rádió 1

Milliós bírság a Rádió 1-nek és a TV2-nek, 5 év plusz az Inforádiónak

A Médiatanács döntött a Best FM zalaegerszegi indulásának elhalasztásáról és arról is, hogy 2024-ig tovább szólhat az InfoRádió. Indul egy rádiós pályázat Békésben és Miskolcon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága Médiatanácsa pénteken bejelentette, hogy a szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2024. szeptember 1-jéig – megújította a Budapest 88,1 MHz körzeti rádiós frekvencián működő közösségi jellegű InfoRádió médiaszolgáltatási jogosultságát. (A hírrádió Módos Márton tulajdonában van.)

Szexuális aberrációkról tárgyaltak a Mokkában

TV2 szolgáltatójára a testület 1,45 millió forintos bírságot szabott ki, amiért egy – a Mokka című reggeli műsor egy áprilisi adásában közzétett – tartalmat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugárzott. A műsor egyik, szexuális aberrációt taglaló témafeldolgozása csupán este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna képernyőre, 16-os korhatár-besorolással.

A testület közölte azt is, hogy állampolgári bejelentés alapján eljárást indít a TV2-n bemutatott Bezár a bazár! május 10-i adása miatt annak tisztázására, hogy a tartalomnak megfelelő korhatár-besorolást adott-e a médiaszolgáltató.

Balázsék miatt kapott bírságot a Rádió 1

Rádió 1 szolgáltatóját 1,05 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a grémium, amiért a Balázsék című, a médiaszolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban áprilisban három reggeli alkalommal is különböző szexuális perverziókról tárgyaltak ellenpontozás nélkül, pedig az elhangzott tartalom kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatár-jelzéssel. (A Médiatanács egyébként e heti összefoglalójában sem említette meg azt a múlt heti döntését, amiről a Media1 pénteken beszámolt, hogy nem engedi vissza az éterbe a Rádió 1-et a Balatonnál.)

Senkinek nem kellett a tardosi frekvencia

A Médiatanács megszüntette a Tardos 95,5 MHz helyi rádió közösségi használatára közzétett pályázati eljárását, miután arra nem érkezett ajánlat.

Pótlás kell a füredi rádiós pályázaton

Balatonfüred 96,2 MHz-es helyi frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett két ajánlat alaki vizsgálata után pedig a tanács hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót: a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t is.

Csak később indul a zalai Best FM

Engedélyezte a testület, hogy a Zalaegerszeg 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes, kereskedelmi jellegű 88,9 – Best FM június 20. helyett augusztus 19-én kezdhesse meg működését, és lehetővé tette, hogy az Eger 100,7 MHz-es helyi frekvencián szóló, kereskedelmi jellegű 100,7 – BEST FM arculata, központi elemei és műsortervi vállalásai módosuljanak. (A testület nem közölt ennél több konkérumot, hogy mi változik pontosan.)

A grémium közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el a Cuttingroom Bt. által üzemeltetett Gólya Tv-t.

Indul a rádiós pályázat Békésen és Miskolcon

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Békés 94,4 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívás szövegét, a pályázati ajánlatokat július 8-án lehet majd benyújtani.

A tanács emellett elfogadta a Miskolc 95,1 MHz körzeti rádiós pályázat felhívástervezetét is, amit ugyancsak csütörtökön tett közzé honlapján.

Szabálytalankodott a Mária Rádió Ibolya

Egy márciusi adáshét vizsgálata alapján tízezer forint bírságot szabott ki a grémium a helyi, közösségi jelleggel a Dunakanyarban működő Mária Rádió Ibolya szolgáltatójára, mert eltért a Budapest 88,8 MHz-cel hálózatba kapcsolódás engedélyezett struktúrájától – kevesebb saját műsort és magyar zenét adott, mint ami a hatósági szerződésében szerepel –, továbbá több alkalommal nem a saját megnevezését használta.

Tanulmány a hírműsorokról

A Médiatanács e heti ülésén egyébként elfogadott egy tanulmányt arról, amiből az is kiderül, hogy az M1 Híradó műsoridejének 37 százaléka migrációs bűncselekményekkel foglalkozott, egyébként pedig a TV2 Tények sugározta a legtöbb bűncselekményről szóló hírt.

Pénzt kapnak a helyi tévék és rádiók

A testület döntött a kedvezményezettekről a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televíziók számára meghirdetett, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának első fordulójában is: huszonhét televízió összesen 124,4 millió forint támogatást kap.

Hírműsorokat készít majd támogatással a Kapos Televízió, a Városi Televízió Eger, a kiskunhalasi Halas TV, a Makói Városi TV, a Ceglédi és az Ózdi Városi Televízió, a Nyíregyházi Televízió és a Zemplén TV.

A közéleti magazin kategóriában sikeresen pályázott: a Városi Televízió Bóly, a Városi Televízió Füzesabony, a Dunaföldvár TV, a VTV Mór, a Hajdúnánási Televízió, a Gotthárd TV, a Régió TV Esztergom és az RTV Szekszárd. A Debrecen Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a TV Budakalász, az Érd TV, a Pápa Városi Televízió, a Városi TV Szeged, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Zalaegerszegi és a Bajai Televízió, a Somogy TV és a pécsi Pannon Televízió kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

Zajlik a következő támogatási kör pályáztatás

A Médiatanács közölte, hogy mecenatúraprogramjában idén is lehetőségeket nyújt műszaki fejlesztésekre a közösségi tévéknek és rádióknak az e heti ülésen elfogadott, 110 millió forint keretösszegű, pályázati felhívás révén.

Az első fordulóra július 11-ig kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni. A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb ötmillió, a közösségi rádiók hárommillió, a kisközösségi rádiók egymillió forint összegben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

Húsz hangjáték is támogatást kapott

Húsz hangjáték kapott összesen 51,2 millió forintos támogatást a megvalósításhoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának tavaly meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán.

Önálló hangjátékként készül majd el a Villámlik messziről… című pályamű az első világháború és a trianoni békeszerződés közti időről,Az utolsó parancs a Don-kanyar tragédiáiról, valamint a Semmelweis Ignácot középpontba állító A kézmosás fontosságáról című hangjáték. Tizenhét új sorozat is támogatást nyert, így adaptáció készül Szabó Magda Békekötés című hangjátékából, rádiójátékokban dolgozzák fel Tóth Krisztina novellafüzérét, a Széchenyi-anekdotákat és Móka Béla szabadulóművész történeteit.

Sorozat születik Ferenc József ellopott koronájáról, illetve a világ első nemzetközi tudományos társaságát megalapító Born Ignác „kitömött” asszisztenséről is. A hipnózis halottja egy magyar médium tragédiájáról szól majd, a Hovatovább Magyarok pedig olyan híres magyarok történeteit meséli el, mint Teleki Sámuel vagy Herman Ottó. A Kékszakállú párkapcsolati vívódásokat dolgoz fel, az Ahogy megcsillan egy embercsempész után kutató fiúpárt követ, A gránátalma íze pedig a felnőtté válás kérdéseit boncolgatja majd. Gyerekeknek készül a Süsüke, a sárkánykirályfi, a Földanyó és a flórik népe, a Budapesti tündérmesék és a vízalatti kalandokkal teli A piros tengeralattjáró. A Múltaknák Salgótarján fiktív jövőjét dolgozza fel, az Osztozkodók pedig egy ellopott nyertes lottószelvényről szól majd.

Támogatás fesztiválra

A testület idén is 1,8 millió forinttal támogatja a szeptember 14-ei XV. Göcsej Filmszemle nyerteseit a kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd kategóriákban.

Az első helyezettek 250 ezer forintot kapnak, a második és harmadik dobogósok 150, illetve 100 ezer forintot, továbbá újból kiosztják a 300 ezer forintos Szalay Annamária-filmdíjat is.

Borítókép: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!