Földi-Kovács Andrea nyilatkozik a HírTV-nek és az Echo TV-nek a díjáról

Olyan médiamunkások kaptak a minisztertől Táncsics-díjat, akiket fel sem terjesztett a Táncsics-bizottság

Nem is ajánlotta a kuratórium Földi-Kovács Andreát, a HírTV műsorvezetőjét és Farkas Emesét, az Echo TV programigazgatóját.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Idén két olyan, Orbán Viktor bizalmát élvező személy kapta meg az idei Táncsics-díjat, akik nemhogy a Táncsics-bizottság által kiválasztott hat fő névsorában nem szerepeltek, de fölterjesztést sem kaptak.

A díjat attól a Kásler Miklóstól kapták meg, akinek a saját jelöltje a bizottság egyhangú támogatása ellenére nem lehetett díjazott. A két nyertes a HírTV műsorvezetője, Földi-Kovács Andrea és az Echo TV programigazgatója, Farkas Emese.

A témáról cikkező Népszava megemlítette, hogy Földi-Kovács Andrea a G-napig a Hír TV munkatársa volt, majd azután az átmeneti időt a nemzeti hírtévénél, az M1-nél, aztán az Echo TV-nél töltötte, végül a fideszes tavaly nyári hatalomátvétel után tért vissza a Hír TV-hez.

Földi-Kovács a HírTV és az Echo TV közös, alább lejátszható tudósítása szerint a díjátadón azt mondta:

„Fontos, hogy tiszta motivációink legyenek és hogy azért üljünk oda a kamerák elé, ne csak azért, hogy tetszelegjünk a reflektorfényben, hanem, hogy legyen mondanivalónk az emberek felé, legyen fontos gondolataink, amiket közlünk és legyen olyan gondolatvilágunk, amelyen keresztül megszűrve a hírek világát érthetővé, befogadhatóvá tesszük a nézők számára.”

Farkas Emese, az Echo TV programigazgatója úgy értékelte a díjat:

„Minket, akik általában a kamerának a másik oldalán állunk kevésbé ismernek a nézők, de minden televíziós produkció mögött, nagyon komoly szakmai csapat dolgozik és én azt gondolom, hogy ez mindannyiunk közös elismerése”.

Íme a felterjesztettek listája

A Népszava feltételezése szerint a díjazásnál Kásler Miklós miniszter feje fölött is átnyúlhattak, a két díjazottat vélhetően Orbán Viktor választhatta ki. A lap ugyanis úgy tudja, hogy a Táncsics-díjra idén összesen 15 jelölés érkezett újságírói és irodalmi szervezetektől, Fidesz-közeli egyesületektől, magánszemélyektől, sőt magától Kásler Miklós minisztertől is.

A miniszter által felkért bizottság közülük január elején választotta ki a szokásos hat jelöltet (a kialakult szokásrend szerint a testület hat jelöltet ajánl, és a miniszter dönti el, hogy ki lesz az a három, aki az adott évben megkapja a díjat). A lap szerint az ülés elején megjelent Fekete Péter államtitkár, aki azt mondta: idén olyan sok a tárca számára kedves, elismerésre érdemes jelölt, hogy 2019-ben kivételesen hat díjat fognak kiosztani, amennyiben azzal a bizottság egyetért.

A testület

  • Balogh Andrea Johanna (a Hatos csatorna Gyógyhatás című magazinjának műsorvezetője, a Kásler-féle Országos Onkológiai Intézet kommunikációs vezetője),
  • Dénes Zoltán (a Világgazdaság újságírója),
  • Haeffler András (a Lakihegy Rádió főszerkesztője, korábban évtizedekig a közmédia munkatársa),
  • Korpás Éva (a Kossuth rádió riportere),
  • Kövesdi Károly (szlovákiai magyar újságíró)
  • és Némethné Pécsi Krisztina (a Magyar Katolikus Rádió munkatársa)

nevét terjesztette föl.

A Népszava úgy tudja, hogy a hat jelölt személyéről konszenzus alakult ki a bizottságban, egy esetleges hetedik személy, Szakács Árpád jelölését viszont hosszan elhúzódó vita követte (Szakács Árpád robbantotta ki a többek között Prőhle Gergely volt PIM-igazgató eltávolításához vezető jobboldali kultúrharcot a Magyar Időkben megjelent cikksorozatával; akkoriban az időközben elhunyt Lovas István „a legjobb és legbátrabb magyar jobboldali újságírónak” nevezte). Szakács jelölése a vita végén nem kapott többséget.

Kisajátítás, színjáték

A lap szerint azonban így a jelölési szakasz csak egy felesleges színjáték volt, hiszen nem a Táncsics-bizottság jelöltei közül választottak győztest.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke egyébként már februárban nyilvánosan azt kifogásolta, hogy a kormány kisajátította a Táncsics-díjat.  A legnagyobb hazai újságíró-szövetség ezért saját díjat alapított. A MÚOSZ szabad sajtó napi díjazottjairól itt írtunk bővebben.

Március 15-én hirdették ki egyébként (kormányközelből) a Jótollú magyar újságírók díját is. Ezt Gajdics Ottó kapta.

A Fővárosi Közgyűlésben többek között a Pestisrácok főszerkesztőjét is díjazták.

A közmédia is díjakat adott át a saját embereinek – erről itt írtunk.

Az MSZP-közeli Szabad Sajtó Alapítvány is átadta a saját díját, amelyet idén többek között Alföldi Róbert is megkapott. A teljes névsor itt érhető el.

Frissítés:

A Munkácsy-díj odaítélésébe is beavatkozhattak

Kiderült, hogy a Munkácsy-díjak körül is beavatkozás történt, a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja le is mondott, amikor levelet kapott a minisztertől, hogy felülírják a díjazottak névsorát, erről az Artportal ír.

Kiemelt kép: Földi-Kovács Andrea nyilatkozik a HírTV-nek és az Echo TV-nek a díjáról

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Atreju nevû rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján

Orbán Viktor beismerte: nincs baloldali médiatúlsúly Magyarországon

A magyar miniszterelnök Rómában, nagy nyilvánosság előtt beszélt szombaton arról, hogy nincs baloldali túlsúly Magyarországon. Tavaly, sőt idén év elején is még ennek ellenkezőjét állította nyilvánosan, pedig már akkor is szinte mindent eluralt a Fidesz-barát újságírás Magyarországon.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!