fbpx
rádió 1

Milliós bírság a Rádió 1-nek és a TV2-nek, 5 év plusz az Inforádiónak

A Médiatanács döntött a Best FM zalaegerszegi indulásának elhalasztásáról és arról is, hogy 2024-ig tovább szólhat az InfoRádió. Indul egy rádiós pályázat Békésben és Miskolcon.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága Médiatanácsa pénteken bejelentette, hogy a szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2024. szeptember 1-jéig – megújította a Budapest 88,1 MHz körzeti rádiós frekvencián működő közösségi jellegű InfoRádió médiaszolgáltatási jogosultságát. (A hírrádió Módos Márton tulajdonában van.)

Szexuális aberrációkról tárgyaltak a Mokkában

TV2 szolgáltatójára a testület 1,45 millió forintos bírságot szabott ki, amiért egy – a Mokka című reggeli műsor egy áprilisi adásában közzétett – tartalmat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugárzott. A műsor egyik, szexuális aberrációt taglaló témafeldolgozása csupán este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna képernyőre, 16-os korhatár-besorolással.

A testület közölte azt is, hogy állampolgári bejelentés alapján eljárást indít a TV2-n bemutatott Bezár a bazár! május 10-i adása miatt annak tisztázására, hogy a tartalomnak megfelelő korhatár-besorolást adott-e a médiaszolgáltató.

Balázsék miatt kapott bírságot a Rádió 1

Rádió 1 szolgáltatóját 1,05 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a grémium, amiért a Balázsék című, a médiaszolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban áprilisban három reggeli alkalommal is különböző szexuális perverziókról tárgyaltak ellenpontozás nélkül, pedig az elhangzott tartalom kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatár-jelzéssel. (A Médiatanács egyébként e heti összefoglalójában sem említette meg azt a múlt heti döntését, amiről a Media1 pénteken beszámolt, hogy nem engedi vissza az éterbe a Rádió 1-et a Balatonnál.)

Senkinek nem kellett a tardosi frekvencia

A Médiatanács megszüntette a Tardos 95,5 MHz helyi rádió közösségi használatára közzétett pályázati eljárását, miután arra nem érkezett ajánlat.

Pótlás kell a füredi rádiós pályázaton

Balatonfüred 96,2 MHz-es helyi frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett két ajánlat alaki vizsgálata után pedig a tanács hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót: a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t is.

Csak később indul a zalai Best FM

Engedélyezte a testület, hogy a Zalaegerszeg 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes, kereskedelmi jellegű 88,9 – Best FM június 20. helyett augusztus 19-én kezdhesse meg működését, és lehetővé tette, hogy az Eger 100,7 MHz-es helyi frekvencián szóló, kereskedelmi jellegű 100,7 – BEST FM arculata, központi elemei és műsortervi vállalásai módosuljanak. (A testület nem közölt ennél több konkérumot, hogy mi változik pontosan.)

A grémium közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el a Cuttingroom Bt. által üzemeltetett Gólya Tv-t.

Indul a rádiós pályázat Békésen és Miskolcon

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Békés 94,4 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívás szövegét, a pályázati ajánlatokat július 8-án lehet majd benyújtani.

A tanács emellett elfogadta a Miskolc 95,1 MHz körzeti rádiós pályázat felhívástervezetét is, amit ugyancsak csütörtökön tett közzé honlapján.

Szabálytalankodott a Mária Rádió Ibolya

Egy márciusi adáshét vizsgálata alapján tízezer forint bírságot szabott ki a grémium a helyi, közösségi jelleggel a Dunakanyarban működő Mária Rádió Ibolya szolgáltatójára, mert eltért a Budapest 88,8 MHz-cel hálózatba kapcsolódás engedélyezett struktúrájától – kevesebb saját műsort és magyar zenét adott, mint ami a hatósági szerződésében szerepel –, továbbá több alkalommal nem a saját megnevezését használta.

Tanulmány a hírműsorokról

A Médiatanács e heti ülésén egyébként elfogadott egy tanulmányt arról, amiből az is kiderül, hogy az M1 Híradó műsoridejének 37 százaléka migrációs bűncselekményekkel foglalkozott, egyébként pedig a TV2 Tények sugározta a legtöbb bűncselekményről szóló hírt.

Pénzt kapnak a helyi tévék és rádiók

A testület döntött a kedvezményezettekről a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televíziók számára meghirdetett, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának első fordulójában is: huszonhét televízió összesen 124,4 millió forint támogatást kap.

Hírműsorokat készít majd támogatással a Kapos Televízió, a Városi Televízió Eger, a kiskunhalasi Halas TV, a Makói Városi TV, a Ceglédi és az Ózdi Városi Televízió, a Nyíregyházi Televízió és a Zemplén TV.

A közéleti magazin kategóriában sikeresen pályázott: a Városi Televízió Bóly, a Városi Televízió Füzesabony, a Dunaföldvár TV, a VTV Mór, a Hajdúnánási Televízió, a Gotthárd TV, a Régió TV Esztergom és az RTV Szekszárd. A Debrecen Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a TV Budakalász, az Érd TV, a Pápa Városi Televízió, a Városi TV Szeged, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Zalaegerszegi és a Bajai Televízió, a Somogy TV és a pécsi Pannon Televízió kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

Zajlik a következő támogatási kör pályáztatás

A Médiatanács közölte, hogy mecenatúraprogramjában idén is lehetőségeket nyújt műszaki fejlesztésekre a közösségi tévéknek és rádióknak az e heti ülésen elfogadott, 110 millió forint keretösszegű, pályázati felhívás révén.

Az első fordulóra július 11-ig kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni. A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb ötmillió, a közösségi rádiók hárommillió, a kisközösségi rádiók egymillió forint összegben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

Húsz hangjáték is támogatást kapott

Húsz hangjáték kapott összesen 51,2 millió forintos támogatást a megvalósításhoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának tavaly meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán.

Önálló hangjátékként készül majd el a Villámlik messziről… című pályamű az első világháború és a trianoni békeszerződés közti időről,Az utolsó parancs a Don-kanyar tragédiáiról, valamint a Semmelweis Ignácot középpontba állító A kézmosás fontosságáról című hangjáték. Tizenhét új sorozat is támogatást nyert, így adaptáció készül Szabó Magda Békekötés című hangjátékából, rádiójátékokban dolgozzák fel Tóth Krisztina novellafüzérét, a Széchenyi-anekdotákat és Móka Béla szabadulóművész történeteit.

Sorozat születik Ferenc József ellopott koronájáról, illetve a világ első nemzetközi tudományos társaságát megalapító Born Ignác „kitömött” asszisztenséről is. A hipnózis halottja egy magyar médium tragédiájáról szól majd, a Hovatovább Magyarok pedig olyan híres magyarok történeteit meséli el, mint Teleki Sámuel vagy Herman Ottó. A Kékszakállú párkapcsolati vívódásokat dolgoz fel, az Ahogy megcsillan egy embercsempész után kutató fiúpárt követ, A gránátalma íze pedig a felnőtté válás kérdéseit boncolgatja majd. Gyerekeknek készül a Süsüke, a sárkánykirályfi, a Földanyó és a flórik népe, a Budapesti tündérmesék és a vízalatti kalandokkal teli A piros tengeralattjáró. A Múltaknák Salgótarján fiktív jövőjét dolgozza fel, az Osztozkodók pedig egy ellopott nyertes lottószelvényről szól majd.

Támogatás fesztiválra

A testület idén is 1,8 millió forinttal támogatja a szeptember 14-ei XV. Göcsej Filmszemle nyerteseit a kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd kategóriákban.

Az első helyezettek 250 ezer forintot kapnak, a második és harmadik dobogósok 150, illetve 100 ezer forintot, továbbá újból kiosztják a 300 ezer forintos Szalay Annamária-filmdíjat is.

Borítókép: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások