fbpx
A Szabad Sajtó díj 2019 átadása. Fotó: mszp.hu

Átadták a Szabad Sajtó-díjat, Alföldi Róbert is a díjazottak közé került

A díjátadáson az MSZP elnöke arról beszélt, hogy ki kell dolgozni az álhírek és a manipulációk elleni törvény szövegét.

Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Gál J. Zoltán újságíró, politikus, volt kormányszóvivő, a Vasárnapi Hírek volt főszerkesztője és Rózsa Péter Déri János-díjas újságíró, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese kapta az idei Szabad Sajtó-díjat.

A Szabad Sajtó Alapítvány 1848. március 15-re emlékezve 1994 óta adományoz Szabad Sajtó díjat azoknak, akik akár egzisztenciájuk veszélyeztetésével is kiállnak a szabad nyilvánosság, a sajtó szabadsága mellett.

Az MSZP honlapján közzétett indoklás szövegében a három díjazott közül Alföldi Róbert kapcsán kiemelték, hogy a Nemzeti Színház volt igazgatója, színművész, rendező, műsorvezető, számos hazai és külföldi színházi díj és elismerés tulajdonosával előfordult, hogy nagy érdeklődéssel várt vidéki szerepléseit a helyi hatóságok lemondták, ennek ellenére elhallgattatni soha nem tudták.

Rózsa Péterről, aki korábban a Magyar Televíziónál volt szerkesztő-műsorvezető, jelenleg a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, azt írják: az újságíró egyike volt azoknak, akik tiltakozásul visszaadták állami kitüntetésüket akkor, amikor – ahogy fogalmaznak – „Bayer Zsolt kormánypárti bértollnok magas állami kitüntetést kapott”. Felidézték: Rózsa azt mondta akkor: elképzelhetetlen, hogy a neve Bayerével egy lapon szerepeljen.

Gál J. Zoltánról azt írják, az egykori kormányszóvivő, aki politikusi pályáját követően újra újságíró, a Vasárnapi Újság főszerkesztője volt, évekig meghatározó szerepet játszott a baloldalon és a kormánypolitikában is. A baloldalért tett erőfeszítéseiért és kiemelkedő újságírói munkájáért kapta a díjat.

Nem lehet hozzájutni a véleményformáláshoz szükséges tényekhez

A díjátadón felszólalt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, aki arról beszélt, hogy csakúgy mint 1848-ban, most is a sajtószabadságért kell küzdeni Magyarországon, mivel a mai kormányzó pártok mindent megtesznek, hogy ne legyen szabad sajtó.

Tóth Bertalan azt mondta, a sajtó szabadsága nemzeti sorskérdés, nélküle nincs szabadság.

Szerinte ha azt nézzük, hogy a polgárok megfelelően hozzájuthatnak-e a véleményformáláshoz szükséges információkhoz, megkapják-e a tényeket, azt mondta, ilyen értelemben ma nincs sajtószabadság, mivel az uralmon lévők szinte a teljes magyar médiarendszert ellenőrzésük alá vonták, kiépítették a maguk patrónusi, kliensi rendszerét. Aggályosnak nevezte, hogy a társadalom felének véleményét nem közli a média, és a kormányzati média sokkal inkább hasonlít „politikai szórólapra”, mint bármilyen sajtótermékre.

Közösen kell megküzdeni az álhírekkel

Az MSZP elnöke azt mondta, vissza kell szerezni a szabad sajtót, illetve az ellenzéki pártokkal és a független újságíró-szervezetekkel közösen ki kell dolgozni az álhírek és a manipuláció elleni törvény szövegét.

Kránitz László, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, elődeink nem gondolták volna, hogy 2019-ben Európa középén még van értelme a szabad sajtóról beszélni.

1848-ban nem egy ilyen szabad sajtóért küzdöttek, amilyen ma Magyarországon van. Hiszen ma a kormányzó pártok mindent megtesznek azért, hogy ne működhessen szabadon a sajtó. Elvesznek, bezárnak, megszüntetnek, összevonnak, saját pénzzel tömik ki vállalkozásaikat

– mondta.

Tegnap Dobos Menyhért, az állami Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója is az álhírek veszélyeiről beszélt egy díjátadáson.

Kiemelt kép: A Szabad Sajtó díj 2019 átadása. Tóth Bertalan; Gál J. Zoltán;  Rózsa Péter; Alföldi Róbert; Kránitz László. Fotó: mszp.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások