fbpx
Telekom Volt Fesztivál

Orbán Viktor hangja szakította meg a Stephen King könyv közepén

A VOLT Fesztivál vendégeit a helyszínen kérdeztük arról, mit szólnak hozzá, hogy Orbán Viktor hangja szólt a hangszórókból, egy standon pedig az állami Paks2 atomerőmű-beruházást népszerűsítik.

Nem kis sajtóvisszhangja van annak az először az Index által közzétett videónak, ami azt mutatta be, hogy a Sopronban a héten zajló VOLT Fesztivál vendégeinek a magyar kormányfő elhíresült rendszerváltáskori beszédéből szóltak 7-8 percenkénti ismétlődésben részletek az óriáskivetítőkön, az egyes fellépések közötti holtidőkben. A 30 évvel ezelőtti beszédben Orbán Viktor a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre újratemetésén. Egyes vélemények szerint ennek levetítése a zenei fesztiválon kormánypropaganda.

Bojkott

A VOLT Fesztiválon sugárzott Orbán-beszéd miatt, #propagandamentesfesztivál hashtaggel közzétett videójával az egyik fellépő, noÁr (Molnár Áron) le is mondta a szereplését tiltakozásképp. Aktív tiltakozásra szólította fel noÁr a többi előadót és a fesztiválozókat is.

A Sziget Zrt. szerint eltúlzottak a reakciók

Az állami szpotok a Terror Házával kötött megállapodás alapján voltak láthatók és hallhatók a fesztiválon. Kádár Tamás, a VOLT Fesztivált szervező Sziget Zrt. vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte eltúlzottak a sajtóbeli reakciók a videó miatt, és úgy érzi, nem hiszi, hogy bárkit a videó meggátolna abban, hogy jól bulizzon.

„A Terror Háza Múzeummal van egy együttműködésünk, különböző felületeken mi is kommunikáljuk a rendszerváltás 30. évfordulóját, ez a videó az egyik eleme ennek. Nyilván relatíve kevés beleszólásunk van abba, milyen reklámfilmet készítenek, nem tudjuk cenzúrázni őket, ahogy ők sem minket. De nem érzem ezt annyira vészesnek”
– mondta Kádár.

Kádár Tamás NoÁr döntéséről azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ez az előadó szíve joga.

Megkérdeztünk néhány fesztiválozót

A Media1 ezek után kíváncsi volt, mit szólnak a fesztivál vendégei a videóhoz és a történtekhez, úgyhogy körbejártuk a VOLT Fesztivált, hogy megkérdezzünk néhány szembejövő vendéget a videóról.

Rebeka 20 esztendős lesz, nappali tagozatos, pedagógia szakos hallgató. Budapestről érkezett.

„Én csak a médiából hallottam, nem tudom, hogy miért kell ez ide, mi a célja, és hogy ezt ki támogatta egyáltalán” – mondta.

Kérdésünkre, miszerint érdemes-e beleszőni a politikát egy könnyűzenei fesztiválba, a fiatal lány így válaszolt:

„A politika szerintem mindenhova való, kell, hogy beszéljenek róla az emberek, mert nem vagyunk olyan helyzetben, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Abból a szempontból jó ötletnek tartom, hogy késztessük a fiatalokat gondolkodni a közéletről.”

Felvetésünkre, hogy a videó jelentheti-e azt, hogy rátette a kezét a kormánypárt a VOLT Fesztiválra, az ifjú egyetemista azt mondta:

„Félek tőle, hogy igen, de nagyon remélem, hogy nem.”

Eszter a húszas évei második felében jár, a vendéglátásban tevékenykedik, nem Budapestről származik.

„Én csak videóról láttam. Itt van ez a fesztivál, aminek az a lényege, hogy mindenki jól érezze magát, eljöttek az emberek, mert szeretnek egy együttest vagy együtteseket, én is ebből kifolyólag vagyok itt. Egy ilyen közegbe belehelyezni a magyar kormányt felesleges, hiszen szerintem több a külföldi, mint a magyar vendég, és őket ez abszolút nem érdekli. Igen, eljönnek a magyarok is, és ezt kell hallgatniuk. A kikapcsolódás miatt vagyunk itt, erre spórolunk egész évben, és még itt is a politikával találkozunk.”

A pultosként dolgozó nőtől is megkérdeztük, reklámnak használja-e a Fidesz-KDNP az eseményt.

„Erről nem tudok konkrétan véleményt alkotni. Propaganda vagy nem propaganda, népszerűsítés vagy nem népszerűsítés, nem érdekel, jól szeretném érezni magam.”

Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, mit szól ahhoz, a sokat vitatott Paks 2 állami beruházásnak is standot állítottak a mulatságon.

„ A klímaváltozás fontosabb lenne, mint Paks2, ennyit tudok erre mondani” – felelte.

Kérdeztük arról a vélekedésről is, hogy Orbán Viktor nem is volt akkora hőse a rendszerváltásnak, mint ahogy ezt most utólag beállítják, hiszen például a híres beszéd elhangzása előtt már hetekkel eldőltek bizonyos kérdések.

„A történelem érettségin pont ebből szóbeliztem, és Orbán Viktor nevének említése nélkül is minősítést szereztem. Tehát igen: elképzelhető, hogy mégsem tekinthető kiemelkedőnek a szerepe” – reagálta a pultosnő.

Zoltán 49 éves, sikeres vállalkozó, nadrágszíj-gyártással keresi kenyerét.

„Nem hallottam a videót, pedig egész héten itt vagyunk, de őszintén szólva nem is érdekel, a zene és a jó hangulat miatt érkeztem.”

A középkorú, jómódú férfi sem meri határozottan kijelenteni, hogy propaganda zajlik-e, de abban egyetért az előtte megszólaló Eszterrel, hogy Orbán Viktor szerepét túldimenzionálták a rendszerváltás kapcsán.

„Orbán Viktor egy nagyon okos politikus, jókor volt jó helyen, és meglovagolta, használta a rendszerváltást, annak ellenére, hogy messze nem tekinthettük akkoriban főszereplőnek.”

Paks 2 jelenlétéről így gondolkodott:

„Nincs erre szükség, a nap-és szélenergia irányába kellene mennünk, Paks mindezekkel szemben áll, ugyebár.”

A 32 éves Lilli Vas megyéből érkezett, könyvesboltban dolgozik.

„Éppen egy Stephen King könyv közepén tartottam, amikor egy ismerős hang ütötte meg a fülemet, olvastam tovább, de amikor már másodszorra ismétlődött meg, felkaptam a fejem, hogy ki beszélhet. Láttam a nagy kivetítőn Orbán Viktor fiatal arcát. Nem tudtam hova tenni a dolgot. Mit keres ez egy fesztiválon? Szerintem az ilyen jellegű témákat a rendezvényen kívül kellene bejátszani vagy még ott sem. Nem is értem, miért ezt az idejét múlt felvételt kellett lejátszani.”

Lillit is megkérdeztük, hogy propagandának tartja-e, hogy ezt a videót a fesztiválon végtelenítve ismétlik. A 32 éves nő így felelt:

„Elképzelhetőnek tartom, hogy bokorba bújt újságírók vitték be a felvételt a Volt területére, hogy legyen mit írni a médiában.”

Lilli egyébként saját elmondása szerint éppen a propagandát visszautasító, és fellépését az Orbán-videó miatti tiltakozásként lemondó noÁr (Molnár Áron) miatt érkezett a VOLT Fesztiválra.

„Sajnálom noÁr lemondását az incidens miatt, de azért a Slipknot –koncert ütősre sikeredett.”

A Soundon is leadják, a Szigetre máshogy készülnek

A fesztivált szervező cég vezetőjének szavai szavai alapján egyébként mostanra kiderült az is, hogy a Balaton Sound fesztiválozói számára is levetítik majd az állami reklámfilmet. A Sziget Fesztivál látogatói viszont már nem találkoznak majd a videóval, mert nekik egy fotókiállítást terveznek a rendszerváltás évfordulójára emlékezve.

Nem a mostani az első nagy visszhangot kiváltó ügy a fesztivált szervező Sziget Zrt. körül idén. Néhány hete kiderült ugyanis, hogy a cég 30 millió forint összegű adatvédelmi bírságot kapott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH), amiért a Péterfalvy Attila vezette hatóság szerint a cég éveken át jogellenesen kezelte az általa szervezett fesztiválokon résztvevők adatait.

Az eset után a Sziget Zrt. bejelentette, bíróságon támadja meg a döntést, majd egy új törvényi szabályozást követelt. Ezt alig pár nappal a nyilatkozat után be is nyújtottak a Fidesz képviselői. A Lex Szigetként is emlegetett törvénymódosítás nem csak lehetővé teszi a fesztiváliroda számára a résztvevőkre vonatkozó adatok rögzítését, de egyenesen elő is írja azt a nagyobb fesztiválok szervezői számára.

A VOLT Fesztivál digitális újdonságairól itt írtunk korábban.

A Volt Fesztiválon a digitális és egyéb függőségekről elhangzott beszélgetésről is tudósítást közöltünk, ez ide kattintva érhető el.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások