fbpx
Földi-Kovács Andrea nyilatkozik a HírTV-nek és az Echo TV-nek a díjáról

Olyan médiamunkások kaptak a minisztertől Táncsics-díjat, akiket fel sem terjesztett a Táncsics-bizottság

Nem is ajánlotta a kuratórium Földi-Kovács Andreát, a HírTV műsorvezetőjét és Farkas Emesét, az Echo TV programigazgatóját.

Idén két olyan, Orbán Viktor bizalmát élvező személy kapta meg az idei Táncsics-díjat, akik nemhogy a Táncsics-bizottság által kiválasztott hat fő névsorában nem szerepeltek, de fölterjesztést sem kaptak.

A díjat attól a Kásler Miklóstól kapták meg, akinek a saját jelöltje a bizottság egyhangú támogatása ellenére nem lehetett díjazott. A két nyertes a HírTV műsorvezetője, Földi-Kovács Andrea és az Echo TV programigazgatója, Farkas Emese.

A témáról cikkező Népszava megemlítette, hogy Földi-Kovács Andrea a G-napig a Hír TV munkatársa volt, majd azután az átmeneti időt a nemzeti hírtévénél, az M1-nél, aztán az Echo TV-nél töltötte, végül a fideszes tavaly nyári hatalomátvétel után tért vissza a Hír TV-hez.

Földi-Kovács a HírTV és az Echo TV közös, alább lejátszható tudósítása szerint a díjátadón azt mondta:

„Fontos, hogy tiszta motivációink legyenek és hogy azért üljünk oda a kamerák elé, ne csak azért, hogy tetszelegjünk a reflektorfényben, hanem, hogy legyen mondanivalónk az emberek felé, legyen fontos gondolataink, amiket közlünk és legyen olyan gondolatvilágunk, amelyen keresztül megszűrve a hírek világát érthetővé, befogadhatóvá tesszük a nézők számára.”

Farkas Emese, az Echo TV programigazgatója úgy értékelte a díjat:

„Minket, akik általában a kamerának a másik oldalán állunk kevésbé ismernek a nézők, de minden televíziós produkció mögött, nagyon komoly szakmai csapat dolgozik és én azt gondolom, hogy ez mindannyiunk közös elismerése”.

Íme a felterjesztettek listája

A Népszava feltételezése szerint a díjazásnál Kásler Miklós miniszter feje fölött is átnyúlhattak, a két díjazottat vélhetően Orbán Viktor választhatta ki. A lap ugyanis úgy tudja, hogy a Táncsics-díjra idén összesen 15 jelölés érkezett újságírói és irodalmi szervezetektől, Fidesz-közeli egyesületektől, magánszemélyektől, sőt magától Kásler Miklós minisztertől is.

A miniszter által felkért bizottság közülük január elején választotta ki a szokásos hat jelöltet (a kialakult szokásrend szerint a testület hat jelöltet ajánl, és a miniszter dönti el, hogy ki lesz az a három, aki az adott évben megkapja a díjat). A lap szerint az ülés elején megjelent Fekete Péter államtitkár, aki azt mondta: idén olyan sok a tárca számára kedves, elismerésre érdemes jelölt, hogy 2019-ben kivételesen hat díjat fognak kiosztani, amennyiben azzal a bizottság egyetért.

A testület

  • Balogh Andrea Johanna (a Hatos csatorna Gyógyhatás című magazinjának műsorvezetője, a Kásler-féle Országos Onkológiai Intézet kommunikációs vezetője),
  • Dénes Zoltán (a Világgazdaság újságírója),
  • Haeffler András (a Lakihegy Rádió főszerkesztője, korábban évtizedekig a közmédia munkatársa),
  • Korpás Éva (a Kossuth rádió riportere),
  • Kövesdi Károly (szlovákiai magyar újságíró)
  • és Némethné Pécsi Krisztina (a Magyar Katolikus Rádió munkatársa)

nevét terjesztette föl.

A Népszava úgy tudja, hogy a hat jelölt személyéről konszenzus alakult ki a bizottságban, egy esetleges hetedik személy, Szakács Árpád jelölését viszont hosszan elhúzódó vita követte (Szakács Árpád robbantotta ki a többek között Prőhle Gergely volt PIM-igazgató eltávolításához vezető jobboldali kultúrharcot a Magyar Időkben megjelent cikksorozatával; akkoriban az időközben elhunyt Lovas István „a legjobb és legbátrabb magyar jobboldali újságírónak” nevezte). Szakács jelölése a vita végén nem kapott többséget.

Kisajátítás, színjáték

A lap szerint azonban így a jelölési szakasz csak egy felesleges színjáték volt, hiszen nem a Táncsics-bizottság jelöltei közül választottak győztest.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke egyébként már februárban nyilvánosan azt kifogásolta, hogy a kormány kisajátította a Táncsics-díjat.  A legnagyobb hazai újságíró-szövetség ezért saját díjat alapított. A MÚOSZ szabad sajtó napi díjazottjairól itt írtunk bővebben.

Március 15-én hirdették ki egyébként (kormányközelből) a Jótollú magyar újságírók díját is. Ezt Gajdics Ottó kapta.

A Fővárosi Közgyűlésben többek között a Pestisrácok főszerkesztőjét is díjazták.

A közmédia is díjakat adott át a saját embereinek – erről itt írtunk.

Az MSZP-közeli Szabad Sajtó Alapítvány is átadta a saját díját, amelyet idén többek között Alföldi Róbert is megkapott. A teljes névsor itt érhető el.

Frissítés:

A Munkácsy-díj odaítélésébe is beavatkozhattak

Kiderült, hogy a Munkácsy-díjak körül is beavatkozás történt, a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja le is mondott, amikor levelet kapott a minisztertől, hogy felülírják a díjazottak névsorát, erről az Artportal ír.

Kiemelt kép: Földi-Kovács Andrea nyilatkozik a HírTV-nek és az Echo TV-nek a díjáról
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások