fbpx
Maria Ressa és Dmitrij Muratov, a 2021-es Nobel-békedíj megosztott nyertesei.

Egy orosz és egy Fülöp-szigeteki újságíró megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat

A bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszméért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül – mondta Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke. Hozzátette, hogy

„a szabad, független és tényalapú újságírásnak az a célja, hogy védelmet nyújtson a hatalommal való visszaéléssel, a hazugságokkal és a háborús propagandával szemben”.

Az MTI beszámolója szerint Maria Ressa 2012-ben társalapítója volt a Rappler kormánykritikus oknyomozó hírportálnak, amelynek munkáját jelenleg is vezeti. A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kijelentéseit és véres drogellenes háborúját. A bizottság méltatása szerint Ressa a véleménynyilvánítás szabadságának rettenthetetlen védelmezője.

A Ressa által irányított Rappler hírportál rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy a közösségi médiát hogyan használják fel álhírek terjesztésére, az ellenfelek zaklatására és a közbeszéd manipulálására.

A hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, míg a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választotta.

Dmitrij Muratov a Novaja Gazeta című független orosz lap alapítója és 24 éve főszerkesztője. Az újság egyike a kevés rendszerkritikus és független orosz médiumoknak.

A lap korrupciós ügyekre, rendőri brutalitásra, törvénytelen őrizetbe vételekre, választási csalásokra derített fényt.

Tevékenységükért súlyos árat fizettek: az utóbbi években hat újságírójuk lett gyilkosság áldozata, köztük a Kreml csecsenföldi politikáját bíráló Anna Politkovszkaja, akit csaknem napra pontosan 15 évvel ezelőtt öltek meg Moszkvában saját otthonának lépcsőházában.

A gyilkosságok és a fenyegetések ellenére Muratov nem volt hajlandó feladni lapja függetlenségét, és következetesen kiállt az újságírói munka szabadság mellett.

A Novaja Gazeta a tényeken alapuló szakmai tevékenysége és integritása miatt fontos információforrásnak számít számos olyan oroszországi társadalmi kérdésben, amelyekkel más médiumok csak ritkán foglalkoznak – indokolta döntését a norvég bizottság.

Az elhunyt újságírók érdeme

Muratov a TASZSZ hírügynökségnek a következőket mondta:

„Azt mondom önöknek: ez nem az én érdemem. A Novaja Gazetáé. Azoké, akik életüket vesztették az emberek szólásszabadságát védelmezve. Mivel már nincsenek közöttünk, a jelek szerint úgy döntöttek, hogy én mondjam el mindenkinek. Ők Igor Domnyikov, Jura Scsekocsihin, Anna Sztepanovna Politkovszkaja, Násztya Baburova, Natata Esztyemirova, Sztasz Makrelov. Így gondolom. Tényleg. Ezt nekik adták”.

Gratulált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is:

„Gratulálhatunk Dmitrij Muratovnak, aki munkájában következetesen az eszményeit követi és elkötelezett az eszményei mellett. Ő tehetséges és bátor. Ez természetesen magas elismerés. Gratulálunk neki.”

Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de független hangvételű Eho Moszkvi főszerkesztője úgy vélekedett, hogy Muratov kitűntetése fontos jelzés az orosz vezetés számára.

A díj 10 millió svéd korona (körülbelül 355 millió forint) pénzbeli jutalommal és egy aranyéremmel jár, amelyet december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Maria Ressa és Dmitrij Muratov, a 2021-es Nobel-békedíj megosztott nyertesei. Fotó: Niklas Elmehed / The Nobel Prize (Twitter)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások