fbpx
ALDI bolt bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Magyar Hang beperli az Aldi áruházat

Az Aldi ugyanis továbbra sem helyezi ki az egyik legnagyobb hetilapot polcaira. Az áruházlánc korábban az akkor még kormánykritikus Magyar Nemzetet is levette a polcairól egy időre, különös magyarázattal.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Közel egy évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy Simicska Lajos a választások után bezárta a kormánykritikus Magyar Nemzetet, a munkahelyüket elvesztő egykori magyar nemzetesek indították el a Magyar Hang című hetilapot.

Az indulás körülményei ugyan meglehetősen nehezítettek voltak, hiszen hirdetésekre aligha, és legfeljebb olvasói hozzájárulásokra számíthattak, emellett Magyarországon egyetlen nyomdával sem tudtak megállapodni és külföldön, Pozsonyban kell nyomni a lapot, ráadásul a postai terjesztés is nehézkesen indult be, ugyanis több városban át kellett hidalni azt a problémát, hogy a helyiek fideszes retorziótól tartottak, ha előfizetnek a lapra,

mostanra így is az egyik legnagyobb példányszámú hetilap lett a Magyar Hang.

Decemberben például 18.500 példányban jelent meg a lap, illetve 11.500 darab fogyott el belőle.

Hiába keresik az olvasók a lapot az Aldinál

A lapot ugyan továbbra is Pozsonyban nyomtatják, illetve most is sok nehézséggel kell szembenézniük, de mostanra a legtöbb áruházláncnál és a benzinkutak többségénél is kapható az újság. Elérhető a lap például a Tescóban, az Auchannál, a Lidlnél, a Sparnál, de még az ellenzékiséggel aligha vádolható CBA-nál is. És persze elérhető a Lapker üzleteiben is. Például a Flórián téri lapkeres Inmedio üzletben egymás mellett fotózhattuk a Figyelőt és a Magyar Hangot februárban, amikor újságárusoknál tettünk egy nagy sétát.

Figyelő és Magyar Hang együtt a Flórián téri Lapker - Inmedio boltban. Fotó: Ladányi András, Media1
Figyelő és Magyar Hang együtt a Flórián téri Lapker – Inmedio boltban. Fotó: Ladányi András, Media1

Az Aldinál azonban hiába próbálkozott a Magyar Hang kiadója, egyszerűen nem tudnak bekerülni, hiába lett a Magyar Hang mostanra – Lukács Csaba lapigazgató elmondása szerint – az egyik legnagyobb hetilap.

Mutatjuk kattintásra felnagyítható fényképen, hogy néz ki egy újságos szekció egy budapesti Aldi boltban ma, azaz hétfő reggel.

Hiányzik a Magyar Hang, de 168 Óra és HVG sincs a Huszti úti Aldiban hétfő reggel. Utóbbiak talán csak elfogytak mostanra, a Magyar Hang azonban nem is volt. Fotó: Ladányi András, Media1
Hiányzik a Magyar Hang, de 168 Óra és HVG sincs a Huszti úti Aldiban hétfő reggel. Utóbbiak talán csak elfogytak mostanra, a Magyar Hang azonban nem is volt. Fotó: Ladányi András, Media1

Perre viszi a Magyar Hang

A Media1 értesülése szerint ezt a helyzetet mostanra megelégelte a Magyar Hang. A kiadó úgy döntött, egy civil jogvédő szervezet jogászait is segítségül hívva jogi útra tereli az ügyet. A Magyar Hang kiadója szerint az Aldi diszkriminációt valósít meg. Emellett a kiadó úgy gondolja, hogy kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát, amikor a mindössze néhány ezres példányszámú Figyelőt belistázza az Aldi, a Magyar Hangot azonban nem hajlandó kitenni a polcaira.

Lukács Csaba lapigazgató a Media1-nek elmondta: bár a kiskereskedelmi partnerekkel a Lapker lapterjesztő cég tárgyal, tehát a Lapker érte el, hogy a Magyar Hang bekerüljön a benzinkutakhoz és más értékesítési pontokra is, de maga a Magyar Hang kiadója is megpróbálkozott közvetlenül levelet írni az Aldinak, miután látta, hogy a Lapker egyelőre falakba ütközött az Aldinál.

„Nem értettük, hogy ha mindenki más örömmel árulja a lapunkat, ők miért nem. Erre válaszként a pr-osuk azt írta, köszönik a megkeresést és a felvetést, majd arról tájékoztatott, hogy »az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. árukínálatát folyamatosan a vásárlói igények és visszajelzések szerint alakítja. A sajtótermékek esetében az áruházlánc évente több alkalommal egyeztet a Lapker Zrt.-vel a magyarországi nyomtatott lapok értékesített példányszámaival kapcsolatban és ezek, illetve a Lapker Zrt. javaslatai, valamint fogyasztói elvárások alapján dönt az üzleteiben kapható sajtótermékek portfóliójáról. Megvizsgáljuk a Magyar Hang értékesítési példányszámait és az áruházi értékesítés lehetőségeit.« Azonban a január óta sem sem történt változás, pedig már március van”

– nyilatkozta portálunknak Lukács Csaba.

„Jóban kell lenni valakivel a hatalomból”

A lapigazgató a Media1-nek nyilatkozva megkérdőjelezte az Aldi sajtószabadság melletti elkötelezettségét is.

„Úgy tűnik, a multinacionális vállalatok globális szinten kiállnak az alapvető emberi értékek mellett (diszkrimináció-mentesség, sajtószabadság), de a regionális piacokon, ha az üzleti érdekük azt kívánja, hogy jóban kell lenni valakivel a hatalomból, már nem tartják ezeket ennyire fontosnak. Egy civil szervezet segítségével pert akarunk indítani ellenük diszkrimináció miatt, mert a jóval kisebb példányszámú, kormánypárti Figyelőt gond nélkül árulják, és minden más közéleti hetilapot is.”

Lukács Csaba hozzátette: azért is fájdalmas az Aldi lépése, mivel ha az Aldi 135 kereskedelmi egységében csak napi 1 darabot adnának el a Magyar Hangból, az heti szinten akkor is közel ezer eladott darabot jelentene, de Lukács szerint nem kizárt, hogy akár ennél is nagyobb veszteség éri a kiadót az Aldi húzása miatt.

Az Aldi hónapokig ezt csinálta az akkor éppen kormánykritikus Magyar Nemzettel is

Nem először fordul elő egyébként hasonló probléma az Aldival. Nem sokkal a G-nap után, 2016 márciusában az akkor éppen Simicska Lajos érdekeltségében lévő és kormánykritikussá vált Magyar Nemzetet az áruházlánc egyik napról a másik levette a polcairól, és a Magyar Nemzet helyére a kormánypárti Magyar Idők került. A Magyar Nemzet levételét akkor az Aldi a megváltozott piaci igényekkel magyarázta. 2016 októberére azonban újra megváltozhatott a piaci helyzet, illetve egyes vélemények szerint a németországi vezetéshez ekkorra jutott el a magyarországi leányvállalat lépése miatti botrány híre, mindenesetre ekkor az Aldi váratlanul rehabilitálta a Magyar Nemzetet és visszatette a lapot a polcokra.

A megváltozott piaci igényekre vonatkozó magyarázatnak az is homlokegyenest ellentmondott, hogy a konkurens Lidlben változatlanul árulták a Magyar Nemzetet a G-nap után is. Az Aldi áruház lépése azért is meglepő volt, mert a Magyar Idők nem auditáltatja a példányszámát a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetséggel (MATESZ), sőt lényegében titkosan kezelték (és kezelik most is) az értékesítési számaikat, bár belső információk alapján így is tudható, hogy alig pár ezer fogyott a lapból, és ebből sok minisztériumi, önkormányzati előfizetőkhöz megy, a kormánnyal is kritikus Magyar Nemzet viszont jóval erősebb volt. Az Aldi akkori döntése egyébként azért is érdekes volt, mert pont akkortájt került sor erre a fejleményre, amikor a Nemzetet az Országgyűlésből is elkezdték kiszorítani, pedig az Országház évente 15 millió forintot fizet a legkülönfélébb újságokért.

Emellett a különböző minisztériumok is akkortájt kezdték el bojkottálni a Magyar Nemzetet, melynek tulajdonosa épp összeveszett régi barátjával, Orbán Viktor miniszterelnökkel. Sokakban merült fel, hogy az Aldi valójában politikailag motivált döntést hozhatott, de ezt az áruházlánc természetesen vitatta.

Az Aldi későbbre ígér választ

A Media1 megkereste Pákolicz Attilát, az Aldi sajtókapcsolati ügyeit végző cég munkatársát, hogy miért nem tették ki továbbra sem a Magyar Hangot, ha egyszer meg is ígérték még januárban, hogy megnézik az értékesítési mutatókat. Rákérdeztünk arra is, hogy miért nem csináltak legalább egy próbaidőszakot, hogy fogyna-e a lap, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy esetleg a cégvezetés politikai szimpátiája vagy a Fidesztől való félelme miatt döntöttek-e a lap mellőzése mellett, illetve nem tartanak-e attól, hogy a kormánnyal kritikus vásárlók elpártolnak a cégtől. A pr-os hétfőn reggel először türelmünket kérte a válasz miatt.

Dönthet-e szabadon a termékkínálatáról egy magánvállalat?

A beharangozott per során mindenesetre érdekes lesz figyelni, hogy hogyan dönt a bíróság: egy kereskedelmi lánc, azaz egy magánvállalat dönthet-e szabadon arról, hogy mit árul a polcain és mit nem, illetve ebben mennyire kell tekintettel lennie arra, hogy az adott termék egyébként milyen piaci mutatókkal rendelkezik, az mennyire keresett. A szabad piaccal szemben ugyanakkor ott van az állampolgárok szabad információhoz jutáshoz való állampolgári joga is, és az az elvárható alapérték, hogy egy német konszern ne akadályozza a magyar sajtópiac szabad fejlődését.

Az ügy fejleményeiről természetesen a Media1 folyamatosan beszámol majd.

Addig is figyelmükbe ajánljuk néhány nappal ezelőtti cikkünket a budapesti lappiacon látottakról, a bezárt újságos pavilonokról és arról milyen nehéz tud lenni egynémely újsághoz hozzájutni.

Frissítés

Az Aldi szerint gazdasági alapon döntenek, de egyelőre türelmet kérnek

Az ALDI végül hétfőn kora estére reagált a cikkünkben megjelentekre, illetve kérdéseinkre (illetve azok közül néhányra). Azt írják, még nem döntöttek a Magyar Hang belistázásról, türelmet kérnek. Jelezték, nem politikai, hanem gazdasági szempontok szerint hozzák meg a döntést. Az ALDI reakcióját szó szerinti változatban ide kattintva érhetik el.

Frissítés II.

A Magyar Hang az ALDI-nak a Media1-nek küldött válaszára reagálva felhívással él a honlapján olvasói, támogatói felé. Arra kérik a Magyar Hang kedvelőit, hogy írjanak be a panaszkönyvbe, ha az Aldi több mint 130 egységének környékén járnak, hogy ezzel is felgyorsítsák az ALDI vezetőinek döntését.

Frissítés III.

Az ALDI mégis beteszi a Magyar Hangot a kínálatba

Egy héttel fenti cikkünk után az ALDI bejelentette, felveszi kínálatába a Magyar Hangot, valamint két másik sajtóterméket. Néhány, egyelőre meg nem nevezett laptól viszont búcsúznunk kell hamarosan.

Kiemelt kép: ALDI bolt bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!