lenne a legnagyobb szüksége új frekvenciákra, mégis neki kell most a legjobban aggódnia a pályázat kimenetelét illetően.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hivatalosan szeptember 23-án kellene, hogy kezdetét vegye a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által még júliusban kiírt, elsősorban az 5G mobilszolgáltatások beindítását segítő frekvenciaértékesítési eljárása, egyelőre azonban az sem biztos, hogy kik versenyezhetnek a hatóság által meghirdetett mintegy 400 MHz-nyi szabad spektrumért. A HWSW számolt be arról, hogy  az 5G-s mobiltechnológiát is kiszolgálni képes sávok 15 éves bérbeadására vonatkozó eljárás kormányzati nyilatkozatok szerint októberben véget érhet, könnyen lehet, hogy kisebb csúszással tud csak lezárulni az aukció.

A HWSW több, neve elhallgatását kérő bennfentes iparági forrástól is úgy értesült, hogy a hatóság legalább egy jelentkező pályázata kapcsán hiánypótlást rendelt el a pályázat alaki vagy tartalmi hiányosságai miatt.

A lap értesülései szerint a hiánypótlásra felszólított szolgáltatók körében biztosan ott van a mobilpiacon idén májusban megjelent DIGI, melyet egyébként egyszer, egy 2012-es frekvenciaértékesítési eljárásból már kizárt az NMHH, igaz, az akkori, több sebből is vérző pályázatot bíróságon támadták meg az állva maradt szolgáltatók, és végül el is érték az eredményt megsemmisítését.

A jelenlegi helyzetben azonban a késlekedés önmagában is érzékenyen érintené a DIGI-t.

Beszorítva a DIGI

A cég jelenlegi, tesztüzemben működő mobilszolgáltatása ugyanis egyelőre kizárólag az 1800 MHz-es sáv egy 2×5 MHz-es blokkjában működik, ráadásul ebbe a szűkös kapacitásba a hang- és adatszolgáltatásokat egyaránt bele kellett zsúfolnia a vállalatnak.  A jelenleg megpályázható helyek közül a 700 és a 2100 MHz-es frekvenciasáv elnyerhető blokkjai lennének a cég számára a legfontosabbak.

DIGI Mobil

Rövid távon csak az oldhatja meg a kapacitásgondokat, ha 2100 MHz-es blokkokat vásárolhat, és ezt teljes egészében a mobiladat-hálózat kapacitásának bővítésére használhatja fel.

Pedig még esélye is lenne

A HWSW szerint a DIGI-nek csak a Telenorral kell versenyeznie, mivel a Vodafone és a Telekom már korábban szerződést hosszabbíthatott ebben a tartományban. A 700 MHz-es sávra mindannyian pályáznak, és még ha a DIGI nyerne is, csak jövő ősztől használhatná az itt kiosztott blokkot, így az nem segítene mostani helyzetén.

A DIGI amúgy elvben komoly esélyekkel szállt harcba: a szolgáltató anyacége nemrég jutott hozzá egy jelentős összegű szindikált kölcsönhöz, így a DIGI-nek meglenne a kellő anyagi háttere is ahhoz, hogy az aukció során az árakat kellemetlen mértékben felverje.

A lap forrásai szerint a DIGI bárminemű gyengítéséből, gyengeségéből a három versenytárs közül a Telenor profitálhatna leginkább, mégpedig az állítólagosan küszöbön álló állami befektetés miatt. Felmerült annak az eshetősége is, hogy a hatóság értékesítési eljárásának érdemi indulásával megvárnák, hogy a korábbi pletykákat igazolva hivatalosan is bejelentsék, hogy az állam az Antenna Hungárián keresztül 25 százalékos tulajdonrészt szerez a cseh PPF befektetői csoport birtokolta távközlési cégben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyelőre nem reagált a lapnak az ügyben.

Frissítés 2019.09.13. 13:20

Az NMHH pár perce bejelentette, hogy csak a Telenort, a Telekomot és a Vodafone-ot vette nyilvántartásba, a DIGI-t tehát kizárta a hatóság a pályázatból. Erről részletesen itt.

Frissítés 2019. 09.13. 21:00

A DIGI péntek este jelezte, hogy beperli az NMHH-t, melynek eljárását tisztességtelennek és alaptalannak tartja. Nem sokkal korábban az is kiderült, hogy Drozdy Győző, a konkurens Telenor Magyarország kérdése nyomán került be az 5G frekvenciapályázat dokumentációjába az a szabály, ami feltehetőleg a cég kizárásához vezetett később. Az adott szabály egy korábbi, 2014-es NMHH frekvenciapályázatban még szerepelt, 2016-ban azonban nem, ahogy a mostani pályázat első tervezetében sem.

Borító: DIGI-üzlet Budapesten. Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!