fbpx
Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában

Változás a TV2, a Rádió 1 és az IKO tulajdonosánál

Andy Vajna régi harcostársa került a delaware-i Cinergi elnöki posztjára, Vajna megüresedett helyére.

Samuel Russell Falconello lett az Egyesült Államokban, a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc. elnöke, derül ki egy, a 24.hu-n ma megjelent cikkből.

Ennek azért van jelentősége, mert a Cinergi cégnek Andy Vajna volt az elnöke, és a januárban elhunyt filmügyi kormánybiztos a Cinergin keresztül tulajdonolta a magyarországi érdekeltségeit, köztük a médiavállalatait.

Samuel Russell Falconello régi harcostársa volt Vajnának, akinek több Vajna-cégben is fontos szerepe, vezető tisztsége volt, személyét érintő korábbi cikkeink itt találhatók.

25 éve együtt

Falconellóról azt írja még a ma megjelent írás, hogy 25 évvel ezelőtt bukkant fel először Vajna magyarországi cégeiben, majd később Vajna külföldön kiépített céghálójában is kulcspozícióba került, a luxemburgi székhelyű kaszinócégben például sokáig ügyvezetőtárs volt a producer mellett. Vajna és amerikai filmes üzlettársai Falcelonellót bízták meg az egyik hollywoodi megaprodukció pénzügyi levezénylésével is. Falconello volt az Arnold Schwarzenegger főszereplésével forgatott Terminator 3 egyik pénzügyi menedzsere is.

Samuel Russell Falconello 1962-ben született, végzettsége szerint közgazdász, emellett könyvelő, adószakértői és jogi diplomái is vannak. Üzleti menedzsmentben és adóügyekben az Ernst & Young-nál szerzett gyakorlatot, de később a szórakoztatóipartól kezdve az ingatlanfejlesztésig sok mindennel foglalkozott, és jártas voltak személyes pénzügyek intézésébe és utódlás megtervezésében is.  A kaliforniai férfi  egyébként alapfokon megtanult magyarul is.

Mivel Delaware-ben nem biztosított a cégnyilvántartás nyilvánossága, azt a ma megjelent cikk sem tudta megmondani, hogy ki most a Cinergi tulajdonosa, de felidézték, hogy Vajna még a halála előtt átrendezte a magyarországi céghálóját, amikor is a Vajna Andrásként is ismert filmügyi pápa aláírt Andrew G. Vajnával, így azoknál a cégeinél, ahol közvetlenül volt jelen, átírták az amerikai cégre.

A Cinergi a TV2-nek, az IKO-nak, a Rádió 1-nek és a Mediatime-nak is tulajdonosa volt

A delaware-i Cinergi egyébként nem csak a Rádió 1-nek volt – az AV Investmenst Kft.-n keresztül áttétellel – tulajdonosa, de a TV2 mellett az ATV szórakoztató típusú műsorait is beszállító IKO műsorgyártón kívül magának a TV2-nek, továbbá a Retro Rádió és a Rádió 1 reklámidejét is értékesítő Mediatime Kft.-nek is. Igaz, a TV2 esetében még további közbeiktatott magyarországi cégek is vannak, így a Magyar Broadcasting Co. Zrt., melynek tulajdonosa egy AV Progress Kft. nevű vállalkozás volt. Az AV Progressen keresztül viszont már az AV Investmensthez jutunk, azon keresztül pedig a Cinergihez.

Ha tehát kiderül, kié a Cinergi, az hatással lesz arra is, hogy ki irányíthatja a jövőben a TV2-t és az IKO-t, és persze a Rádió 1-et és a Mediatime Kft-t. A Cinergi elnökeként mindenesetre Samuel Russell Falconellónak biztosan komoly szava lesz.

A 24.hu Vajna-hagyatékra rálátó egyik forrása szerint egyébként a kormánybiztos halála előtti cégátrendezés mögött az lehetett, hogy Vajna kapcsolata talán már nem volt felhőtlen nem lett volna már felhőtlen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyes meghatározó figuráival.

Andy Vajna 75. életévében, idén január 20-án hunyt el budapesti otthonában.

Kiemelt kép: Andy Vajna az ATV Szabad szemmel c. műsorában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások