fbpx
újságok, újságárus

Lesújtó akadálypályák újságvásárláskor

A Media1 szétnézett a lappiacon, és szomorú dolgokat tapasztalt. Több helyen bezártak az újságos pavilonok, másutt hajolgatni kell a kedvenc újságért, vagy hamar elfogy a keresett lap, esetleg nagyon el van dugva. Ráadásul a postai kézbesítés sem problémamentes. Megkérdeztük a Lapkert is.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Amikor Varga István, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumát vezető egykori fideszes képviselő, nem sokkal a lemondása előtt azt nyilatkozta, hogy „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek”.

Arra nem tért ki, hogy az utóbbiak és még jónéhány újság megvásárlására mennyire nem biztosítottak a feltételek Budapesten és vidéken egyaránt.

Csak Óbudán, az utóbbi 2-3 évben, három forgalmas helyen zártak be újságos pavilonokat.

Bogdáni úti buszvégállomás, három éve zárva a pavilon

A Bogdáni úti buszvégállomáson lévő pavilon pedig jóval több is volt mint egy újságos stand. Sz. Laci, az újságos kávét is kínált a vásárlóknak és élvonalbeli futballista múltjának köszönhetően, reggelente jelentős számú vevőkör gyűlt össze nála, hogy közösen kiértékeljék a sporteseményeket, nem ritkán az aktuális politika is szóba került.

Elnéztünk Kaszásdűlőre is

Kaszásdűlőn, a FIDESZ-iroda közelében lévő újságos először nemzeti dohánybolt lett, de aztán azt is bezárták. Azóta le is bontották a helyet.

A Flórián téren sem túl szívderítő a helyzet

A Flórián téri aluljáróban az idén zárták be az újságos pavilont.

Hajolgatni kell a lapokért a Lehel téren

Nem csak a pavilonok bezárása okoz kellemetlenségeket. A meglévő újságos üzletek sem mindegyike biztosítja a napilapok egyszerű hozzáférhetőségét. A csúcsforgalmáról ismert Lehel téri aluljárójában található Relay újságos üzletben, a napilapokért nap mint nap hajolgatni kell, bezzeg a bulvár és a különböző magazinok szem magasságban, karnyújtásnyira vannak elhelyezve.

Ugyanebben az üzletben, néhány lapot, így például Varga István egyik kedvencét, az Élet és Irodalmat, kész művészet megtalálni.

A Flórián Áruházban kényelmes

Szerencsére, a szintén a Lapker Zrt.-hez tartozó Flórián Áruházban található Inmedio pavilonban, és az Auchan áruház előterében található szintén Inmedióban ideálisak a vásárlási feltételek Varga István számára is. Mutatjuk, hol van a volt KESMA-főnök kedvence.

A Flórián Áruházban ideálisak a körülmények Varga István számára

A Lapker magyarázata az elrendezésre

Természetesen megkérdeztük a Magyar Lapterjesztési Zrt.-t (ismertebb nevén Lapkert) is, hogy a hozzájuk tartozó két újságos hálózat, az Inmedio és a Relay esetében, az újságokat, főleg a gyakran vásárolt napilapokat miért helyezik néhány üzletükben szinte a padló szintjére, a bulvárlapokat pedig kézmagasságba. Vajon lehet-e ezen változtatni, úgy ahogy az óbudai Auchan előterében lévő üzletükben, a Flórián Áruházban található Inmedio, vagy akár a KÖKI Terminálban lévő Relay standjukon megoldották.

Megkeresésünkre a Lapkertől Szirtes Bernadett kommunikációs és marketingvezető válaszolt:

„A Relay és Inmedio üzleteinkben a lapok bemutatása lapkategóriák szerinti elrendezésben történik – ez lehetővé teszi, hogy a hasonló tematikájú lapok egy helyenek legyen megtalálhatók az üzletben. Az egyes tematikákon belül laponkénti polctükör nem készül – tehát nincsenek olyan lapok, amiket standard módon szemmagasságban kellene bemutatni. Irányelvünk, hogy a polcon az első sorban lehetőleg a frissen megjelent lapok legyenek, és ezeket teljes címlapos bemutatással kell kihelyezni. Aztán ahogy halad előre az adott megjelenési szám terjesztési ideje, úgy kerülhet a polcon hátrébb, vagy akár lejjebb is. Ennek a metodikának köszönhetően minden egyes megjelenési számnak egy adott lapból van egy természetes körforgása a polcon a terjesztési ideje alatt.”

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a nagy bevásárlóközpontok némelyike, nem csak könnyű hozzáférhetőséget biztosít manapság az újságolvasók számára, de még helyet is ad a nyugodt áttekintésükre, akár a lapok elolvasására is. Persze egy nagy áruházban nyilván adottak a négyzetméterek is ehhez.

Sajátos jelenség az is, hogy hazai trafikok nagy része nem kap, vagy csak minimális példányszámban Népszavát, sőt az egyik üzletükben, átláthatatlanul helyezik el az újságokat.

Furfanggal terjesztett Magyar Hang

Ha még azt is hozzátesszük, hogy az újság-előfizetők, milyen gyakran szembesülnek azzal, hogy a kedvenc lapjukat nem kézbesítették, sőt olyan eset is előfordult Budapest X. kerületében, hogy valaki 3 napon át nem kapta meg az évek óta előfizetett Népszavát, melyeket a reklamációját követően, három nap múlva, egyszerre pótoltak, akkor talán megállapíthatjuk, hogy nem mindenütt ideálisak a nyomtatott lapokhoz jutás feltételei.

Azt pedig már Lukács Csaba, a tavaly indult Magyar Hang lapigazgatója mesélte néhány hete a Media1-nek, hogy vidéken néhol annyira félnek a lapjuk előfizetői a retorziótól amiatt, hogy egy kormánytól független, a kormánnyal is kritikus lapot is olvasnak, hogy van olyan település, ahol egy idős bácsival állapodtak meg többen a városban, hogy az ő nevére fizetnek elő. Mondván, így nyugdíjasan csak nem lehet nagy baja abból, ha a Magyar Hangot járatja, nem pedig a kormánysajtót. A Magyar Hanggal szimpatizáló postás pedig ezután nem neki, hanem a tényleges előfizetőknek viszi ki a lapokat.

Ennek is köszönhető, hogy a lap a terjesztési nehézségek ellenére is sikeres, tavaly decemberben például 11.500 darab fogyott belőle, ami egy viszonylag friss laptól nagyon szép teljesítmény, pláne ilyen körülmények között, amikor az emberek tartanak tőle, hogy ha a nevük felkerül az előfizetési listára, abból bajuk eshet a munkahelyükön.

A fotók a szerző, Ladányi András felvételei
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!