fbpx
RTL

Jelentősen csökkentek tavaly az RTL Magyarország állami reklámbevételei

Főleg a tévéspot alapú reklámok voltak kelendőek az állami szféra számára.

Visszaesett 2022-ben az állami szféra hirdetéseinek összege – írta meg a Media1.hu. Csak a tévés szektorban több mint 13 százalékkal csökkent a spot, non-spot és TCR állami hirdetések összege.

A kreativ.hu kérdésére a Médiatorta prezentációjával párhuzamosan az RTL Magyarország elárulta, hogy a cégnél milyen mértékben hirdetett az állam 2022-ben. A médiacég válasza szerint 2022-ben náluk is csökkentek az állami (net-net) reklámköltések: a 2021-es 2,4 milliárd forinthoz képest tavaly 2 milliárd forintot hirdetett az állam az RTL Magyarország felületein.

Kevesebb TCR, növekvő online költés

A részletesebb adatokat vizsgálva szembetűnő, hogy jelentősen csökkent a TCR-ek, azaz a társadalmi célú reklámok aránya az RTL Magyarország csatornáin. Míg 2021-ben az állami hirdetések 71 százaléka TCR volt, addig ez az arány 23,5 százalékra csökkent 2022-ben.

Sokkal nagyobb arányban vásárolt azonban szpot alapú reklámot az állami szféra a médiavállalatnál: a 2021-es 28,2 százalékhoz képest 2022-ben már 73,6 százalék volt a tévészpot hirdetések aránya. Szintén nőtt az online hirdetések aránya is, a teljes költésből már 2,8 százalékot online hirdetett az állam az RTL Magyarország felületein.

A Médiatorta prezentációján számolt be arról a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), hogy a Miniszterelnökség például 2022 áprilisa és júniusa között alig hetedét költötte a 2021-ben ebben az időszakban ilyenkor elköltött pénzeknek. A Szerencsejáték Zrt. a 2021-es költések kétharmadára fogta vissza a hirdetésekre elköltött pénzeket. A Magyar Turisztikai Ügynökség pedig kevesebb mint a negyedére vágta vissza a hirdetési pénzt.

Gulyás János, az MRSZ elnöke azonban prezentációjában emlékeztetett arra, hogy 2021-ben kiemelkedő mértékű volt az állami költés a tévés piacon. A 2022-es csökkenés így inkább konszolidációnak tekinthető, hiszen 2021-ben közel 10 milliárdot költött a tévés hirdetésekre az állam, amely kiugrónak számított a 2019-es (8 milliárd forint) és a 2020-as (8,9 milliárd forint) adatokhoz képest.

A Médiatorta prezentációján kiderült az is, hogy 2022-ben 8,5 milliárd forint állami forrású hirdetési bevétel (árubarter nélkül) érkezett a kereskedelmi tévékhez.

Gulyás János, az MRSZ elnöke lesz a Media1 podcast- és rádióműsorának következő heti vendége!

Elvitte a rekordmagas infláció a magyar reklámpiac tavalyi teljes növekedését, sőt jelentős csökkenés következett be reálértéken

Így támogatta a svájci Stadler a magyar kormányközeli lapokat – Négy magyar lap perli a magyar államot az állami hirdetésekkel való torzítás miatt

Kijött a Forbes legbefolyásosabb női médiavezetők toplistája: az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett az élen

A kormánymédia kapta az állam társadalmi célú reklámjaiból származó 20 milliárd forint 85 százalékát

Kétszer annyit költött kommunikációra a kormány, mint amit a költségvetési törvény előirányzott

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások