Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook

Elengedik Ivan Golunov orosz oknyomozót

Ejtették a vádat a kábítószerrel való üzérkedéssel vádolt, 36 éves orosz újságíró ellen. Eközben Moszkvában épp megakadályoznának egy holnapi demonstrációt. Berlinbe is tüntetés szerveződik az ügyben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Ejtették a vádat a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt orosz újságíró, Ivan Golunov ellen – közölte az Interfax hírügynökség hivatkozva kedden Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterre hivatkozva.

A tárcavezető a Meduza.io ellenzéki hírportál munkatársa elleni vádat megalapozatlannak nevezte. Az újságírót a nap folyamán el fogják engedni házi őrizetéből.

Golunovot pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak.

Hamisan vádolták

Az ügy széles körű felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő orosz titkosszolgálati szervről, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatról (FSZB) írt.

Korábban kiderült, a nyomozók nem találták meg az oknyomozó újságíró ujjlenyomatát a kábítószeres zacskón, és hamisan állította az orosz belügyminisztérium egyes képekről, hogy azok az újságíró lakásában készültek. Korábban az EBESZ is megszólalt és a közösségi médiában is tiltakozás kezdődött, valamint több napilap egységesen tiltakozott.

Moszkvában megakadályoznák a demonstrációt

Az MTI arról is tudósított, hogy Moszkvában szerdán szolidaritási menetben akarnak felvonulni a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró támogatói. Ezzel kapcsolatban kedden a fővárosi polgármesteri hivatal és a Kreml is rosszallását fejezte ki.

Alekszandr Gorbenko moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a város vezetése a főügyészséghez fordul, mert a szervezők nem vették fel a hatóságokkal a kapcsolatot a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A tisztségviselő kategorikusan azt tanácsolta az embereknek, hogy ne vegyenek részt az akcióban, amelyet egyébként munkaszüneti napon, Oroszország Napján szándékoznak megtartani.

Berlinben is demonstrációt szerveznek

A Media1 információi szerint egyébként holnapra Berlinbe is demonstrációt szerveznek Ivan Golunov ügyében és szabad médiát követelve.

A demonstráció 18 órakor a Brandenburgi Kaputól indul és az orosz követségnél ér véget.

(MTI és Interfax nyomán)

Borító: Ivan Golunov. Fotó: Facebook

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Előbb érkezik az Álarcos énekes, az RTL Klub idei nagy újdonsága

Nem a sokak által várt őszi időszakban, hanem már jóval előbb képernyőre kerülhet a The Masked Singer (A maszkos énekes) címmel is emlegetett nagyszabású produkció, ahol inkognitójukat megőrizve énekel 12 híresség. Kiderült az is, hogy Budapesten veszik fel a szlovák és a cseh változatot is.

Szereplőket toboroz az RTL Klub és a TV2

Hat olyan tévéműsort is találtunk, ahová játékosok jelentkezését várja jelenleg a két vezető kereskedelmi csatorna. Túlélőshowba, tehetségkutatóba, vidéki társkereső reality-be, pénzügyi műsorba, főzőshowba is jelentkezhetnek azok, akik a fődíjért és a hírnév kedvéért szeretnék viszontlátni magukat a tévéképernyőkön.