fbpx
Nick Thorpe újságíró.

BBC-tudósító: Nem véletlen, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda a Színház utcában található

Egyórás videóinterjút adott a Telexnek Nick Thorpe, az a Magyarországról tudósító brit újságíró, aki legutóbb azzal vetette észre magát, hogy Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján felvetette a miniszterelnöknek, hogy nyugodtan adhatna interjút a nemzetközi sajtónak.

Thorpe akkor azt a kérdést is felvetette, hogy a kormányfő miért nem ad interjút a kormánytól független sajtónak. Erre Orbán Viktor némiképp indulatosan úgy reagált, hogy nincs szüksége revolver-újságírói kérdésekre, amikor csak az a fontos, hogy „hogyan szúrjuk a bika hátába a pikát”.

„Ha lesz mondanivalóm, akkor majd adok interjút, ha van értelmes interjúra lehetőség, soha nem zárkózom el”

– szögezte le a brit újságírónak reagálva Orbán ezen a december 21-i sajtókonferencián, melyre szabályszerű regisztráció ellenére a Media1 munkatársait nem engedték be.

Orbán örül a komoly kérdéseknek

A Telex Thorpe-pal készült mostani beszélgetése is e sajtótájékoztató felidézésével indult, a BBC-t tudósító újságíró szerint, ha Orbánt igazán érdekli a Magyarországról a külvilágban kialakuló kép, akkor adhatna interjút a Telexnek, a HVG-nek, a Válasz Online-nak a 24.hu-nak. Nem is nagyon értette a magyar miniszterelnök válaszát és a revolverkérdések emlegetését:

Nick Thorpe szerint az a dolga az újságíróknak, hogy számon kérjék a mindenkori kormányt.

Ezzel együtt szerinte Orbán Viktor örül a komoly kérdéseknek, a mostani, karácsonyi sajtótájékoztatón is türelmetlen volt az Origo, az M1 és mások kiszámítható kérdései kapcsán.

Objektívnak kell tudni maradni

A tudósító szerint nem véletlen, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda a Színház utcában található: egy ilyen sajtókonferencia nem olyan, mint egy interjúhelyzet, amikor a kérdező reagálni tud az alany válaszaira. Egy olyan helyzetben, mint a mostani magyarországi, amikor a parlamenti ellenzék ennyire gyenge, a kormányoldal minden újságírói kérdést ellenzéki akciónak tekint, ám a független újságírók nem ezt a szerepet töltik be, objektívnak kell tudni maradni. Szerinte a jelenlegi magyarországi szituációban az újságírók elsődleges feladata nem a kormánypárti, vagy ellenzéki politikusok megszólaltatása lett, hanem a társadalomban zajló folyamatok követése, például annak bemutatása, hogy vidéken milyen a helyzet az egészségügyben, vagy az oktatás terén.

A beszélgetésben az is elhangzott, hogy a BBC tudósítójaként Thorpe 2010-ig minden miniszterelnökkel tudott interjúzni, beleértve az első Orbán-kormányt (1998-2002) is. Szerinte ő azért nem kap interjút Orbántól 14 éve, mert az a hangulat a Fideszben, hogy aki nem velünk, az ellenünk van. Az interjú egy másik pontján azt is mondta, hogy úgy gondolkoznak kormányoldalon, hogy ha nem vagy része gépezetnek, akkor ellenség vagy.

Az 1994-től kormányon lévő MSZPSZDSZ kabinet kapcsán interjúzott nemrég Szent-Iványi Istvánnal, aki akkor a Külügyminisztérium politikai államtitkára volt, aki felidézte, hogy akkor nem szerettek neki interjút adni, mert úgy érezték, hogy Thorpe „nem az ő emberük”. Ugyan a jelenlegi kormányban is van olyan miniszter, akit fel tud hívni, akivel tud találkozni egy kávéra, de nyilvános interjút kapnia egyre nehezebb.

A köz szolgálata

Általánosságban is kapott kérdést az újságírói hivatásról Nick Thorpe, így kifejthette, hogy egy újságírónak igenis lehet véleménye a politikáról, ugyanakkor egy-egy cikke elolvasása alapján nem szabad annak kiderülnie, hogy melyik pártra szavaz. Aki nem a közszolgálati médiában dolgozik, annak is úgy kell gondolkodnia, hogy az újságírói hivatás a köz szolgálata. Véleménye szerint jobb lenne, ha nem is két, hanem inkább három-négy álláspontot mutatnának be az újságírók az anyagaikban.

„Ha nem tudnék közszolgálati és objektív lenni, nem maradnék ebben a szakmában”

– szögezte le a tudósító, aki azt is elárulta, hogy az olyan esetekben, mint a decemberi miniszterelnöki nemzetközi sajtótájékoztató volt, a kérdést nem egyezteti „Londonnal”, csak annak tényét közli velük, hogy részt vesz a miniszterelnöki sajtókonferencián.

Nem engedték be Orbán Viktor Kormányinfójára a Media1 két munkatársát és több más médiumot (VIDEÓ)

Orbán: Majd akkor adok interjút, ha lesz mondanivalóm

Orbán Viktor újra elkezdett Facebook-hirdetésekre költeni

Nick Thorpe: „Nagyon messze van az MTVA a BBC-től”

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Nick Thorpe újságíró. Forrás: YouTube.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások