fbpx
Sziget 2018 beléptetés. Fotó: Bodorkós Máté - Rockstar Photographers

Jön a Lex Sziget, tárolhatják majd a fesztiválozók adatait

Miután a NAIH megbírságolta a Sziget szervezőjét, amiért jogalap nélkül adatgyűjtést végzett a fesztivál résztvevőiről, kormánypárti képviselők törvénymódosítással legalizálnák a fesztiválozók személyi adatainak bekérését, sőt kifejezetten előírnák azt.

Múlt héten csütörtökön számolt be róla a Media1, hogy a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság 30 millió forintra megbírságolta a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound Fesztivál szervezőjét, a Sziget Zrt.-t, amiért a hatóság szerint a fesztiválszervező cég jogosulatlan adatgyűjtést folytatott, jogalap nélkül hosszú időn át a rendezvényeire történő belépés feltételéül szabta a vendégek személyi okmányainak lemásolását, 2018 után pedig szükségtelen adatokat is elkért a résztvevők regisztrációjakor.

A NAIH szerint a Sziget Zrt. megsértette nem csak a magyar adatvédelmi törvényt, de a 2018. május 25-én hatályba lépett európai uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-szabályozást is.

A Sziget Zrt. már akkor jelezte, hogy perre megy a NAIV-val, valamint lobbizni kezdett annak érdekében, hogy a jogalkotó gondolja újra a fesztiválokkal kapcsolatos szabályozást.

Máris bent a törvénymódosító

A törvényalkotók hamar meghallották a kérést. Mint arra ma, szerdán a Sziget Zrt. felhívta a figyelmet, kedden törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő.

A törvénymódosítás alapján nem csak hogy megengedik majd a fesztiválszervezőknek a résztevők adatainak gyűjtését, de kifejezetten elő is írják, hogy nyilván kell tartani a jövőben azok személyes adatait, akik nagyobb zenei rendezvényekre lépnek be.

A Sziget örül neki

A Sziget Zrt. közleményben fejezte ki örömét a fejleményt illetően. Azt írják, üdvözlik a tegnapi napon benyújtott A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint kötelező lesz nyilvántartani a jövőben azok személyes adatait, akik 25 ezer főnél nagyobb létszámú zenei rendezvényekre lépnek be.

A Sziget Zrt. szerint, mivel az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni. A cég szerint ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a vállalat korábbi törekvéseit és gyakorlatát is.

A közlemény hozzátette:

„Miután azonban a törvényjavaslat legkorábban csak a véleményezést és esetleges módosító indítványok elfogadását követő 15 napon belül lép életbe, és a NAIH nemrégiben elmarasztalta cégünket az eddigi gyakorlatáért, a két közelgő fesztiválunknál – azaz a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound esetében – még nem tudjuk a már jól bevált rendszert alkalmazni, ennek ellenére mindent megteszünk látogatóink biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen is. A Szigeten pedig már az új, a reményeink szerint elfogadásra kerülő törvénynek minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő check-in rendszerrel ellenőrizzük a látogatóink személyi azonosságát.”

Nem volt értelme sem az adatbekérésnek

A NAIH egyébként a 30 millió forint összegű bírságot megállapító határozatában azt mondta ki, hogy a fesztiváliroda azért is jogalap nélkül gyűjtötte a fesztiválozók adatait, mert nem volt a birtokában egy olyan, a nyomozóhatóságoktól kapott listája, mellyel összevethette volna a begyűjtött adatokat, így valójában a lista nem is szolgálhatta a gyakorlatban a megjelölt célt, a rendezvényre belépők biztonságát.

A Sziget Zrt. által megjelölt másik célhoz, a jegyüzérek kiszűréséhez pedig nincs szükség a 6 bekért adatra a NAIH szerint, hiszen ehhez elegendő lett volna kevesebb adatot elkérni, és az úgynevezett adattakarékosság elve alapján kellett volna eljárni.

Borítókép: Érkeznek a látogatók a Sziget 2018-ra. Fotó: Bodorkós Máté – Rockstar Photographers
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások