Ivan Golunov ügye miatt három napilap is egységesen tiltakozott

Egyforma címlapokkal és Facebookon tiltakoznak Ivan Golunov őrizetbe vétele miatt

Három napilap is azonos borítóval jelent meg hétfőn. Eközben kiderült, a nyomozók nem találták meg az oknyomozó újságíró ujjlenyomatát a kábítószeres zacskón, és hamisan állította az orosz belügyminisztérium egyes képekről, hogy azok az újságíró lakásában készültek. Korábban az EBESZ is megszólalt és a közösségi médiában is tiltakozás kezdődött.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Mi vagyunk Ivan Golunov feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés vádjával a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza.io kormánykritikus hírportál oknyomozó újságíróját.

Golunov jogi képviselője, Dmitrij Dzsulaj hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy az igazságügyi szakérői vizsgálat az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek. Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát.

Kínos ügyekről írt

A Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen.

A három újság, amely korábban sosem jelent meg közös címlappal, azt állította, hogy az újságíró bűnösségének alátámasztására felhozott bizonyítékok nem elég meggyőzőek, és üdvözölte, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizet mellett döntött – tudósított az MTI.

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik orosz titkosszolgálati szervről, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatról (FSZB) és tisztjeiről írt, illetve gyűjtött anyagot, de több más kormányközeli korrupciós ügyről is beszámolt már.

Golunov a cikkei miatt fenyegető üzeneteket is kapott az utóbbi időben.

Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook
Ivan Golunov oknyomozó újságíró korábban. Fotó: Facebook

8 ezer aláírás hétfőig

A sajtószakszervezet honlapján már hétfő délelőttre közel nyolcezer aláírás gyűlt össze egy Golunov védelmében a belügyminisztériumhoz, a főügyészséghez és az orosz központi Nyomozó Bizottsághoz (SZK) intézendő levél alatt.

Még egy Gazprom-tulajdonú rádiónál is kiállnak az újságíró mellett

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című lap főszerkesztője és Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de a Putyin-kurzussal szemben kritikus hangvételt is megengedő Eho Moszkvi rádió főszerkesztője vasárnap közölte, hogy kész kezességet vállalni az őrizetbe vett újságíróért.

Konsztantyin Habenszkij neves orosz színész-filmrendező a Szocsiban zajló Kinotavr filmfesztivál vasárnap esti megnyitóján kijelentette: nem szabad megengedni, hogy egy kényelmetlenné váló újságírót lecsukjanak azért, mert igazat ír. A beszédet, amelyben a művész arra figyelmeztetett, hogy egyszer akár a fesztivál is kényelmetlenné válhat, taps fogadta.

Nem ott készültek a fotók, ahol azt a rendőrség állította

Érdekes az is, hogy amellett, hogy nincsenek ott az újságíró ujjlenyomatai a kábítószeres zacskókon, az orosz belügy által, elvben „Golunov lakásáról” kiadott 9 fotó kapcsán fény derült arra is, hogy ebből csak egyetlen készült az otthonában.

Az EBESZ képviselője is megszólalt

Még szombaton Ivan Golunov szabadon engedésére szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir az orosz hatóságokat.

Bécsi közleményében Harlem Désir kifejtette, el kell kerülni, hogy az újságírókat szakmai tevékenységük miatt üldözzék. Mint írta, Golunov kiváló újságíró, aki azzal vált ismertté, hogy állami tisztviselők korrupciós és bűnös tevékenységeit leplezte le.

Hangsúlyozta, hogy a média, a tényfeltáró újságírók nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem válhatnak hatósági üldöztetés áldozatává megtorlásul szakmai tevékenységükért.

10-20 évet kaphat, ha rá tudják bizonyítani a vádakat

A 36 éves újságíró éppen egy informátorával indult találkozni, amikor a rendőrök őrizetbe vették csütörtökön. A Golunovot foglalkoztató Meduza ellenzéki hírportál korábban azt jelentette, hogy az újságírót feltehetően bántalmazták az őrizetbe vétele közben.

Golunov ügyvédje szólt arról is a bűnjeleket a rendőrség helyezte el az újságírónál, és Golunovot meg is verték. (A kórházban azonban orvosai azt nyilatkozták, nem súlyosak a sérülések.)

Ha rábizonyítják, hogy nagyobb tételben kereskedett kábítószerrel, 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

A közösségi médiában is tiltakoznak

A Meduza.io oldaláról egyébként letölthető egy angol nyelvű grafika, amellyel bárki csatlakozni tud az újságíró elleni fellépés elleni tiltakozáshoz.

A tiltakozás Facebook borítóoldalakra szánt grafikája
A tiltakozás Facebook borítóoldalakra szánt grafikája

Frissítés

Ejtik a vádat az oknyomozó újságíró ügyében. Berlinben és Moszkvában eközben demonstráció szerveződik, de Moszkvában próbálják megakadályozni.

(MTI, BBC, newsru.com, meduza.io nyomán)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A Vodafone Magyarország 5G lefedettsége Budapesten

Elindult Magyarországon a kereskedelmi 5G mobilszolgáltatás

A tényleg turbó sebességű, ötödik generációs mobilinternetes szolgáltatást egyelőre Budapest egy részén elindító Vodafone Magyarország nem adott ki a történelmi pillanatban közleményt, a protokolláris bejelentés politikusokkal ugyanis csak néhány nap múlva lesz. A szolgáltatásra azonban már most rá tudnak kapcsolódni a Vodafone 5G-képes telefonokkal rendelkező ügyfelei.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!