fbpx
TV2 Tények

A Tényekben volt a legtöbb krimi, az M1 Híradó műsoridejének 37 százaléka migrációs bűncselekményekről szólt

A médiahatóság tanulmánya szerint míg a TV2 Tények adta a legtöbb bűncselekményt, addig a politikát érintő bűncselekményekben az RTL Klub volt az éllovas. Az állami tévék inkább a migrációval összefüggő bűncselekményekre ugrottak rá, de azt nagyon.

Tavaly sem lépték át a hírműsorok a törvényben maximalizált 20 százalékos arányt a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásában az NMHH Médiatanács által a héten elfogadott tanulmány szerint, amely az M1 esti Híradó, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió Déli Krónika, a TV2 Tények és az RTL Klub Híradó 2018-as adásait vizsgálta.

A tanulmány megállapította, hogy legmagasabb arányban továbbra is a TV2 Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat (19 százalék). Ezt az RTL Klub Híradó követte 15,9 százalékkal.

2017-hez képest némileg emelkedtek az arányok: akkor a Tények 15,6 százalékot, az RTL Klub Híradója 14,9 százalékot ért el – emelte ki a médiahatóság.

Érzelmekre ható hírek

A hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett „azonnali hatást kiváltó”, érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl – többek között – a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat.

A TV2 Tények 48,9 százalékát, az RTL Klub Híradó 42 százalékát adták ilyen összeállítások, ami 2017-hez képest mindkét csatornánál emelkedést jelent (TV2: 46,9%, RTL Klub: 40,9%).

Az állami tévé a migrációs bűncselekményekkel, az RTL Híradó a politikai bűncselekményekkel tűnt ki

A tanulmányba belenézve egyébként további érdekességekre is bukkanhatunk.

Ilyen például, hogy a politikát érintő legtöbb bűncselekményről az RTL Klub Híradója számolt be. Ezt a témát az állami tévé és a TV2 kevésbé szerette, a műsoridőt inkább a migrációval összefüggő bűncselekményekre fordították. A migrációs bűncselekmények aránya kiugróan magas az állami tévécsatornák esetében. Az M1 Híradón például a műsoridő 37 százaléka szólt a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekről.

Mutatjuk a tanulmány idevágó táblázatát.

A politikával, migrációval és egyéb bűncselekményekkel foglalkozó híranyagok aránya. Forrás: NMHH
A politikával, migrációval és egyéb bűncselekményekkel foglalkozó híranyagok aránya. Forrás: NMHH

A Médiatanács e heti egyéb döntéseiről ide kattintva, egy elhallgatott múlt heti fontos, a Rádió 1-et igencsak rosszul érintő döntéséről ide kattintva olvashatnak.

A teljes médiahatósági tanulmány a hírműsorok kapcsán ide kattintva olvasható el.

Figyelmükbe ajánljuk korábbi cikkünket arról, amikor az NMHH még azt közölte a Media 1 érdeklődésére: nem rendelkezik migráns mutatóval.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások