fbpx
Magyar Nemzet, baki

Vicceset bakizott a Magyar Nemzet

Rosszul írták a saját nevüket a főoldalon is megjelent interjúba.

A Media1 egyik olvasója hívta fel rá a figyelmünket, hogy március 14-én az alábbi szöveg jelent meg a Magyar Nemzetben egy cikk bevezetőjében (lead):

„A történelem bizonyítja, hogy a magyarság mindig csak békésen, törvényesen, a történelmi alkotmány keretein belül akarta a változásokat — jelentette ki a Magyar Időknek Kásler Miklós”.

Ez egy saját interjú volt a miniszterrel. Olvasónk azt írja – és erről képernyőképet is küldött bizonyítékként – hogy a szöveg kiemelt anyagként volt elérhető a magyarnemzet.hu főoldalán is. Ami önmagában véve nem is lenne kirívó, csakhogy a Magyar Idők közel másfél hónappal ezelőtt, február 6-án, a G-nap évfordulójára időzítve megszűnt. Ráadásul a Magyar Idők utódlapja épp az az újból kormánypárti Magyar Nemzet lett, amelyik a bakit elkövette. (Egyébként voltak olyan tervek is, hogy a Magyar Idők-Magyar Nemzet névváltás március 15-én, a szabad sajtó napján legyen.)

A Magyar Nemzetet ugyanaz a kormánypárti csapat készíti, amelyik a Magyar Időket. Ez alól csak a múlt héten Jótollú magyar újságírók díjával kitüntetett Gajdics Ottó volt főszerkesztő a kivétel, akit a névváltáskor átvezényeltek a Szabad Föld hetilaphoz, azaz a szintén fideszes médiaholding ellenőrzése alá került újsághoz, hasonló pozícióba, és az utódjának a Magyar Nemzetnél a sportnapilapos múltú Ballai Attilát nevezték ki.

A napilap a közzétett felhívás szerint egyébként épp tapasztalt olvasószerkesztőt keres. Mostanra kicserélték a Magyar Idők nevet „lapunknak”a szóra.

Gajdics Ottó kapta a Jótollú magyar újságírók díját

Gajdics Ottó, a Szabad Föld hetilap főszerkesztője (a Magyar Idők volt főszerkesztője) vehette át az első alkalommal odaítélt, a  kormányközeli Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat csütörtökön Budapesten. A díjat Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője adta át, aki az eseményen fontosnak nevezte, hogy napjaink izgalmas sajtópiaci folyamatai közepette is megálljunk és elismerjük a komoly szakmai teljesítményeket, erre pedig jó alkalmat kínál március 15., a szabad sajtó ünnepe.

Gajdics Ottó
Gajdics Ottó a HírTV vendégeként

„Azt hisszük és gondoljuk, hogy Magyarországon a sajtó szabad” – jelentette ki, hangsúlyozva, napjainkban is megesik, hogy nem kapják meg a nekik járó elismerést, a kellő figyelmet az azt kiérdemlő teljesítmények. Boros Bánk Levente, az elismerést alapító Médianéző Központ igazgatója arról beszélt: a rendszerváltás idején olyan véleménydiktatúra uralkodott Magyarországon, hogy aki attól távol akarta tartani magát, az jószerével csak a megyei sajtóban találta meg a helyét. Szerinte az elmúlt harminc évben e téren „sok minden nem feltétlenül változott”, ma is vannak, akik megfellebbezhetetlenül akarják megmondani, mi a minőségi újságírás, a valódi teljesítmény, de beindultak az ezzel ellentétes irányú változások.

Néző László, a Veszprém megyei Napló főszerkesztője laudációjában azt emelte ki: Gajdics Ottó kitartóan és színvonalasan „kiáltja az éterbe az igazát”,  függetlenül attól, hogy ellenszélben vagy támogató környezetben teszi ezt. Olyan emberként írta le a díjazottat, aki „nemcsak népben és nemzetben, de alanyban, állítmányban is tud gondolkodni”.

Gajdics Ottó azt hangsúlyozta a csütörtöki díjátadáson: noha ő a díjazott, a díjjal egy közösséget ismertek el, amelyben együtt küzdenek „ugyanazokért a célokért és ugyanazokért az emberekért, akiket nemes egyszerűséggel úgy szoktunk hívni, hogy magyarok” – tudósított a díjátadásról az MTI.

Kitüntették Huth Gergelyt, a közpénzből is működő PestiSrácok főszerkesztőjét is

A Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése alapján idén a Csengery Antal-díjat Bándy Péter, a Magyar Demokrata vezető szerkesztője; Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője; Jolsvai András író, újságíró (a 168 Óra volt főszerkesztő-helyettese); Kakuk L. Tamás, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, műsorvezetője; és a Csepel.info nevű csepeli blog szerkesztősége vehette át.

„A sajtó akkor teljesíti jól a feladatát, ha képviselői maguk is hiszik, hogy a hiteles tájékoztatással és átgondolt véleményformálással a közösségért tesznek, tömegtájékoztatnak és nem tömegmanipulálnak”

– mondta a főpolgármester a díjátadón. (Ez azért is érdekes kijelentés, hiszen a díjazott PestiSrácok is benne van a tavalyi évben a legtöbb helyreigazítást közlő médiumok toplistában.)

Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

Tarlós István a szabad sajtó napja alkalmából tartott díjkiosztón hangsúlyozta, a digitális technológiák terjedése számos változást hozott az újságírásban. Ezek legfontosabb pozitív hozadékaként a gyorsaságot, naprakészséget nevezte, míg negatív változásként a szakmai tudósítást nélkülöző, kontroll nélküli, megalapozatlan hírek számának növekedését említette.

Kiemelte, a választási években mindenki különösen megtapasztalhatja a tények háttérbe szorítását, a „vágyvezérelt újságírást”.  A főpolgármester szerint a sajtó akkor szolgálja közönségét, ha objektív, ellenőrzött híreket közvetít, hangja kiegyensúlyozott, tárgyilagos és nem elfogult.

A minőségi újságírás a tények és értékek jegyében születik, ebben pedig Csengery Antal reformkori publicista életműve a mai nemzedékeknek is példa lehet – hangoztatta Tarlós István, aki szólt arról is, hogy a Csengery Antal-díj kitüntetettjei segítséget nyújtanak abban, hogy a főváros döntéshozóinak tervei, beszámolói eljussanak a közvéleményhez, valamint közreműködnek abban is, hogy a politikusok tájékozódjanak a budapestiek véleményéről, „saját városépítő munkájuk minőségéről” – tudósított a díjátadóról az MTI.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások