Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook

Újabb rendőröket rúgtak ki a hamis vád alapján letartóztatott orosz oknyomozó ügyében

A kábítószerrel való üzérkedéssel hamisan megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró júniusi letartóztatása ügyében a héten újabb négy moszkvai rendőrt bocsátottak el. Korábban már több más embernek is távoznia kellett a sajtószabadság tekintetében az aggasztó helyzetű országok közé tartozó Oroszország nyomozószerveitől.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nagy nemzetközi felháborodást, több városban tüntetést, a Facebookon tiltakozást, és még egyes kormányhoz közelálló orosz sajtótermékek szolidaritását is kiváltotta júniusban, amikor orosz nyomozók őrizetbe vették Ivan Golunov oknyomozó újságírót (a kormánykritikus Meduza.io hírportál munkatársát).

A tiltakozás Facebookra javasolt grafikája
A tiltakozás Facebook borítóoldalakon megjelenített grafikája

A 36 éves újságírót kábítószerrel való üzérkedéssel vádolták meg, és a nyomozók azt állították, hogy a táskájában és a lakásában kábítószert találtak. Golunovot a hírek szerint őrizetbe vételekor bántalmazták is.

Sokan már az őrizetbe vételkor azt gondolták, hogy a hatóságok koholt vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki korábban cikkeiben gátlástalan uzsorásokról, illetve egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő orosz titkosszolgálati szervről, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatról (FSZB) írt.

Golunov tagadta az ellene felhozott vádakat.

Hamis bizonyítékok

Golunovot végül a hatóságok kénytelenek voltak elengedni, miután a bíróságon is bebizonyosodott Golunov ártatlansága és az, hogy az ellene szolgáltatott bizonyítékok hamisak. Az eset azonban ismét rávilágított, milyen sebezhetők az újságírók a hatalommal szemben Oroszországban.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságírószervezet Golunov szabadon engedése után arra figyelmeztetett, hogy Oroszországban több más újságíró is rács mögött van, valamint aláhúzta: Oroszországban továbbra is aggasztó a sajtószabadság helyzete, ezért folytatni kell a nyomásgyakorlást olyan egységes tiltakozással, mint Golunov esetében is történt.

Újabb négy embernek kellett mennie

Oroszországban Golunov ügyét követően belső vizsgálat indult. Ez ügyben a legújabb fejlemény, hogy a héten (kedden) elbocsátották a moszkvai rendőrség négy munkatársát, amiért hamis bizonyítékok alapján kísérelték meg rács mögé juttatni Ivan Golunovot.

Az MTI beszámolója alapján a keddi elbocsátás a nyugat-moszkvai közigazgatási körzet rendőr-parancsnokságát, azon belül a kábítószerosztály főmunkatársát, Gyenyisz Konovalovot és három munkatársát, Akbar Szergalijevet, Roman Feofanovot és Dmitrij Kozsanovot érintette.

A múlt hónapban is volt már néhány elbocsátás

A botrány nyomán Vlagyimir Putyin egyébként június 13-án már leváltott két rendőrtábornokot: Andrej Pucskovot, a nyugat-moszkvai körzet parancsnokát és Jurij Gyevjatnyikot, a fővárosi kábítószerrészleg vezetőjét.

Június 26-án lemondott Pucskov helyettese, Igor Petuhov, július 3-án pedig felfüggesztették beosztásából a nyugat-moszkvai rendőrparancsnokság kábítószerosztályának vezetőjét, Andrej Scsirovot is.

A Golunov-ügy egyébként ezzel még mindig nem ért véget: a kiemelt esetekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) folytatja a vizsgálatot.

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszország az RSF nemzetközi sajtószabadság indexében 180 ország közül a 149. helyen szerepel jelenleg, vagyis a különösen problémás országok közé tartozik.

Világszerte komoly gondok vannak

A sajtószabadság helyzete a világ több más országában is aggodalomra ad okot. Az RSF nemzetközi összesítő barométere szerint idén eddig 22 újságírót öltek meg a munkájával összefüggésben, és 242 újságírót börtönöztek be. Rajtuk kívül több más médiamunkás is hasonlóan járt, ahogyan bloggerek is.

A napokban egy, a brit és a kanadai kormány által szervezett nemzetközi konferencián tett bejelentés szerint nemzetközi médiaszabadság-védelmi testület jön létre. Ennek létrejöttével a korrupciógyanús ügyekkel foglalkozó újságírókat szeretnék segíteni, valamint a sajtószabadság helyzetén javítani a kormányokra gyakorolt nyomásgyakorlással, továbbá az újságírók biztonságát segítő jogi és egyéb támogatással.

A BBC vezetője, Lord Tony Hall a nemzetközi médiakonferencia hallgatósága előtt azt mondta, hogy az 1930-as évek náci propagandája óta nem volt példa a jelenlegihez hasonló globális támadásokra az igazság kimondása ellen, márpedig az igazság elleni támadás a demokrácia elleni támadás.

Borító: Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!