Telekom Volt Fesztivál

Orbán Viktor hangja szakította meg a Stephen King könyv közepén

A VOLT Fesztivál vendégeit a helyszínen kérdeztük arról, mit szólnak hozzá, hogy Orbán Viktor hangja szólt a hangszórókból, egy standon pedig az állami Paks2 atomerőmű-beruházást népszerűsítik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem kis sajtóvisszhangja van annak az először az Index által közzétett videónak, ami azt mutatta be, hogy a Sopronban a héten zajló VOLT Fesztivál vendégeinek a magyar kormányfő elhíresült rendszerváltáskori beszédéből szóltak 7-8 percenkénti ismétlődésben részletek az óriáskivetítőkön, az egyes fellépések közötti holtidőkben. A 30 évvel ezelőtti beszédben Orbán Viktor a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre újratemetésén. Egyes vélemények szerint ennek levetítése a zenei fesztiválon kormánypropaganda.

Bojkott

A VOLT Fesztiválon sugárzott Orbán-beszéd miatt, #propagandamentesfesztivál hashtaggel közzétett videójával az egyik fellépő, noÁr (Molnár Áron) le is mondta a szereplését tiltakozásképp. Aktív tiltakozásra szólította fel noÁr a többi előadót és a fesztiválozókat is.

A Sziget Zrt. szerint eltúlzottak a reakciók

Az állami szpotok a Terror Házával kötött megállapodás alapján voltak láthatók és hallhatók a fesztiválon. Kádár Tamás, a VOLT Fesztivált szervező Sziget Zrt. vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte eltúlzottak a sajtóbeli reakciók a videó miatt, és úgy érzi, nem hiszi, hogy bárkit a videó meggátolna abban, hogy jól bulizzon.

„A Terror Háza Múzeummal van egy együttműködésünk, különböző felületeken mi is kommunikáljuk a rendszerváltás 30. évfordulóját, ez a videó az egyik eleme ennek. Nyilván relatíve kevés beleszólásunk van abba, milyen reklámfilmet készítenek, nem tudjuk cenzúrázni őket, ahogy ők sem minket. De nem érzem ezt annyira vészesnek”
– mondta Kádár.

Kádár Tamás NoÁr döntéséről azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ez az előadó szíve joga.

Megkérdeztünk néhány fesztiválozót

A Media1 ezek után kíváncsi volt, mit szólnak a fesztivál vendégei a videóhoz és a történtekhez, úgyhogy körbejártuk a VOLT Fesztivált, hogy megkérdezzünk néhány szembejövő vendéget a videóról.

Rebeka 20 esztendős lesz, nappali tagozatos, pedagógia szakos hallgató. Budapestről érkezett.

„Én csak a médiából hallottam, nem tudom, hogy miért kell ez ide, mi a célja, és hogy ezt ki támogatta egyáltalán” – mondta.

Kérdésünkre, miszerint érdemes-e beleszőni a politikát egy könnyűzenei fesztiválba, a fiatal lány így válaszolt:

„A politika szerintem mindenhova való, kell, hogy beszéljenek róla az emberek, mert nem vagyunk olyan helyzetben, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Abból a szempontból jó ötletnek tartom, hogy késztessük a fiatalokat gondolkodni a közéletről.”

Felvetésünkre, hogy a videó jelentheti-e azt, hogy rátette a kezét a kormánypárt a VOLT Fesztiválra, az ifjú egyetemista azt mondta:

„Félek tőle, hogy igen, de nagyon remélem, hogy nem.”

Eszter a húszas évei második felében jár, a vendéglátásban tevékenykedik, nem Budapestről származik.

„Én csak videóról láttam. Itt van ez a fesztivál, aminek az a lényege, hogy mindenki jól érezze magát, eljöttek az emberek, mert szeretnek egy együttest vagy együtteseket, én is ebből kifolyólag vagyok itt. Egy ilyen közegbe belehelyezni a magyar kormányt felesleges, hiszen szerintem több a külföldi, mint a magyar vendég, és őket ez abszolút nem érdekli. Igen, eljönnek a magyarok is, és ezt kell hallgatniuk. A kikapcsolódás miatt vagyunk itt, erre spórolunk egész évben, és még itt is a politikával találkozunk.”

A pultosként dolgozó nőtől is megkérdeztük, reklámnak használja-e a Fidesz-KDNP az eseményt.

„Erről nem tudok konkrétan véleményt alkotni. Propaganda vagy nem propaganda, népszerűsítés vagy nem népszerűsítés, nem érdekel, jól szeretném érezni magam.”

Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, mit szól ahhoz, a sokat vitatott Paks 2 állami beruházásnak is standot állítottak a mulatságon.

„ A klímaváltozás fontosabb lenne, mint Paks2, ennyit tudok erre mondani” – felelte.

Kérdeztük arról a vélekedésről is, hogy Orbán Viktor nem is volt akkora hőse a rendszerváltásnak, mint ahogy ezt most utólag beállítják, hiszen például a híres beszéd elhangzása előtt már hetekkel eldőltek bizonyos kérdések.

„A történelem érettségin pont ebből szóbeliztem, és Orbán Viktor nevének említése nélkül is minősítést szereztem. Tehát igen: elképzelhető, hogy mégsem tekinthető kiemelkedőnek a szerepe” – reagálta a pultosnő.

Zoltán 49 éves, sikeres vállalkozó, nadrágszíj-gyártással keresi kenyerét.

„Nem hallottam a videót, pedig egész héten itt vagyunk, de őszintén szólva nem is érdekel, a zene és a jó hangulat miatt érkeztem.”

A középkorú, jómódú férfi sem meri határozottan kijelenteni, hogy propaganda zajlik-e, de abban egyetért az előtte megszólaló Eszterrel, hogy Orbán Viktor szerepét túldimenzionálták a rendszerváltás kapcsán.

„Orbán Viktor egy nagyon okos politikus, jókor volt jó helyen, és meglovagolta, használta a rendszerváltást, annak ellenére, hogy messze nem tekinthettük akkoriban főszereplőnek.”

Paks 2 jelenlétéről így gondolkodott:

„Nincs erre szükség, a nap-és szélenergia irányába kellene mennünk, Paks mindezekkel szemben áll, ugyebár.”

A 32 éves Lilli Vas megyéből érkezett, könyvesboltban dolgozik.

„Éppen egy Stephen King könyv közepén tartottam, amikor egy ismerős hang ütötte meg a fülemet, olvastam tovább, de amikor már másodszorra ismétlődött meg, felkaptam a fejem, hogy ki beszélhet. Láttam a nagy kivetítőn Orbán Viktor fiatal arcát. Nem tudtam hova tenni a dolgot. Mit keres ez egy fesztiválon? Szerintem az ilyen jellegű témákat a rendezvényen kívül kellene bejátszani vagy még ott sem. Nem is értem, miért ezt az idejét múlt felvételt kellett lejátszani.”

Lillit is megkérdeztük, hogy propagandának tartja-e, hogy ezt a videót a fesztiválon végtelenítve ismétlik. A 32 éves nő így felelt:

„Elképzelhetőnek tartom, hogy bokorba bújt újságírók vitték be a felvételt a Volt területére, hogy legyen mit írni a médiában.”

Lilli egyébként saját elmondása szerint éppen a propagandát visszautasító, és fellépését az Orbán-videó miatti tiltakozásként lemondó noÁr (Molnár Áron) miatt érkezett a VOLT Fesztiválra.

„Sajnálom noÁr lemondását az incidens miatt, de azért a Slipknot –koncert ütősre sikeredett.”

A Soundon is leadják, a Szigetre máshogy készülnek

A fesztivált szervező cég vezetőjének szavai szavai alapján egyébként mostanra kiderült az is, hogy a Balaton Sound fesztiválozói számára is levetítik majd az állami reklámfilmet. A Sziget Fesztivál látogatói viszont már nem találkoznak majd a videóval, mert nekik egy fotókiállítást terveznek a rendszerváltás évfordulójára emlékezve.

Nem a mostani az első nagy visszhangot kiváltó ügy a fesztivált szervező Sziget Zrt. körül idén. Néhány hete kiderült ugyanis, hogy a cég 30 millió forint összegű adatvédelmi bírságot kapott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH), amiért a Péterfalvy Attila vezette hatóság szerint a cég éveken át jogellenesen kezelte az általa szervezett fesztiválokon résztvevők adatait.

Az eset után a Sziget Zrt. bejelentette, bíróságon támadja meg a döntést, majd egy új törvényi szabályozást követelt. Ezt alig pár nappal a nyilatkozat után be is nyújtottak a Fidesz képviselői. A Lex Szigetként is emlegetett törvénymódosítás nem csak lehetővé teszi a fesztiváliroda számára a résztvevőkre vonatkozó adatok rögzítését, de egyenesen elő is írja azt a nagyobb fesztiválok szervezői számára.

A VOLT Fesztivál digitális újdonságairól itt írtunk korábban.

A Volt Fesztiválon a digitális és egyéb függőségekről elhangzott beszélgetésről is tudósítást közöltünk, ez ide kattintva érhető el.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!