Népszabadság

Elkótyavetyélve landolhatott a Népszabadság a Fidesz közelében

A G7 szerint míg Henrich Pecina 4 milliárdot kereshetett a Mediaworks-ügyleten, az MSZP és a hozzá közelálló körök olcsón, százmilliókat bukva adták el az egykoron vezető közéleti napilapot, a Népszabadságot, ami végül a Fidesz közelébe, a KESMA-hoz került.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Miközben a Népszabadság című napilapot bezáró osztrák Heinrich Pecina körülbelül 4 milliárdot keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete meglepően olcsón adott túl és így százmilliókat bukott maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években. Pedig ezek jelentős része is vagy éppen Pecinához, vagy közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz került – ez a legfőbb megállapítása a G7 ma reggel megjelent írásának, ami pénzügyi adatok alapján készült.

Ismert: Pecinától a mostanra a fideszes médiahátország, a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) központi cégévé váló Mediaworks Hungary Zrt.-t Mészáros Lőrinc (a volt felcsúti gázszerelőből lett polgármester és dollármilliárdos vállalkozó, Orbán Viktor közeli barátja) szerezte meg, majd odaadta ő tavaly ősszel – több más médiavállalkozóhoz hasonlóan – odaadta a céget a KESMA-nak.

Henrich Pecina a 4 milliárdos üzletet annak is köszönhette, hogy a legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak, de az akkor éppen MSZP-s politikusok által irányított szervezet 2015-ben túladott a paketten, méghozzá a G7 szerint jóval jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést.

Az alapítvány beszámolója alapján a G7 úgy látta, hogy a 100 millió forintos vételár mellett 260 milliót bukhatott az alapítvány.

A portál hozzátette: ennél eredetileg még a vevő is többre értékelte a Népszabadságot: a Mediaworks a korábbi 70 százalékos részesedést 854 millió forinton tartotta nyilván, azaz elvileg nagyjából ennyiért is vette, amiből az alapítvány részesedésére 330 millió forint körül érték adódott volna.

A lap szerint nehéz belőni, hogy a Mediaworks értékelte korábban felül vagy az alapítvány alul a lapot. Az biztos, hogy Heinrich Pecina ügyleteiben viszonylag ritkán vásárol túlárazottan, a Mediaworksön is közel 3 milliárd forint körül kereshetett, amikor végül túladott rajta. Furcsa lenne, ha pont ennek az egy elemének az értékét becsülte volna durván felül, jegyezte meg a cikk szerzője.

A G7 kereste a Szabad Sajtó Alapítványt, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Megkérdeztük az Index főszerkesztőjét, mit szól, hogy Vaszily Miklós, a kormánypárti TV2 elnöke átvette az Index reklámbevételeit szállító Indamedia felét

A jelenleg a TV2, korábban a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV elnökeként, azt megelőzően az MTVA vezérigazgatójaként dolgozó új Indamedia-társtulajdonos, Vaszily Miklós vezette korábban az Origo Mediát, amikor onnan távozni kényszerült Sáling Gergő főszerkesztő kormánypárti nyomásgyakorlásra. Vaszily most a KDNP-s kötődésű Oltyán József üzletrészéhez jutott hozzá. A Media1 megkérdezte az Index főszerkesztőjét, mit szól a fejleményhez, és persze összeszedtük, amit eddig tudunk a friss fejleményekről.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!