fbpx
Vodafone üzlet.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csökkent a társaság részvényeinek árfolyama. „Itt az ideje, hogy átadjam a vezetést” – mondta Read, akit 2018–ban neveztek ki a posztra, és aki idén februárban Orbán Viktorral is tárgyalt, mielőtt a cégcsoport néhány hónappal később bejelentette a magyar leányvállalat eladását a 4iG-nek és a Magyar Államnak.

Nick Read négy év után mondott le a Vodafone vezérigazgatói tisztségéről, helyére Margherita Della Valle, a vállalat pénzügyi vezetője került átmenetileg – írja a The Times nyomán Az Üzlet című gazdasági lap.

Amellett, hogy a brit távközlési óriásvállalat részvényei Read 2018-as kinevezése óta 44 százalékkal estek, a csoport a múlt hónapban csökkentette egész éves kilátásait, miután Read bejelentette, hogy 1 milliárd eurót kell megtakarítania – többek között munkahelyek megszüntetése révén –, és Európa–szerte emelnie kell az árakat.

„Egyetértettem az igazgatótanáccsal abban, hogy itt az ideje átadni a vezetést egy új vezetőnek, aki a Vodafone erősségeire építhet, és megragadhatja az előttünk álló jelentős lehetőségeket” – mondta az 58 éves Read, aki hónap végén távozik posztjáról, viszont március végéig az igazgatótanács tanácsadója marad.

A vállalat szerint az új vezető, Della Valle „felgyorsítja a vállalat stratégiájának végrehajtását a működési teljesítmény javítása és a részvényesi értékteremtés érdekében”. Hozzátették, hogy az igazgatótanács elindította az új állandó vezető megtalálásának folyamatát. Della Valle megtartja a csoport pénzügyi igazgatói posztját is. Read a Vodafone és a rivális Three brit mobilrészlegének egyesüléséről szóló tárgyalások folytatásával egy időben távozik.

Xavier Niel, a milliárdos francia távközlési befektető szeptemberben 2,5 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, és azt mondta, hogy „lehetőség van a Vodafone lábnyomának racionalizálására és az infrastrukturális eszközök szétválasztásának felgyorsítására“, valamint a nyereségesség javítására.

Miután Nick Read 2022 februárjában találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, augusztusban bejelentették, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A tulajdonosváltás bejelentése után augusztusban megszólalt a Vodafone Group most távozó vezérigazgatója, Nick Read is, aki a következőket mondta:

„A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT (információs és kommunikációs technológia – megj. a szerk.)–szektorban. A 4iG–vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját”.

Megszólalt a Vodafone vezérigazgatója a magyarországi leányvállalat eladásáról

Felvásárolhatja a Vodafone Magyarországot a 4iG és a Magyar Állam

Vodafone-felvásárlás: Tiltott állami finanszírozás miatt a DK az Európai Bizottsághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul

Orbán Viktorral találkozott a Vodafone vezérigazgatója

 

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Vodafone. Fotó: stock / Depositphotos.com

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások