fbpx
Zacher Gábor és Hevesi Krisztina beszélget a függőségekről a VOLT Fesztiválon Fotó: Károly-Rajki Edith (a szerző mobiltelefonos felvétele)

Digitális-, szex-, sorozat-, kábítószer-, nyugtató- és egyéb függőségeink

Izgalmas beszélgetés hangzott el a különböző függőségekről a VOLT Fesztiválon Zacher Gábor addiktológus és Hevesi Krisztina klinikai szakpszichológus közreműködésével.

Az elmúlt napokban a VOLT Fesztiválon az óriáskivetítőkön ismételgetett Orbán-beszédtől volt hangos a sajtó (a Media1 a fesztivál vendégeinek megkérdezésével tudósított róla, hogyan fogadták a miniszterelnök 30 évvel ezelőtti beszédét), de a többnapos fesztivál Sopronban azért közel sem csak erről szólt. A rendezvényt támogató Diákhitel kávézójában például egy izgalmas beszélgetéshez csatlakoztunk, ahol az ismert orvos, Zacher Gábor főleg az alkohol és drog függőségekről, míg Hevesi Krisztina elsősorban a szexfüggőségről beszélt, de szóba került több más mindennapos függőség is.

Hevesi azt mondta: szerinte a szexben itthon a női pácienseinek a legnagyobb problémája, hogy bár tudják, felül lenni szexben az igazi gyönyör útja számukra, mégis fárasztónak tartják ezt, és állandóan azon gondolkodnak, hogy a külső megjelenésük elég jó-e. Ez számukra sokszor szorongást okozhat. Míg a nők a testük miatt, a férfiak a szexuális teljesítményük miatt szoronganak.

A mélyszegénységben élők válnak leginkább sorozatfüggővé

Zacher ekkor áttért a sorozatfüggőségre. Azt mondta: a sorozat egy olyan út a mélyszegénységben élők számára, ahol lehetőségük van egy olyan álomvilágba csöppenni, ami egyébként talán soha nem lenne érhető számukra. Ez egy lehetőség számukra elfeledkezni arról, amiben élnek, a hétköznapi problémákból kiszakadni egy időre.

A sok televíziózás azonban könnyen elhízáshoz vezet, és sajnos ebben is sereghajtó ország vagyunk – figyelmeztetett Zacher.

A szakember arra is rávilágított, hogy a túlsúly és az önbizalom kérdése könnyen összekapcsolható, hiszen egy túlsúlyos a szexhez is kevésbé lelkesen áll hozzá. Pedig már egy rendszeres, kiadós séta is megemeli a tesztoszteronszintet, és az megemeli a szexuális éhséget is.

Társkereső applikációk

Itt jön a képbe a társkereső applikációk népszerűsége is. Mivel ez is csak egy pót-szer, ezért könnyű ennek is a rabjává válni.

Hogyan? Azzal, hogy sok pozitív, ámde csalóka visszajelzést ad rólunk. Felmérések szerint a társkeresők harmada soha nem is akar találkozni a másikkal, csak az önképe megerősítése miatt van fenn. A férfiak általában a státuszuk kapcsán hazudnak (azt állítják magukról, hogy egyedülállók, miközben kapcsolatban élnek) a nők pedig a testsúlyuk és külső megjelenésük kapcsán ferdítenek.

Ennyien kérnek segítséget

Elhangzott: évente legalább húszezer nő és ugyanennyi férfi kér segítséget valamelyik addiktológiai osztályon.

Azonban itt is jelentős a különbség nők és férfiak között: míg a férfiak magabiztosan tudják a saját igazukat megerősíteni, és elhessegetni a másnaposságot, addig a nők kritikusak a másnapos puffadtság és  előnytelen külső miatt.

Alkohol-, kábítószer-, nyugtató-, szerencsejáték- és online függők

Az alkoholprobléma nagyon súlyos gond Magyarországon, a kábítószerfüggőség ehhez képest elenyésző. Zacher szerint, utóbbi kapcsán nincs is igazán nagy probléma idehaza, hiába kedvenc témája ez a politikának.

A szakember szerint összesen körülbelül húszezer függőről beszélhetünk idehaza, és ennek nagyjából a fele fűhasználó. Ha ezt vesszük alapul és látjuk, hogy nyolcszázezer alkoholproblémával küzdő van, háromszázezer szerencsejátékfüggő, háromszázezer nyugtatófüggő, és rengeteg, milliós számú online függőről beszélhetünk, akkor egyértelmű, hogy a kábítószerrel élők száma elenyésző. Sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a többi terület megfelelő kezelése.

Hevesi Krisztina hozzátette: az alkoholfogyasztás a szexuális képességeinkkel is összefügg, hiszen akár teljesen vissza is eshet adott esetben.

Drága dolog a boltkór

Zacher ezután azzal folytatta, hogy van egy fontos függőség, mégpedig a boltkór, azaz a vásárlásmánia. Úgy lehet könnyen megismerni egy mániást, hogy a függő mindig sokat ácsorog a bolt előtt, sóvárog és várja a pillanatot, hogy egy újabb boltba mehessen be. A serpája pedig csak áll mellette és hordja utána a sok csomagot.

Nem tesz jót a kötelező olvasmány az offline olvasási vágynak

Az (offline) olvasás, a könyvolvasás viszont sajnos drámaian visszaesett a szakember szerint.

Zacher Gábor szerint erről jelentős mértékben a kötelező olvasmányok tehetnek, ugyanis azok unalmasak, és elveszik a gyerekek kedvét az olvasás élményétől.

Gyakran csalódunk a könyv alapján készült filmekben

A szakember úgy folytatta, hogy szerencsére vannak olyan gyerekek, akik még mindig szeretnek olvasni, csak épp nem az elavult könyveket. Nagyon jót is tesz a képzelőerőnknek az olvasás, mert belső képeket alakít ki, és megmozgatja a fantáziát, hiszen mi magunk alkothatjuk meg a történetet és színezhetjük ki a sztorit.

Ezért van az gyakran, hogy az általunk olvasott könyvekből forgatott filmek sokszor csalódást okoznak, mert nem olyan érdekesek, mint ahogy mi azt az olvasás közben elképzeltük.

Győzedelmeskednek felettünk a gépek

Hevesi Krisztina szerint nagyon tudatosan kell figyelni arra, hogy a függőségeket megakadályozzuk. Az önkontroll a legfontosabb, vagyis ne engedjük, hogy győzedelmeskedjenek felettünk a gépek, szervezzük sok offline programot. A gépek sokkal gyorsabbak nálunk, nagyobb a memóriájuk és nem sok kell, hogy legyőzzenek minket, ezért tudatosan kell a gépek előtt töltött időt kontrollálni.

Zacher is azt mondta, merjünk kimozdulni az online térből, hiszen nagyon kényelmes ugyan, hogy lassan mindent el tudunk intézni online, de az ember offline világra van teremtve,  azt találták, azt szabták ránk.

Rengetegen voltak a VOLT Fesztiválon

A Sziget Zrt. tájékoztatása szerint a vasárnap hajnalban ért véget, 27. Telekom VOLT Fesztiválra idén 143 ezren látogatták el Sopronba,  ahol egy új helyszínen rendezték meg a fesztivált.

„A közönség és a fellépőink visszajelzése alapján úgy látjuk: sikerrel debütált az új helyszín. A nyitónapi nézőcsúcs megmutatta, hogy 40 ezer vendéget is kényelmesen képes fogadni és ellátni a terület. A VOLT után az idei tapasztalatok alapján természetesen szükséges további fejlesztés a helyszínen, azonban nagy öröm számunkra, hogy elsőre jól vizsgázott a új terület, amely nagyobb, komfortosabb és jóval biztonságosabb a korábbinál. Az új helyszín arra vonatkozóan is biztosítékot jelent, hogy legalább 10 évre előre tervezni lehessen Sopronban az eseménnyel “ – mondta el Lobenwein Norbert, a fesztivál alapítója.

A rockfüggők voltak a legtöbben

A fesztiváliroda tájékoztatása szerint a legnagyobb érdeklődés az első napon fellépő rock bandákat kísérte. A headlinerek mindegyike, a Slipknot, Slash, a Black Eyed Peas és Parov Stelar is nagy sikernek bizonyult, de ugyancsak tízezrek voltak kíváncsiak a Halott Pénz 15 éves, jubileumi showjára, amelyből az év végére film is készül.

A VOLT egyébként minden évben fontosnak tartja, hogy a vendégei figyelmét egy-egy kiválasztott ügyre irányítsa. Tavaly az autizmus volt a fő téma, idén pedig a Média Unió kampányához kapcsolódva a tanárok megbecsülése, illetve a 30 éve Sopronpusztán megrendezett Páneurópai Piknik. A VOLT egyik jelképének számít Ef Zámbó István Trabantja, amelyet a rendszerváltás huszadik évfordulóján a VOLTon készített a művész. Idén, a harmincadik évfordulón egy újabb Trabant alakult át Ef Zámbó keze alatt, amely a nyáron több fesztiválon bemutatkozik majd.

A Sziget Zrt. bejelentette azt is, hogy a jövő évi, a 2020-as Telekom VOLT Fesztiválra július 1-4-ig kerül sor.

A VOLT Fesztivállal kapcsolatos további írásainkat ide kattintva érhetik el.

Borítókép: Zacher Gábor és Hevesi Krisztina beszélget a függőségekről a VOLT Fesztiválon. Fotó: Károly-Rajki Edith / Media1 (mobiltelefonos felvétel)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások