fbpx
Maria Ressa, a Rappler alapítója

Felmentették az adócsalási vádak alól a Nobel-díjas újságírót

Maria Ressa szerint az ügy a sajtószabadság győzelme is egyben.

Egy Fülöp-szigeteki bíróság szerdán felmentette Maria Ressa filippínó-amerikai újságírót és hírportálját, a Rapplert adócsalási vádak alól – számolt be róla a 444. A Nobel-díjas Ressa és az általa alapított újság ellen 2018 óta folyt a bírósági eljárás. Az újságírónő szerint az ügy a sajtószabadság győzelme is egyben.

„Ma a tények, az igazság, az igazságosság nyert (…) [a győzelem] minden filippínóé, akit valaha igazságtalanul vádoltak” – mondta a tárgyalás után Maria Ressa, aki elmarasztaló ítélet esetén 34 év börtönbüntetéssel nézett szembe.

Ressa és az általa alapított Rappler már egy ideje a Fülöp-szigeteki kormányok jogi támadásainak célpontja. Ressát még Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek korábbi autokrata elnökének idejében vádolták meg adóelkerüléssel, amikor külföldi befektetőkön keresztül vont be tőkét a Rapplerbe.

A fülöp-szigeteki igazságügy szerint a Rappler 141,86 millió peso adóköteles jövedelmet nem vallott be 2015-ben, amely az Omidyar Network és a North Base Media külföldi befeketetőcégektől érkezett. Ressa és a Rappler visszautasította a vádakat, mondván a tranzakciók olyan törvényes finanszírozási ügyletek voltak, amelyek nem hoznak létre adóköteles jövedelmet.

Szerdai döntésében a Fülöp-szigeteki adóügyi fellebbviteli bíróság kimondta, hogy az ügyészeknek nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani a vádlottak bűnösségét. A bíróság megállapította, hogy Ressának és a Rapplernek nem származott haszna az érintett tranzakciókból.

A Fülöp-szigeteki újságírók szakszervezete szerint a Ressa ellen indított adócsalási ügy azt jelzi, hogy egyre többször használnak jogi eszközöket az újságírók és a civil társadalom elleni megtorlás és megfélemlítés céljából.

Maria Ressa karrierje során az újságírás és a demokrácia elleni kihívások számos formájával szembeszegült már – legyen az Duterte vagy a Facebook – míg munkáját 2021-ben Nobel-díjjal ismerték el.

Az újságírónő a lenti videóban könnyes szemmel nyilatkozik az ítéletet követően.

Nem engedi a Nobel-díj átadójára utazni Maria Ressát a Fülöp-szigeteki kormány

Egy orosz és egy Fülöp-szigeteki újságíró megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat

Az életét is kockára teszi a sajtószabadságért

Élő adásban csapódott be a rakéta az újságíró közelében (Videó)

„Nemzeti agymosoda”: sérül a befolyásolástól mentes információhoz való hozzáférés joga

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Maria Ressa, a Rappler alapítója. Forrás: BIDF
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások