fbpx
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak.

Bűnügyek és Orbán Viktor uralták a leginkább a hírműsorokat egy most publikált elemzés szerint

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kilenc hazai hírműsort elemző tanulmányából több érdekesség is kiderül arról, milyen jellegű témákról esett szó leginkább a hazai híradókban, hírműsorokban, és az is, hogy hány perc jutott az egyes politikusokra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján bukkantunk a médiahatóság Műsorfigyelő és Elemző Főosztályának kilenc hírműsort,

  • az M1 esti Híradó (MTVA),
  • a Duna TV Híradó,
  • a Kossuth Rádió: Reggeli Krónika (a 7 órától 8 óráig tartó időszak), a Déli Krónika,  az Esti Krónika,
  • az RTL Híradó,
  • a TV2 Tények,
  • az ATV Híradó
  • és a HírTV Híradó

adásait elemző, januári adatfelvételen alapuló kutatásának napokban publikált végeredményére.

A főosztály munkatársai az elemzés során a parlamenti képviselők médiahasználata mellett a kormánytagok és a politikai pártkötődéssel rendelkező közéleti szereplők megjelenéseit is vizsgálták az összes szereplés és a nyilatkozatoknak szentelt műsoridő tekintetében.

Az erőszakra jutott a legtöbb műsoridő

A táblázatokból kiderül, hogy legtöbbször erőszakos bűncselekményekről esett szó a hírműsorokban, és csak a második helyre szorulnak a kormány gazdaságpolitikai intézkedései: előbbi 5,5 százalékát tette ki a vizsgált híradóknak, utóbbi 4,2-t.

Az elég egyértelmű, hogy a hírműsorok alapvetően politikával és bűncselekményekkel (esetleg a kettő keverékével) szeretnek foglalkozni, viszont a kutatásból az is kiderül, milyen arányban szerepelnek más közszereplőkhöz képest politikusok egy-egy hírműsorban: az állami médiában, az M1-en (melyet az NMHH tévesen az évekkel ezelőtti MTV1-ként említ) még a leggyengébben teljesítő Esti Híradóban is 29 százalék a politikusok aránya, a Duna TV Híradójában ez a szám már 48 százalék.

Ehhez képest a két nagy kereskedelmi tévé jóval kevesebbet szerepeltet honatyákat. Az RTL Híradó esetében a politikusok aránya csak 16,8 százaléka volt az év első hónapjában, a TV2 Tényekben pedig ennél is alacsonyabb, mindössze 8 százalék ugyanez a szám.

Az ATV Híradó esetében jóval több volt a politikus, mint az említett két nagy kereskedelmi tévénél: 24,7 százalék volt a politikusok aránya.

A politikusok szerepléseinek aránya más szereplőkével összevetve a hírműsorokban az NMHH 2023 adatelemzésében. A médiahatóság az M1 televíziót nevezi MTV1-nek.
A politikusok szerepléseinek aránya más szereplőkével összevetve a hírműsorokban az NMHH 2023 adatelemzésében. A médiahatóság az M1 televíziót nevezi pontatlanul MTV1-nek. forrás: NMHH

Orbán Viktor 257 alkalommal, a miniszterelnök helyettese mindössze egyszer szerepelt

Izgalmas vetni egy pillantást a pártelnökök megjelenéseire: Orbán Viktor 257 alkalommal jelent meg, a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt ehhez képest összesen 1 alkalmat tud felmutatni.

Az ellenzéki Párbeszéd politikusa, Szabó Rebeka nulla alkalommal kapott szereplési lehetőséget. Az ellenzéki politikusok közül főleg Gyurcsány Ferenc szerepelt még viszonylag sokat, legalábbis másokhoz képest: 46 alkalommal.

Érdekes adat, hogy az LMP-s Schmuck Erzsébet megelőzi például a jobbikos Gyöngyösi Mártont vagy Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk politikusát.

nmhh 2023 január
forrás: NMHH

A Fidesz minden hírműsorban vezet

A parlamenti pártok említése is sokatmondó: mindenhol a Fidesz vezet (a kimutatás külön pártnak veszi a koalíciós partnert, a KDNP-t), de a TV2 Tények című műsorában például 77,3 százalékkal teszi ezt, miközben az RTL Híradóban szinte pontosan az esetek felében, 50,01 százalékban van szó róluk.

nmhh 2023 január
forrás: NMHH

Az összes táblázatot és a pártok szerepléseinek részletesebb bontását az NMHH oldalán lehet elérni.

Szívet rajzolt a köztévé Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin köré

Lesajnáló szavakkal foglalkozik a kormánypárti média a mai tanársztrájkkal

Most, hogy az újabb kétharmad miatt már alig van tétje, és a kormány pénzt szeretne az EU-tól, elkezdte látványosan meghívni a műsoraiba az ellenzéki pártokat a közmédia

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

borító: Facebook / Orbán Viktor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások