fbpx
Délmagyarország

Több kulcsfigurától is elköszönt a Délmagyarország az EP-választások után

Öt ember karrierje fejeződött be a Fidesz-közeli sajtóholding alá tartozó Délmagyarország című megyei lapnál, közvetlenül az európai parlamenti választás után, közülük kettő maga döntött így.

Egy lapszerkesztőtől, a belpolitikai rovatvezetőtől és egy főmunkatárstól is megvált a Délmagyarország című újságot kiadó Lapcom Zrt., formálisan közös megegyezéssel – írta meg az Országszerte Átlátszó blog.

Az oldal úgy tudja, hogy további két munkatárs (korrektor) maga mondott fel.

Az Átlátszó aloldala szerint a munkatársakat egymás után hívták be elbeszélgetésre, majd az elküldött médiamunkásokkal titoktartási nyilatkozatot írattak alá, így a sajtómunkások most nem beszélhetnek a sajtóban távozásuk körülményeiről.

Az Országszerte Átlátszó hozzátette: nem tudja, miért az újabb Fidesz-győzelem utánra időzítették a személyi változásokat.

A blog szerint a lépést átszervezéssel indokolták a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a tavaly közel 500 médiaterméket megszerző, majd azokat a kormányzó Fidesz propagandacéljainak érdekébe állító KESMA alá tartozó médiacégnél, illetve azzal magyarázták, hogy a lap a szintén a KESMA alá tartozó Mediaworkshöz hasonló rendszerben működik majd tovább.

Az oldal említést tett arról a Népszavában a hétvégén közölt cikkről, mely szerint folytatódhat a kesmás megyei lapok egy ideje már részben megvalósult központosítása, és a végeredmény egy központi újság lehet. (A Mediaworks részéről ugyanakkor tagadták a cikk igazságtartalmát, és a Media1 által megszerzett belső levélben a szintén a KESMA alá tartozó Mediaworks munkatársainak Toót-Holló Tamás, a Mediaworks megyei lapokat támogató központi online szerkesztőségének főszerkesztője azt írta: a cikk „egy eszement baromság”. Emellett számos kesmás lapban jelent meg ugyanaz a központból küldött véleménycikk, mely tagadta a várható átalakításokat.)

A Délmagyarország és annak kiadója, a Lapcom Zrt. annak idején Andy Vajna közvetítésével került a KESMA-hoz: először 2017 szeptemberében a néhai kormánybiztos megvette, majd tavaly Vajna felajánlotta az egész céget az összes sajtótermékkel együtt a Liszkay Gábor balatoni nyaralójában megalapított KESMA-nak.

Nemrég a Lapcom vezérigazgatója is távozott

Mint arról a Media1-en már beszámoltunk, a Lapcomnál az elmúlt időszakban jelentős személyi változások zajlottak, szinte mindenkit leváltottak a Lapcomhoz tartozó lapok, a Délmagyarország, a Kisalföld és a Bors kiadójának vezetőségében, bár olyanok is voltak, akik maguk távoztak.

A napokban a Lapcom Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tibor is távozott. A cégvezető a Blikket is kiadó Ringier Axel Springer Magyarországhoz igazolt a 30 év után nyugdíjba vonuló Bayer József ügyvezető igazgató helyére.

A Lapcom új vezetője Györke Zoltán, a Lapcom egyik régi vezetője lett.

Borítókép: A Délmagyarország címlapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások