fbpx
Maria Ressa, a Rappler alapítója

Az életét is kockára teszi a sajtószabadságért

Az online zajló Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon látható Gyilkos szalámitaktika című dokumentumfilm a sajtószabadság és a demokrácia Fülöp-szigeteki gyengülését és az ezzel szembeszálló Maria Ressa filippínó újságíró és a Rappler online tevékenységét mutatja be.

A Gyilkos szalámitaktika című másfél órás filmben Ramona S. Diaz díjnyertes filippinó-amerikai filmrendező a Fülöp-szigeteket irányító Rodrigo Duterte populista miniszterelnök önkényuralmi rendszerét és a szabad sajtó ellen folytatott hadjáratát mutatja be. Maria Ressa, a Rappler online újság alapítója a szabad sajtó eszközeire támaszkodva száll szembe a demokráciát egyre jobban aláásó miniszterelnökkel, ami azonban akár az életébe is kerülhet.

Duterte módszereit nem csak a helyi újságírók, hanem világszerte kritizálják, az alapvető emberi jogok figyelembe vételének mellőzése miatt. Ressa többek között ezekről az eseményekről is beszámolt tudósításaiban, ami őt és csapatát a filippínó miniszterelnök célkeresztjébe helyezte.

A Gyilkos szalámitaktika többek között olyan módszereket is bemutat mint a kormányok által terjesztett álhírek, melyek a lakosság félrevezetésére és a média megosztására szolgálnak.

„A kormány létrehozott egy álhírekkel teli hálózatot, hogy az emberek ne tudják, mi az igazság” – hangzik el a filmben.

Nem csak a Fülöp-szigeteken alkalmaznak ehhez hasonló módszereket a populista vezetők. A brazil választások előtt terjedő álhírek is az azóta elnöknek választott Jair Bolsonarónak kedveztek, és Donald Trump volt amerikai elnököt is többször megvádolták már álhírek terjesztésével.

Bár a film a Fülöp-szigeteki demokrácia és a szabad sajtó gyengülését hívatott bemutatni, Ressa szerint:

„Az Amerikában használt manipulációs eszközöket nálunk tesztelik. Ha beválnak, a világ többi részén is bevetik őket.”

A Gyilkos szalámitaktika a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (Budapest International Documentary Festival) a BIDF oldalán március 15-ig még megtekinthető angol nyelven és magyar felirattal.

A film előzetese itt érhető el.

Borítókép: Maria Ressa, a Rappler alapítója. Forrás: BIDF
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások