KESMA, fideszes médiaholding, Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány

Mediaworks központi online főszerkesztő: „Eszement baromság”, hogy felszámolnák az önálló megyei lapszerkesztőségeket

Toót-Holló Tamás erről belső levélben tájékoztatta a KESMA alá tartozó Mediaworks lapjainak főszerkesztőit arra a szombati cikkre reagálva, ami a Népszavában jelent meg a megyei lapok lehetséges átalakításáról.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Tisztelt főszerkesztő urak és hölgyek! Ez a cikk egy eszement baromság”

– a Media1 értesülése szerint ezekkel a szavakkal kommentálta szombaton Toót-Holló Tamás, a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworks megyei lapokat támogató központi online szerkesztőségének főszerkesztője azt a cikket, amely szombaton jelent meg a Népszavában a megyei lapok állítólagos teljes bedarálásának szándékáról.

Toót-Holló ezt a munkatársainak írott belső, de a Media1-hez is kiszivárgó levelében írta a Népszava cikkére reagálva. A levélben további kijelentés Toót-Hollótól az idézett mondaton túl nem volt, azaz konkrétumok, érvek nem szerepeltek.

A Media1-nek ugyanakkor egy, a cég belső ügyeire közeli rálátással bíró forrás azt mondta, a Népszava-cikkből annyi valóban igaz, hogy új, közös arculat kialakításán dolgozik a kormányközeli médiaholding. Csakhogy ez eddig sem volt titok, ebben semmi új nincs, jegyezte meg. A cikk egyebekben azonban elég komoly pontatlanságokat tartalmaz a jelen helyzetet illetően is, tette hozzá az illető, aki azért kérte neve elhallgatását, mivel attól tart, retorzió érheti, amiért nyilatkozott a Media1-nek. Pontatlanságként említette például a sport oldalakra vonatkozó megjegyzést. Azt is mondta, ha igaz lenne, amit a Népszava írt, akkor a cégnél épp nem a munkaerőhiány problémáját igyekeznének megoldani munkaerő-felvétellel.

A Népszava forrásai 2020-at emlegettek

A Népszava szombati cikkében egyébként a szerző több, a KESMA-lapjainál dolgozó munkatárs és vezető kijelentésére hivatkozva állította azt, hogy attól tartanak, hogy felszámolhatják a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket.

A cikk szerint a központosítási folyamat következtében akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020-ra, majd ezt követően a lapok helyét egy központilag szerkesztett újság venné át.

A Népszava azt is írta, hogy folyik a kormányközeli médiabirodalomhoz csak később csatlakozott lapok, például a Győr-Sopron megyei Kisalföld „kesmásítása”. Ezek a médiumok új, a többi laphoz hasonló arculatot kapnak hamarosan, emiatt más szerkesztőségekből is küldtek át munkatársakat, hogy megtanítsák a tördelő szoftverek, az online szerkesztőségi rendszer használatát.

Központilag megírt és szétterített véleménycikk

Egyébként a KESMA lapjainak online felületein – a Magyar Nemzet Online-tól több megyei lapig (delmagyar.hu, heol.hu, beol.hu, szoljon.hu stb.) – szombaton ugyanaz a központilag megírt véleménycikk arról győzködte az olvasókat, hogy valótlanság, ami a Népszavában megjelent a lapok felszámolásáról. A cikkben Pauska Zsolt, Toót-Hollóhoz hasonlóan szintén az „eszement” szót használva azt írta,

„Ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?”

A szomorú nap ez a magyar sajtó történetében című cikkében Pauska hozzátette: „idáig jutottak balliberális polgártársaink – mert kollégáknak már nem nevezhetjük őket. Az újságíró ugyanis arról ismerszik meg, hogy legalább megpróbál igazat írni. Ők már, jól láthatóan, nem is próbálkoznak ezzel.”

A Népszava cikke egyébként említést tett arról is, hogy amióta a megyei lapok először Mészáros Lőrinchez, majd azután tavaly a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz kerültek, jelentős példányszámvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Kiemelt kép: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!