Az ATV stábja tavaly a CNN atlantai központjában

Álhír terjed az ATV és a CNN kapcsán

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója szerint bolond lyukból bolond szél fúj. Ezt a CNN-nel tavaly kötött megállapodás kapcsán terjedő információ kapcsán jelentette ki.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 egyik olvasója küldte el nekünk azt a napokban napvilágot látott írást, melyet az Amerikai Népszava közölt, és amely azt állítja, hogy az ATV többször is meghamisította, manipulálta a CNN egyes átvett riportjait. A cikk szerint a CNN épp ezért idén május 12-vel szerződést bontott magyarországi stratégiai partnerével, az ATV-vel. Ennek bizonyítékaként említik azt is, hogy már nincs képernyőn a Newsroom című műsor, amely a CNN-nel való együttműködés keretében készült.

A témáról „A CNN szerződést bontott az álellenzéki ATV-vel?” jelent meg cikk az impresszuma szerint Bartus László főszerkesztette honlapon. Az Amerikai Népszava szerint az ATV-n, a „világszínvonalú amerikai televíziós csatorna logója alatt a CNN szellemiségével ellentétes, bevándorlásellenes, Orbán-párti és Trump-imádó propagandaműsort készítenek, illetve a CNN nevét és tekintélyét Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV tulajdonosa világnézetének és illiberális, szélsőjobboldali nézeteinek, valamint politikai szimpátiájának terjesztésére használják fel”.

Kíváncsivá tett, van-e igazságalapja az állításnak, vagyis valóban szerződést bontott-e a CNN az ATV-vel, illetve mi az oka annak, hogy nincs képernyőn a Newsrooom, úgyhogy megkerestem a legilletékesebbet, Németh S. Szilárdot, az ATV vezérigazgatóját. Németh S. Szilárd azt mondta:

„Bolond lyukból bolond szél fúj. Vagyis az Amerikai Népszava cikkének állítása természetesen nem igaz.”

Most is él a CNN és az ATV szerződése

Németh S. Szilárd elmondása szerint tehát álhírről van szó, melynek hátterében az áll, hogy Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője évek óta lejáratóakciót folytat az ATV és az ATV-t tulajdonló Hit Gyülekezetét irányító Németh Sándor (Németh S. Szilárd édesapja) ellen. A vezérigazgató hozzátette, az ATV többek között azért nem perelte be még Bartust, mert Amerikában él, így nemzetközi eljárásra lenne szükség, ami összetett folyamat.

Németh S. Szilárd hozzátette: az ATV-nek jelenleg is élő szerződése van a CNN-nel, sőt épp most tárgyalnak a jelenleg idén őszig szóló szerződés további meghosszabbításáról, egyeztetnek a CNN-nel a szerződés feltételeiről, mivel az ATV szeretne néhány változtatást kérni. A hamisítási vádat Németh. S. Szilárd hasonlóan komolytalannak tartja, mint azt, hogy megszűnt volna az együttműködés.

CNN
A CNN is felhasználja az ATV egyes tartalmait

A magyar és az amerikai médiavállalat között tavaly ősszel kezdődött szoros együttműködés, amelynek egyik kézzelfogható eredménye a Newsroom című műsor volt. A Newsroom ugyan valóban nincs képernyőn, de csak azért, mert az beolvadt a Világhíradóba. Az együttműködés Németh S. Szilárd szerint nem is konkrétan a Newsroomra, hanem a csatornára szólt. Az együttműködés ráadásul nem csak egyirányú, azaz a CNN is felhasználhatja az ATV egyes anyagait.

Annak idején ezzel a videóval jelentették be a két médiavállalat közötti együttműködést.

Frissítés 2019.05.30. 14:59

Bár a napokban újabb cikket írt az Amerikai Népszava a témáról, fenntartva állítását, sőt cikkünkkel igazolva azt, végül a dunai hajó szerencsétlenség is igazolta az ATV vezérigazgatójának szavait. Hogy hogyan, arról egy külön írásban számoltunk be.

Borító: Az ATV stábja tavaly a CNN atlantai központjában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!