fbpx
Való Világ 11 - VV11, RTL, plakát

Megint feljelenti a ValóVilágot, a Netflixet és a SuperTV2-t külföldön a magyar médiahatóság

A magyar médiahatóság ismét nem a földrajzi illetékességéhez tartozó médiaszolgáltatókat vizsgált a héten, hogy azután megállapítsa, hogy nem illetékes az ügyekben és a holland valamint a román és a luxemburgi illetékességű médiaszolgáltatók ügyében illetékes társhatóságokhoz forduljon bejelentéssel. Az NMHH Médiatanácsa kivetnivalót talált a Luxemburgban bejegyzett RTL Kettő és az RTL+, a Hollandiából működő Netflix és a romániai székhelyű SuperTV2 tartalmában is. Legutóbbi ülésén ezenkívül egy szombathelyi körzeti televízió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértés miatt bíróságról is döntött a testület.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága a Media1-nek megküldött mai, csütörtöki közleményében arról ír, hogy három, nem magyar joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatás esetében is problémákat tárt fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén helytelen korhatár-besorolás, illetve nem megfelelő időpontban közzétett műsorszámok miatt.

Az RTL Kettő lineáris televíziót és az RTL+ streamingszolgáltató Luxemburgban panaszolja be a Médiatanács

A Médiatanács az NMHH tájékoztatása szerint állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát.

Felidézték, hogy a testület már korábban jelezte a joghatósággal rendelkező luxemburgi médiahatóságnak az RTL Kettő csatornán és az RTL+ online szolgáltatásán elérhető 24 órás élő közvetítéssel kapcsolatban felmerült vélt jogsértéseket, és kérte a szükséges intézkedések megtételét. (Az RTL a Media1-nek a korábbi esettel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a magyar Médiatanács állásfoglalása legfeljebb véleményként értelmezhető, hiszen a Médiatanács nem illetékes egy luxemburgi médiaszolgáltatás ügyében eljárni, az a területi hatályán kívül esik.)

RTL: csak véleményként értelmezhető a Médiatanács „határozata” a VV11 élő közvetítésről és a Showder Klubban elhangzott tréfáról

Az újabb hatósági ellenőrzések állítása szerint a ValóVilág 2023. február 14-én és 16-án sugárzott összefoglalói kapcsán a magyar szabályok szerint további törvénysértések történtek: az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése valósult meg a műsorszámokban – állítja a Médiatanács, hozzátéve, hogy emellett az élőben közvetített online tartalomban is előfordult jogsértés: a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot.

A Médiatanács úgy határozott, értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A társhatóságnak e megkeresés alapján is fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről. Ezt követően, két hónapon belül tájékoztatnia kell a Médiatanácsot az elért eredményekről, vagy ha nem sikerült megoldást találnia, annak okát is ismertetnie kell – áll a lapuknak küldött közleményben.

Ha a joghatósággal rendelkező tagállam a határidőn belül nem jár el, vagy az elért eredmények nem megfelelőek, a Médiatanács további lépéseket is tehet. A jogszabályokban meghatározott feltételek mentén a testület ez esetben jogosult arra, hogy intézkedjen a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben. Arra az NMHH nem tért ki, milyen további intézkedéseket tenne egy olyan médiaszolgáltatóval szemben, melyre nem a magyar médiajog az irányadó.

A Netflixet is megbüntettetné a Médiatanács, ezért Hollandiához fordult

A Netflix lekérhető (streaming) szolgáltatáson elérhető tartalommal kapcsolatban is jogsértések merültek fel a magyar szabályozás alapján a Médiatanács szerint. A „A búvárklub” című sorozat 7. epizódja (Mary Celeste) a szolgáltató online felületein 7+-os besorolással érhető el, de a hatóság szerint – tartalma alapján – 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatárbesorolással kellene elérhetővé tenni, továbbá a korhatári minősítést a műsorkínálatot tartalmazó felületen jól látható módon kellene megjeleníteni.

A Médiatanács annyit tud tenni a streamingszolgáltatóval kapcsolatban, hogy minderről értesíti a Netflix felett joghatósággal rendelkező holland társhatóságot.

Netflix.
Netflix. Fotó: stock / Depositphotos

A magyar TV2 Média Csoporthoz tartozó, romániai bejegyzésű Super TV2 egyik tartalmát is problémásnak találta a Médiatanács

Ugyancsak bejelentés nyomán vizsgálta a hatóság a Super TV2-n január 21-én 20 órától sugárzott „Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma” című műsorszámot, melyet a médiaszolgálató tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.) korhatári kategóriába sorolt.

A Médiatanács megállapította: a filmet a témaválasztás, az abban található erőszak és trágárság miatt a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni és 21 óra és 05 óra között vetíteni. Mivel a Super TV2-t Romániában bejegyzett vállalkozás üzemelteti, a Médiatanács kéri a joghatósággal rendelkező román társhatóság intézkedését.

A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten
A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten található, de a SuperTV2-t üzemeltető céget Romániába jegyeztették be.
Fotó: Szalay Dániel / Media1

A Mozi+ egyik tartalmának sugárzási módját sem találta megfelelőnek a grémium

Hasonlóan járt el a testület a szintén román joghatóság alá tartozó Mozi+ csatornán február 22-én reggel 7 óra 20 perckor műsorra tűzött „Kegyenc fegyenc” című műsorszám vizsgálatát követően: a film olyan jeleneteket tartalmaz, amely a IV. korhatári kategóriát (16 éven aluliak számára nem ajánlott) és az este 9 óra utáni sugárzást tesz indokolttá az erőszakos jelenetek, a szexualitás ábrázolása és a trágár nyelvezet miatt.

Bírság a Szombathelyi Televíziónak

Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. által üzemeltetett Szombathelyi Televízió állandó megnevezésű, körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatáson 2022. december 20-án 18 óra 16 perctől sugárzott és 19 óra 16 perctől megismételt „Műhely” című műsorszámban elhangzott beszélgetés két zenei előadásról szóló részében a médiaszolgáltató a műsorszámba ágyazva reklámértékű információkat (jegyárusító helyek megnevezése, kedvezményt biztosító kuponok, ajándékutalványok) tett közzé úgy, hogy a népszerűsítési szándékot nyíltan nem vállalta, a közzététel tekintetében megtévesztette a közönséget, hiszen a nézők nem a szerkesztett tartalomtól elkülönített reklám útján találkoztak a kifogásolt tartalommal – állapította meg a Médiatanács.

A Médiatanács ezek miatt 150 ezer forintos bírságot rótt a szolgáltatóra.

A Médiatanács ülésének határozatait csak később teszik elérhetővé a tesület weblapján.

Eltűnt a HírTV videója, amelyben Bencsik András homofób kijelentéseket tett a melegekre

Eltűnt Bayer Zsolt oldala a Facebookról

Pert nyert az Átlátszó az MTI és a Magyar Nemzet ellen

Óriási fotógalériával mutatjuk meg, hogyan ünnepeltek a Televíziós Újságírók Díja Gála résztvevői

Rónai Egonnal indít műsort az Index

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Való Világ 11 – VV11, RTL, plakát. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások