Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa 

Elindult az 5G mobilszolgáltatás Németországban is

A Vodafone lett az első mobilszolgáltató Németországban, amely ötödik generációs mobilszolgáltatást is nyújtani tud.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Nem sokkal azután, hogy idén április végén elindult Európában az első kereskedelmi 5G mobilszolgáltatás Svájc egyes területein, majd nemrég az Egyesült Királyságban néhány városban, köztük Londonban is bekapcsolták az 5G szolgáltatást, tegnap Németországban is üzembe helyezték az első ötödik generációs mobilszolgáltatást.

Németországban a Vodafone lett az első, mely kereskedelmi 5G szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.  A német dpa hírügynökség jelentése szerint egyelőre 25 helyen kapcsolták be a szolgáltatást, többek között Düsseldorfban, Kölnben, Dortmundban, és más városokban.

Németországban egyébként a Vodafone-nak mindent együttvéve körülbelül 25 ezer bázisállomása van, így a mostani bevezetés még egy hosszú út első állomásának tekinthető, de augusztusra várhatóan máris 50-re nő a Vodafone 5G-re is képes bázisállomásainak száma.

Az 5G bevezetését hátráltatja, hogy az új, nagy sebességű szolgáltatás használatához 5G készülékek beszerzése szükséges az ügyfelek részéről, a készülékkínálat pedig egyelőre korlátozott. A Vodafone kínálatában egyelőre két márka, a Huawei és a Samsung okostelefonja biztosít 5G szolgáltatást.  Persze akinek nincs 5G szolgáltatása, az továbbra is használhatja az előző generációs megoldásokat.

A Vodafone a dpa hírügynökség szerint 5 eurós díjat kér, ha valaki 5G-t szeretne használni.

A Vodafone konkurensei közül a Deutsche Telekom korábbi nyilatkozata szerint a következő hetekben tervezi az 5G elindítását, míg a Telefonica egyelőre nem nyilatkozott az 5G várható bevezetési időpontjáról.

Itthon indul az 5G-pályázat

Magyarországon egyelőre még várni kell az 5G kereskedelmi bevezetésére. Bár egy korábbi pályázatból a Vodafone Magyarország már most is rendelkezik Magyarországon kereskedelmi 5G szolgáltatás nyújtására is alkalmas frekvenciakészlettel, amit a Zalában egy tesztpályán használ is, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csak most készül pályáztatni a mobilszolgáltatókat, hogy azok elindíthassák tényleges kereskedelmi 5G szolgáltatásaikat.

Az NMHH elnöke, Karas Monika egy áprilisi sajtóbeszélgetésen azt mondta, várhatóan őszre lezárulhat a pályáztatás. Így ha az NMHH elnöke tartani tudja az ígéretét, talán már nem kell sokat várnunk nekünk sem.

Tovább mobilpiaci híreket olvashatnak a Media1 mobil rovatában.

(Media1 / dpa)

Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely a teljes hazai energiafelhasználás egyharmadát is meghaladó, éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére a versenypiacon és az egyetemes szolgáltatásban. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Nem indít eljárást a HírTV ellen a Médiatanács a Párbeszéd által kifogásolt kitörés napi riport miatt

A grémium szerint nem sértett jogszabályt a kormányközeli hírcsatorna, amikor „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel sugározta a Párbeszéd szerint nácimosdató egyik hírösszeállítását. A grémium egyúttal meghosszabbította az egyik Rádió 1-es és Best FM-es partnerrádió médiaszolgáltatási jogosultságát, valamint folytatta több rádiós pályázat lebonyolítását.