fbpx
Telenor 5G teszt célú mobilhálózat átadása Győrben

A Telenor épp akkor kerülhet állami résztulajdonba, amikor indul az 5G tender

A Népszava forrásai azt állították, hogy tulajdonrészt vásárolna az állam a Telenorban. Az érintettek a sajtóhírek ellenére egyelőre hallgatnak, bár korábban Palkovics László innovációs miniszter tett már egy arra utaló kijelentést, hogy az állam részt vehet az 5G mobilhálózat kiépítésében.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Bevásárolná magát a Magyar Állam a Telenor Magyarország mobilszolgáltatóba, ezt állította tegnap két független forrására is hivatkozva a Népszava, mely úgy tudja, hogy a 2014 óta ismét állami tulajdonban lévő, a digitális földfelszíni televízós hálózatot is üzemeltető Antenna Hungária Zrt.-n (AH) keresztül szerezne nagyságrendileg 25 százalékos részesedést az állam a mobilszolgáltatóban.

A lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha még az idén megvalósulhatna a tulajdonrészszerzés az AH-n keresztül a Telenorban. A Népszava azt is írta, hogy az erről szóló tárgyalások már folynak a vállalati felsővezetéssel.

Bár egyelőre meg nem erősített információról van szó, beszédes, hogy a tegnapi lapinformációt a megjelenés óta eltelt idő ellenére sem cáfolták az érintettek, illetve a Telenornál a Media1 érdeklődésére nem hivatalosan annyit mondtak, hogy efféle találgatásokat nem szoktak kommentálni.

A PPF csak átmeneti állomás a Telenornak

A Telenor Magyarország legutóbb tavaly váltott tulajdonost, amikor a norvég Telenor Csoport kivonult Magyarországról és a többi közép-kelet-európai leányvállalatával együtt eladta a magyar céget is a cseh PPF csoportnak, mely Petr Kellner cseh milliárdosé.

A Népszava felidézte: már a tavalyi tulajdonosváltáskor arról lehetett hallani, hogy a PPF csak egy köztes állomás lehet a magyar leányvállalat számára, és végül kormányközelbe kerülhet a távközlési cég. Akkoriban az Index azt írta, Mészáros Lőrincnél, a gázszerelőből lett felcsúti dollármilliárdosnál landolhat a Telenor Magyarország végül. Ám ennek ellentmond a közelmúlt eseménye, hogy a Mészáros Lőrinc köreihez tartozó 4iG leszerződött a Magyar Telekommal a T-Systems Magyarország megvásárlásáról.

A Népszava szerint egyébként, ha megvalósul az állam terve, hogy beszálljon a Telenorba, körülbelül 100 milliárd forintra lehet szükség az ügylethez, de például a Forbes tavaly 350 milliárdra forintra taksálta a cég értékét korábban.

Jó éve volt a Telenornak

A több mint ezer fős Telenor Magyarországnak egyébként jó éve volt, ugyanis az eddigi 150-160 milliárd forint közötti átlagos árbevételénél magasabb, 170 milliárd forint bevételre tett szert, és adózás után 31 milliárd forint nyeresége volt. A vállalatnak van ugyan 20 milliárd forintnyi kötelezettségállománya, de ez eltörpül a 116 milliárd forintnyi saját tőkéhez képest.

Maradnának piaci alapú cég

A Telenor lehetséges tulajdonosváltásával foglalkozott a HWSW is. Azt írták, hogy mivel a jelenlegi tárgyalások a kiszivárgott hírek szerint a Telenor Magyarország részvényeinek 25 százalékának állami kézbe kerüléséről szólnak, mindez garancia lehet arra, hogy a mobilszolgáltató a továbbiakban is piaci alapokon működik majd, miközben nyeresége alapján osztalékot fizet az államnak.

Az efféle állami beruházásokat a HWSW szerint sokkal inkább vezérlik közgazdasági szempontok, mintsem az a főként az évtized elején tapasztalható markáns trend, miszerint az állam tulajdonszerzés, illetve saját tulajdonú távközlési cég(ek)en keresztül avatkozna be bizonyos piaci folyamatokba elsősorban az állampolgárokat érintő kiadások, azaz az előfizetési díjak letörése érdekében. Más iparágakban ez a trend már korábban felütötte a fejét, ilyen, alapvetően mind az állam, mind a többi tulajdonos számára pozitív példa lehet az állam 15%-os tulajdonrésze az ERSTE Bankban.

Azért így is okozhat turbulenciát a mobilpiacon

A portál szerint ugyanakkor a magyar mobiltávközlési piacon ezzel együtt jelentős turbulenciát okozhat, ha az állam tulajdonrészt szerez egy olyan piaci befolyással rendelkező szolgáltatóban mint a Telenor Magyarország.

Ennek hatása kettős lehet, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy hónapja bejelentette, hogy ősszel licitre bocsátja 400 MHz-nyi, mobil szélessávú szolgáltatásokhoz, így elsősorban 5G-s hálózatok építéséhez használható spektrum 15 évre szóló használati jogosultságát.  Ezen a tenderen pedig a Telenor az esélyes befutóként indulhat, és a cég egy potenciális (száz)milliárdos tőkeinjekció révén jóval erősebb licitálóvá válhat.

Változhat a név és a logó

Noha a PPF a tavaly megkötött szerződés értelmében 2021-ig kapott engedélyt a Telenor márkanév és imázselemek használatára, a HWSW azt írja, hogy tudomása szerint a cég már idén megújíthatja arculatát és nevet is válthat, ennek pedig köze lehet a feltételezett tulajdonszerzéshez is, mivel az eredeti tulajdonos a márkahasználati engedélyt a későbbi tulajdoni változásoktól is függővé tehette. Emellett lényeges szempont lehet az is, hogy az állam nem önállóan, hanem egy állami kézben lévő technológiai vállalat révén szerezne tulajdonrészt a Telenorban.

A lap újságírója megjegyezte: az Antenna Hungária jelenleg azon kevés, állami kézben lévő távközlési cégek egyike, mely megfelelő kompetenciával rendelkezik a rádiós hálózatok kiépítése és üzemeltetése terén, ezzel korábban már kommunikált kormányzati célokat szolgálva.

A miniszter sejtelmes mondatai

Az informatikai szakportál azt is írta, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció júniusi plenáris ülésén tartott nyilvános előadásán arról beszélt:

az állam bizonyos feltételekkel kész részt venni az 5G infrastruktúra kiépítésében, mivel Palkovics szerint félő, hogy a szolgáltatók egyedi erőfeszítéseire alapozva az 5G-s hálózatok kiépítése lassú lesz.

A Telenoron keresztül vállalna részt az állam az 5G hálózat építésében?

Ha tehát megvalósul az állami tulajdonszerzés, egyszerűbben megvalósulhat, hogy az állam is részt vállal a hálózatépítésben. A HWSW szerint mindezt az is segíti, hogy az NMHH pályázatának tervezett szövege szerint a Telenort semmi nem akadályozná meg abban, hogy az aukció őszi lezárását követően azonnal tárgyalásokat kezdjen versenytársaival akár infrastruktúra-megosztásról, akár a megszerzett spektrum haszonbérletbe adásáról.

A portál szerint ugyanakkor egy potenciális állami tulajdonszerzés a szektorban ezzel együtt több piaci szereplő számára is rossz hír lehet, a Telenor ugyanis egy ilyen tranzakcióval rövid- és középtávon mindenképpen erősödik. Nem mellékes szempont ugyanakkor, hogy a társaság a Vodafone és a UPC várhatóan jövő héten zöld lámpát kapó fúzióját követően az egyetlen olyan, milliós ügyfélbázissal rendelkező távközlési cég marad az országban, melynek nincsenek vezetékes szolgáltatásai (internet, tévé, telefon).

A tulajdonosoknak (beleértve a potenciális új tulajdonos magyar államot is) ezért rövidesen döntést kell hozniuk azzal kapcsolatban, hogy ezt a problémát hogyan kívánják kezelni. A HWSW szerint kézenfekvő lépés lehet erre egy újabb felvásárlási tranzakció – az egyetlen, szóba jöhető célpont a Vodafone-UPC üzlet létrejöttét követően a DIGI Communications NV. magyarországi leányvállalata, a DIGI Távközlési Kft. lehet, mely május végén indította el saját infrastruktúráján a mobilszolgáltatást és jelenleg mintegy 750 ezer magyar háztartást lát el legalább egy vezetékes távközlési szolgáltatással.

További mobilpiaci híreket találnak olvasóink a Media1 mobil rovatában, ahol épp ma számoltunk be arról, hogy elindult Németországban az ottani első kereskedelmi 5G mobilszolgáltatás

Borító: Telenor 5G teszthálózat átadása Győrben. Fotó: Telenor
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!