fbpx
5G

Elindult az első kereskedelmi 5G hálózat Európában

Svájc 54 városában máris kereskedelmi jelleggel üzemel az új mobilhálózati megoldás.

Az Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolta Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát.

A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, köztük Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben.

Mivel a rendszert már előre kiépítették, a kereskedelmi licenc megszerzése után a szakembereknek szinte csak egy gombot kellett megnyomniuk a tényeleges hálózatindításhoz.

A Swisscom 5G okostelefonnal és routerekkel rendelkező ügyfelei a lefedettségi területeken máris használhatják a nagy hálózati sebesség és a rendkívül alacsony késleltetés előnyeit, valamint az 5G továbbfejlesztett mobil széles sávú funkcióit az infotainment, a játékok, a virtuális valóság, valamint az úgynevezett immerzív média területén.

Az 5G hálózat bekapcsolásával a Dolgok Internete (IoT) és az Ipar 4.0 terén is új lehetőségek nyílnak meg.

„A kereskedelmi 5G hálózat megvalósításával Svájcban változatos új alkalmazások és üzleti modellek alapjait fektetjük. Ez fontos lehetőség az ország és a digitális világ részévé váló emberek számára is, függetlenül attól, hogy nagyvárosban, vidéken vagy akár a hegyekben laknak-e.”

– idézi a hálózat indulását bejelentő közlemény Urs Schaeppit, a Swisscom vezérigazgatóját.

Arun Bansal, az Ericsson Európáért és Latin-Amerikáért felelős vezetője így fogalmazott:

„Ez egy nagyon fontos esemény a Swisscom és egész Európa számára – az 5G immár kereskedelmileg is elérhető. Az Ericssonnál az 5G ökoszisztémát azzal is erősítjük, hogy a chipkészlet- és készülékgyártók számára csökkentjük a piacra kerülési időt. Többgyártós működést biztosítunk az 5G készülékek és hálózatok számára, ezzel elősegítve a több 5G-képes eszköz piacra kerülését, hogy a felhasználók élvezhessék az 5G szolgáltatások előnyeit.”

A Swisscom korábban ismertetett célja az, hogy 2019 végére egész Svájc területén elérhetővé tegye az 5G hálózatot, melynek révén az ország lakosságának közel 90 százaléka hozzáfér majd a technológiához.

Magyarország is gőzerővel készül az 5G mobiltechnológia bevezetésére. Épp tegnap jelentette be Karas Monika, a médiahatóság elnöke sajtóbeszélgetésen az ezzel kapcsolatos hatósági elképzeléseket. A hatóság készül az 5G frekvenciatenderre.

Idén januárban egyébként Magyarországon egy teszt 5G állomást már bekapcsoltak.

Kiemelt kép: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások