fbpx
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik

Aláírták az adásvételit, a 4iG-é a Vodafone Magyarország többsége, a cégérték 660 milliárd forint

A felek aláírták az adásvételi szerződést, amellyel sikeresen zárulhat a Vodafone Magyarország Zrt. akvizíciója – áll a részvénytársaság a Media1-hez eljuttatott sajtóközleményében.

A 4iG Csoport és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a céltársaság átvilágítása után állapodtak meg a Vodafone Europe BV-vel a tranzakció feltételeiben. A felek a Vodafone Magyarország értékét (enterprise value) 660 milliárd forintban állapították meg. A szerződés értelmében a 4iG szakmai befektetőként, leányvállalatán az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos irányító befolyást, míg a Magyar Állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a Vodafone Magyarország Zrt.-ben.

A tranzakció a vételár megfizetését követően, várhatóan január 31-én zárul, a finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t.

A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakció amellett, hogy a volumenét tekintve a rendszerváltást követően az egyik legnagyobb vállalatfelvásárlás, a 4iG Csoport és a Vodafone Magyarország vezetékes és mobilkommunikációs portfóliójának egyesítésével létrejövő nemzeti vállalatcsoport számos szolgáltatási területen nyithatja újra a piaci versenyt, és megerősíti szerepét a konvergens távközlési szolgáltatások területén – írja a vállalat a közleményében.

„A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti”

– hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke.

A Vodafone az Umlaut felmérése alapján Magyarország vezető mobilhálózata hang- és adatszolgáltatások megbízhatósága terén. A Vodafone Magyarország több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer). A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá az felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata egyaránt.

A tranzakció zárását követően a legnagyobb árbevételt biztosító mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG Csoport (DigiMobil) és a Vodafone közös portfóliója a második legnagyobb lesz. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd.

Mint azt vasárnap lapunk is megírta, csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett. A Magyar Közlönyben vasárnap délután megjelent kormányhatározat értelmében az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária (AH) számára.

Gigahitelt nyújt a magyar állam a 4iG-leánynak a Vodafone megvásárlásához

Frissítés 9:55:
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter később nyilatkozott a témáról az MTI-nek, és kijelentette, hogy „nemzeti bajnok” lesz a kormányközeli 4iG és az állam felvásárolt Vodafone Magyarország.

A miniszter szerint „nemzeti bajnok” lesz a kormányközeli 4iG és az állam által felvásárolt Vodafone Magyarország

Frissítés 15:55:
A 4iG rendkívüli tájékoztatást adott ki leányvállalati hitelszerződésről a Budapesti Értéktőzsde honlapján keresztül. Azt írják, az Antenna Hungária – amelynek minősített többségi tulajdonosa a 4iG – hitelszerződéseket kötött a Magyar Fejlesztési Bankkal és „más hitelintézetekkel” (kiemelés tőlünk – Media1) január 8-án, a Vodafone Magyarország 51%-os tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében. Hogy melyek ezek a „más hitelintézetek”, azt nem részletezték.

Vodafone-felvásárlás: Tiltott állami finanszírozás miatt a DK az Európai Bizottsághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul

A 4iG és a Rheinmetall közös leánycéget alapít Budapesten

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik.
Fotó: Vodafone
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások