TV2 Tények

Vaszily lett a TV2 elnöke, rendkívüli közgyűlés volt Vajna halála után

A 4 nappal Andy Vajna halála után tartott rendkívüli közgyűlésen a médiavállalatot hitelező MKB Bank többségi tulajdonosához, Mészáros Lőrinchez köthető emberek vették át a TV2 működtetését. Vaszily Miklóst elnökké választották a Mészáros tőzsdei cégének épületében tartott közgyűlésen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Rendkívüli közgyűlést tartott január 24-én az Andy Vajna filmmogul érdekeltségei közé sorolt TV2 Média Csoport Zrt.  – írja a tavaly bezárt Heti Válasz néhány egykori munkatársa által összerakott Válasz Online.

Közgyűlés Mészáros Lőrinc cégénél

A Válasz Online azt írja, hogy a közgyűlésre rendkívüli helyszínen, nem a csatorna zuglói, Róna utcai székházában és nem is a Vajna-tulajdonú vállalatok Rákóczi úti főhadiszállásán került sor, hanem az Andrássy út 59. szám alatti villaépületben. Ez Mészáros Lőrinc, a gázszerelőből lett csúcsmilliárdos és volt felcsúti polgármester tőzsdei társaságainak központja.

A cikk megjegyezte: mivel az elhunyt producer nem magánszemélyként, hanem több cégáttételen keresztül birtokolta a televíziót, a közgyűlésen amúgy sem neki kellett (volna) szavaznia; akadt ott más, önálló aláírási joggal rendelkező menedzser is. (Ahogy arról a Media1-en korábban beszámoltunk, Vajna a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi cégen keresztül tulajdonolta a TV2-t, az IKO-t és a Rádió 1-et is, és mivel Delaware-ben nem biztosított a cégnyilvántartás nyilvánossága, nem lehet tudni, hogy Vajnán kívül voltak-e más tulajdonosok, a médiahatóság pedig hallgatásba burkolózik, amikor erre vonatkozó kérdést kap, holott a médiahatóságnak a végső tulajdonosokig levezetve szerepelnie kellett az adatnak.)

Négy nappal Vajna halála után már át is vették az irányítást

A cikk szerint a közgyűlésen a Mészáros-kör négy nappal Vajna halála után átvette a TV2 irányítását. Ezt nem csak a közgyűlési helyszín alapján állítja az írás, és nem csak azért, mert voltak erre már korábban is jelek (már 2017-ben megjelentek az első Mészáros Lőrinchez köthető személyek a TV2 igazgatóságában), de idén január 24-én egyértelmű személyi döntések születtek a cégbíróságon most iktatott jegyzőkönyvek szerint.

gyász, gyászcsík, tv2, vajna
Gyászcsík Andy Vajna halálakor a TV2 főcsatornán

Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke

A közgyűlés egyik fontos mozzanata az volt, hogy Vajna helyett az igazgatóság egy másik tagja, az Echo TV vezéreként is funkcionáló Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. Őt a Válasz az Orbán–Mészáros-vonal delegáltjaként emlegeti, hiszen még nem volt nagy kormánypárti médiaholding, amikor a milliárdos szintén őt az Echo élére helyezte, valamint „betette” a részben általa ellenőrzött IKO Holding műsorgyártó vállalat felügyelőbizottságába.

Vaszily Miklós nyilatkozik az Infotér videós stábjának
Vaszily Miklós nyilatkozik az Infotér videós stábjának

A TV2 Zrt. megújult igazgatóságának tagja lett továbbá a Mészáros-féle tőzsdei cégek jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, valamint a felcsúti expolgármester érdekeltségeivel régóta szimbiózisban működő Duna Aszfalt Kft. ügyvédje, Czira Szabolcs Sándor – aki nem mellékesen az útépítő céget birtokló Szíjj László veje.

Dirk Gerkens az igazgatóságban maradhatott

A TV2 január 24. óta regnáló igazgatóságában Vaszily, Kertész és Czira mellett egyértelműen Mészáros-lekötelezettnek számít Barna Zsolt, aki az MKB Bank bejövetele óta erősíti a csúcstestületet. A Vajna-pártiak közül pedig a csatornavezér Dirk Gerkens, a vele örökkön-örökké együtt mozgó Rákosi Tamás, valamint Horváth Balázs, a Rogán Antal–Habony Árpád-féle kommunikációs élcsapathoz kötődő ügyvéd maradt az igazgatóság tagja. Továbbá beülhetett még újoncként a TV2 irányítói közé Andy Vajna állandó cégtársa, az amerikai illetőségű Samuel Russel Falconello.

Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója interjút ad a New Europe Market riporterének egy konferencián. Fotó: Youtube
Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója interjút ad a New Europe Market riporterének egy konferencián. Fotó: Youtube

Origo-balhé, MTVA, Echo TV

Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. új elnöke, a TV2 és az Echo TV előtt az MTVA vezérigazgatója volt. (Ottani pályafutása alatt az MTVA számos, Orbán Viktorhoz köthető beszállítótól vásárolt szolgáltatásokat, műsorokat, emellett akkor lehetett sokszor a nevével találkozni, amikor kiderült, hogy lehallgatókészüléket helyeztek el a szobájában.) Vaszily az MTVA-hoz egyébként az akkor még a Telekom csoporthoz tartozó, de már eladás előtt álló Origo Zrt. éléről került át, ahol nem sokkal távozása előtt kirúgta a Lázár János miniszter londoni utazásáról megjelent cikksorozat után Sáling Gergő főszerkesztőt. Az Opten céginformációs rendszere szerint Vaszily egyébként 2018. október 10. óta már jelen volt a TV2 Zrt. igazgatóságában mint tag.

A Mészáros Lőrinc által felvásárolt bank volt a hitelező

Az írás felemlegeti, hogy az állami Eximbank helyett a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába került MKB Bank lett két évvel előtt a veszteségesen működő médiacsoport finanszírozója, aki ezáltal zálogjogot szerzett a TV2 csoportra. (Bár a Válasz Online cikke nem említi, Vajnáék műsorgyártó cége, a TV2-nek és az ATV-nek is dolgozó, Mészáros Lőrinccel és Rákosi Tamással közös érdekeltségű IKO nagyon is nyereséges volt.) A zálogjog segítségével a felcsúti érdekkör képletesen kést helyezett Vajna nyakára; egy rossz mozdulat, apró hitelszerződés-sértés, és a bank viszi a televíziót – jegyzi meg a cikk. Tavaly ősszel a 444.hu arról írt, hogy Mészárosék hamarosan átveszik az üzem irányítását, de Vajna akkor még ezt közölte:

„A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban.”

Vajna pont a TV2 körül folytatott „meccs” közben hunyt el

Andy Vajna tehát a Mészáros–Vajna-meccs kellős közepén halt meg. Hiába gondolták a laikusok, hogy a kormánybiztos tulajdonában lévő televízió jövője csak a hagyatéki, örökösödési eljárások után dől el, a január 24-i rendkívüli közgyűlésen máris „földindulásszerű” változások történtek.

A TV2 sajtószobájában a vezetőségről szóló részben nem sok segítséget kap az újságíró
A TV2 sajtószobájában a vezetőségről szóló részben nem sok segítséget kap az újságíró

4 Mészáros-ember, 4 Vajna-árvával szemben, de…

A kereskedelmi adó mai igazgatóságában tehát négy Mészáros-ember áll szemben négy Vajna-árvával, de az elnököt már az előbbi lobbicsoport adja – vagyis a televízió ezzel lényegében átkerült a „Lőrinc és vidéke” szövetkezethez, fogalmaz a cikk.

A Válasz Online ezek után megjegyzi: a TV2-ért folytatott harc tanulsága nem az, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül is vannak érdekellentétek, súrlódások. Hanem, hogy a jobboldali sajtószegmensben a stratégiai döntéseket nem a formális cégtulajdonosok hozzák (hiszen a csatorna hivatalosan még a Vajna által hátrahagyott érdekeltségi hálóba tartozik). Ez a különös eljárásrend már akkor kiütközött, amikor nemrég létrejött – egyelőre a TV2 nélkül – a kormánypárti orgánumokat egyesítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, melybe a jobboldali cézárok vezényszóra, kvázi ajándékként beledobálták az addig általuk birtokolt újságokat, rádiókat.
Ez a videó még akkor készült, amikor Mészáros Lőrinc az Echo TV-t vásárolta meg Széles Gábortól.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Szereplőket toboroz az RTL Klub és a TV2

Hat olyan tévéműsort is találtunk, ahová játékosok jelentkezését várja jelenleg a két vezető kereskedelmi csatorna. Túlélőshowba, tehetségkutatóba, vidéki társkereső reality-be, pénzügyi műsorba, főzőshowba is jelentkezhetnek azok, akik a fődíjért és a hírnév kedvéért szeretnék viszontlátni magukat a tévéképernyőkön.

Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatója. Fotó: kormany.hu

A Miniszterelnökséget hiába kérdezték, de egy újságíró kiszámolta, mennyibe kerülhetett az áldott, békés karácsony

Közel félmilliárd forintba kerülhetett az adófizetőknek, hogy Orbán Viktor kormánya sajtóhirdetésekben kívánt nekik áldott, békés karácsonyt, és ebben a kalkulációban a tévés hirdetések még nem, illetve csupán a három országos napilapban megjelent sajtóhirdetések vannak benne. A hirdetések egy része egyébként késve, karácsony után jelent meg.

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!