Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook

Elengedik Ivan Golunov orosz oknyomozót

Ejtették a vádat a kábítószerrel való üzérkedéssel vádolt, 36 éves orosz újságíró ellen. Eközben Moszkvában épp megakadályoznának egy holnapi demonstrációt. Berlinbe is tüntetés szerveződik az ügyben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Ejtették a vádat a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt orosz újságíró, Ivan Golunov ellen – közölte az Interfax hírügynökség hivatkozva kedden Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterre hivatkozva.

A tárcavezető a Meduza.io ellenzéki hírportál munkatársa elleni vádat megalapozatlannak nevezte. Az újságírót a nap folyamán el fogják engedni házi őrizetéből.

Golunovot pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak.

Hamisan vádolták

Az ügy széles körű felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő orosz titkosszolgálati szervről, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatról (FSZB) írt.

Korábban kiderült, a nyomozók nem találták meg az oknyomozó újságíró ujjlenyomatát a kábítószeres zacskón, és hamisan állította az orosz belügyminisztérium egyes képekről, hogy azok az újságíró lakásában készültek. Korábban az EBESZ is megszólalt és a közösségi médiában is tiltakozás kezdődött, valamint több napilap egységesen tiltakozott.

Moszkvában megakadályoznák a demonstrációt

Az MTI arról is tudósított, hogy Moszkvában szerdán szolidaritási menetben akarnak felvonulni a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró támogatói. Ezzel kapcsolatban kedden a fővárosi polgármesteri hivatal és a Kreml is rosszallását fejezte ki.

Alekszandr Gorbenko moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a város vezetése a főügyészséghez fordul, mert a szervezők nem vették fel a hatóságokkal a kapcsolatot a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A tisztségviselő kategorikusan azt tanácsolta az embereknek, hogy ne vegyenek részt az akcióban, amelyet egyébként munkaszüneti napon, Oroszország Napján szándékoznak megtartani.

Berlinben is demonstrációt szerveznek

A Media1 információi szerint egyébként holnapra Berlinbe is demonstrációt szerveznek Ivan Golunov ügyében és szabad médiát követelve.

A demonstráció 18 órakor a Brandenburgi Kaputól indul és az orosz követségnél ér véget.

(MTI és Interfax nyomán)

Borító: Ivan Golunov. Fotó: Facebook

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

debreciner

Elindult a Debreciner című online újság

A holnaptól elkészülő jelentősebb cikkeik egy részét csak a fizető látogatóik érhetik majd el. Az új, ezentúl folyamatosan frissülő debreceni online újság csak az olvasóinak akar megfelelni, mondta Porcsin Zsolt főszerkesztő a Media1-nek.

Whiteboy a Sláger FM új műsorának, a Sláger DJ-nek a buliján

A Sláger FM DJ nagyágyúkkal erősít

Sztár lemezlovasokat fűzött be a Sláger FM az új műsorához, a Sláger DJ-hez. Úgy tűnik, a Sláger FM magához szippantaná a Médiatanács által elnémított Music FM egykori hallgatóit is.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!