fbpx
Egy Vodafone üzlet Londonban 2015. január 22-én.

Nem feszegeti az Európai Bizottság a Vodafone Magyarország felvásárlását, pedig kapott bejelentéseket az ügyben

Hiába vonta ki a kormány a szokásos trükkjével a hazai versenyjog alól, uniós szinten lenne lehetőség arra, hogy felülvizsgálják a Vodafone Magyarország felvásárlását. Erre fel is hívta az Európai Bizottság figyelmét egy európai civil szervezet, valamint korábban az ellenzék. A Bizottság azonban nem kíván közbelépni, pedig más versenyjogi ügyben már megtette.

Hiába kérte versenyjogi felülvizsgálatra a Vodafone Magyarország felvásárlása ügyében az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságát még decemberben az egyetemi oktatókat és akadémikusokat tömörítő, a törvénysértések és hivatali visszaélések ellen küzdő szervezet, a Good Lobby Profs – írja a hvg.hu.

A 660 milliárd forintos tranzakció lényege, hogy a tavaly óta a kormányközeli 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária (AH) közvetlen irányítást szerez a Vodafone Magyarország felett, úgy, hogy közben a versenytárs mobilszolgáltató Yettel 25 százalékát és a DIGI Kft.-t is birtokolja. A felmerülő versenyjogi kérdéseket – mint minden hasonló felvásárlás esetén –, a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kellene kivizsgálnia, ám ezt a kormány – mint azt korábban a Media1 is megírta – a szokásos trükkel lehetetlenítette el: nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az ügyletet.

Megtiltotta Orbán Viktor, hogy megvizsgálja a Vodafone-felvásárlás piacra gyakorolt hatását a Gazdasági Versenyhivatal

Akadályozza a kormány a piaci versenyt

A Good Lobby Profs azzal érvelt, hogy az ügylet versenyjogi és jogállamisági aggályokat is felvet. Szerintük azzal, hogy a kormány – mint azt már akkor is jelezte – nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti a felvásárlást, és így kivonja a GVH-vizsgálat alól, jelentősen akadályozza a piaci versenyt a telekommunikációs ágazat több területén.

A szervezet emlékeztetett, hogy a magyar kormány az elmúlt évek során rendszeresen visszaélt a versenyjog alkalmazásának korlátozásával közérdekre hivatkozva, amivel „aláásta a jogbiztonságot, megszüntette a hatékony verseny- és piacfelügyeletet, kárt okozott az állampolgároknak és a vállalkozásoknak is”.

Tavaly decemberi beadványában ezért a civil szervezet arra kérte az Európai Bizottságot, hogy kérje fel a GVH-t, utalja hozzájuk az ügylet versenyjogi felülvizsgálatát, amire a civil szervezet szerint az EK összefonódás-ellenőrzési rendelete (139/2004/EK) 22. cikke alapján lehetősége is lett volna – hiába. Mint a hvg.hu a Good Lobby Profs egyik magyar tagjától megtudta, az Európai Bizottság jogalap hiányában nem kívánt közbelépni.

Pedig a szervezet szerint a GVH kormány általi kikerülésével már csak a bizottságnak volna lehetősége versenyjogi felülvizsgálatra, és más ügyben nem haboztak lépni az említett rendelet alapján. Ilyen volt a rák korai felismerését lehetővé tevő teszteket gyártó Grail nevű amerikai társaság az Illumina ugyancsak biotechnológiai vállalat általi felvásárlása. Ennek a tranzakciónak a bizottsági felülvizsgálatát a francia versenyhivatal kezdeményezte, de később több tagállam is csatlakozott, és a kezdeményezés eredményeként tavaly szeptemberben a bizottság meg is tiltotta az ügylet véglegesítését.

Mint azt lapunk korábban megírta, a DK által életre hívott Árnyékkormány szerint semmilyen más ésszerű indoka nincs annak, hogy a magyar állam bevásárolja magát egy piaci szolgáltatásba, hacsak az nem, hogy az Orbán-kormány szeretne hozzáférni a magyar emberek mobilszolgáltatóknál őrzött hívásaihoz és internetes adataihoz is. A DK-féle szervezet szerint a Vodafone-felvásárlás az évtized legrosszabb üzlete.

Szintén megírtuk, hogy a Demokratikus Koalíció nem először bírálja a tranzakciót: tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a Vodafone-felvásárlás miatt tiltott állami finanszírozás okán az Európai Bizottsághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul.

Az Európai Bizottság egyébként nem először nézi tétlenül a piaci verseny szűkülését. Korábban akkor sem lépett fel, amikor a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks egy nap alatt közel félezer médiaterméket szerzett meg, ezzel fokozva a médiakoncentrációt Magyarországon.

Elismerték, az Európai Bizottság tehetetlen a KESMA ügyében

Dobja a nevét a Vodafone Magyarország a tulajdonosváltás lezárultát követően – mi lesz az új márkanév?

Reuters: Megszilárdítja Orbán Viktor hatalmát a Vodafone-felvásárlás a telekommunikáció területén

A miniszter szerint „nemzeti bajnok” lesz a kormányközeli 4iG és az állam által felvásárolt Vodafone Magyarország

Aláírták az adásvételit, a 4iG-é a Vodafone Magyarország többsége, a cégérték 660 milliárd forint

Gigahitelt nyújt a magyar állam a 4iG-leánynak a Vodafone megvásárlásához

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Egy Vodafone üzlet Londonban 2015. január 22-én. Fotó: Depositphotos.com / stock.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások