fbpx
Vodafone üzlet Budapesten.

Kiszáll egy nagybefektető a Vodafone Csoportból

Sorra hagyják el az úgynevezett aktivista befektetők a brit Vodafone Csoportot, miután a távközlési multi a tavalyi évben minden igyekezetük ellenére sem mutatta komoly jeleit a markáns irányváltásnak és az új perspektívák keresésének.

A Vodafone Csoportban képviselt teljes tulajdonrészétől megvált Európa legnagyobb aktivista befektetője, a Cevian Capital, mely 2021-ben azzal a határozott céllal vásárolt jelentős, ugyanakkor azóta sem részletezett nagyságú tulajdoni hányadot a brit távközlési multiban, hogy felrázza annak működését és újra növekedési pályára állítsa a céget – írja a HWSW.

A Cevian mellett tavaly más nagybefektető is kiszállt, elemzők szerint ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a Vodafone teljesen reményvesztetten nézhet a jövőbe – jóllehet a frissen alakuló új menedzsmentre rendkívüli nyomás hárulhat majd.

A Cevianhoz hasonló aktivista befektetők ugyan jellemzően kisebbségi tulajdonrészt birtokolnak, véleményüknek mégis nagyobb súlya van egy-egy stratégiai döntés meghozatala során. A csoport hosszú hónapokig igyekezett meggyőzni a távközlési multi menedzsmentjét arról, hogy racionalizálja működését és építse le a kevésbé jól teljesítő üzletágakat, leányvállalatokat, az árfolyam mélyrepülését azonban nem sikerült megfordítani.

A Vodafone papírjai most több mint 60 százalékkal érnek kevesebbet, mint öt évvel ezelőtt.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy a fenti célok irányába a Cevian belépését követően egyetlen, határozott lépés történt, mégpedig a Vodafone Magyarország Zrt. tavaly augusztusban bejelentett, idén januárban megvalósuló, 1,7 milliárd eurós értéken létrejött eladása, ahol a vevő a magyar állam mellett a kormányközeli 4iG minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária.

Mint arról beszámoltunk, 2022 decemberében végül – feltehetően szintén befektetői nyomásra – távozott a csoport vezérigazgatója, Nick Read, akinek a helyét Margherita Della Valle pénzügyi igazgató vette át ideiglenesen, a menedzsmentszintű változások ugyanakkor a jelek szerint nem győzték meg a Ceviant arról, hogy mindez jelentős, strukturális változásokat eredményez majd a cégnél.

A szakmai befektetők közül ugyanakkor nem mindenki ennyire borúlátó, így például az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb távközlési piaci tényezője, az Etisalat éppen a múlt héten növelte részesedését 11-ről 12 százalékra, ezzel a Vodafone legnagyobb befektetője ma nagyjából 3 milliárd angol font értékben birtokolhat papírokat.

Elemzők szerint ezzel együtt is óriási lesz a következő időszakban a nyomás a Vodafone menedzsmentjén, melynek élén a legtöbb befektető egy radikális jövőképpel rendelkező vezérigazgatót látna szívesen konzervatív, kizárólag pénzügyi irányultságú szakemberek helyett.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Versenyhivatali elnök a Vodafone felvásárlásról: Az összefonódás is lehet közérdek

Még tavaly is sokan panaszkodtak a hatóságnál a Vodafone Magyarország ügyfélszolgálatára és a szolgáltatás minőségére, de a cég szerint 2022 végére a legkritikusabb problémákat sikerült orvosolni

Gigahitelt nyújt a magyar állam a 4iG-leánynak a Vodafone megvásárlásához

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Vodafone üzlet Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások