KESMA, fideszes médiaholding, Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány

Mediaworks központi online főszerkesztő: „Eszement baromság”, hogy felszámolnák az önálló megyei lapszerkesztőségeket

Toót-Holló Tamás erről belső levélben tájékoztatta a KESMA alá tartozó Mediaworks lapjainak főszerkesztőit arra a szombati cikkre reagálva, ami a Népszavában jelent meg a megyei lapok lehetséges átalakításáról.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Tisztelt főszerkesztő urak és hölgyek! Ez a cikk egy eszement baromság”

– a Media1 értesülése szerint ezekkel a szavakkal kommentálta szombaton Toót-Holló Tamás, a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworks megyei lapokat támogató központi online szerkesztőségének főszerkesztője azt a cikket, amely szombaton jelent meg a Népszavában a megyei lapok állítólagos teljes bedarálásának szándékáról.

Toót-Holló ezt a munkatársainak írott belső, de a Media1-hez is kiszivárgó levelében írta a Népszava cikkére reagálva. A levélben további kijelentés Toót-Hollótól az idézett mondaton túl nem volt, azaz konkrétumok, érvek nem szerepeltek.

A Media1-nek ugyanakkor egy, a cég belső ügyeire közeli rálátással bíró forrás azt mondta, a Népszava-cikkből annyi valóban igaz, hogy új, közös arculat kialakításán dolgozik a kormányközeli médiaholding. Csakhogy ez eddig sem volt titok, ebben semmi új nincs, jegyezte meg. A cikk egyebekben azonban elég komoly pontatlanságokat tartalmaz a jelen helyzetet illetően is, tette hozzá az illető, aki azért kérte neve elhallgatását, mivel attól tart, retorzió érheti, amiért nyilatkozott a Media1-nek. Pontatlanságként említette például a sport oldalakra vonatkozó megjegyzést. Azt is mondta, ha igaz lenne, amit a Népszava írt, akkor a cégnél épp nem a munkaerőhiány problémáját igyekeznének megoldani munkaerő-felvétellel.

A Népszava forrásai 2020-at emlegettek

A Népszava szombati cikkében egyébként a szerző több, a KESMA-lapjainál dolgozó munkatárs és vezető kijelentésére hivatkozva állította azt, hogy attól tartanak, hogy felszámolhatják a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket.

A cikk szerint a központosítási folyamat következtében akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020-ra, majd ezt követően a lapok helyét egy központilag szerkesztett újság venné át.

A Népszava azt is írta, hogy folyik a kormányközeli médiabirodalomhoz csak később csatlakozott lapok, például a Győr-Sopron megyei Kisalföld „kesmásítása”. Ezek a médiumok új, a többi laphoz hasonló arculatot kapnak hamarosan, emiatt más szerkesztőségekből is küldtek át munkatársakat, hogy megtanítsák a tördelő szoftverek, az online szerkesztőségi rendszer használatát.

Központilag megírt és szétterített véleménycikk

Egyébként a KESMA lapjainak online felületein – a Magyar Nemzet Online-tól több megyei lapig (delmagyar.hu, heol.hu, beol.hu, szoljon.hu stb.) – szombaton ugyanaz a központilag megírt véleménycikk arról győzködte az olvasókat, hogy valótlanság, ami a Népszavában megjelent a lapok felszámolásáról. A cikkben Pauska Zsolt, Toót-Hollóhoz hasonlóan szintén az „eszement” szót használva azt írta,

„Ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?”

A szomorú nap ez a magyar sajtó történetében című cikkében Pauska hozzátette: „idáig jutottak balliberális polgártársaink – mert kollégáknak már nem nevezhetjük őket. Az újságíró ugyanis arról ismerszik meg, hogy legalább megpróbál igazat írni. Ők már, jól láthatóan, nem is próbálkoznak ezzel.”

A Népszava cikke egyébként említést tett arról is, hogy amióta a megyei lapok először Mészáros Lőrinchez, majd azután tavaly a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz kerültek, jelentős példányszámvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Kiemelt kép: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!