fbpx
Orosz-ukrán háború.

Valakik „elképesztő dologra készülnek” az Origo szerint – vagy az oroszok, vagy az ukránok

Úgy tűnik, a kormánypropaganda számára többet számítanak a posztjaik hangzatos címei, mint a tények. Az sem számít, hogy ennek érdekében az ellenkezőjére kell átírniuk egy írásuk címét.

Az utóbbi időben több hangzatos, sok esetben rendkívüli „hírként”, piros háttérrel megjelenített címmel riogatta olvasóit az orosz-ukrán háború kapcsán a kormánypárti portál, az Origo. A Media1 is megírta, hogy tavaly júniusban arról „számoltak be”, hogy kitört a harmadik világháború, ám ez hála Istennek álhírnek bizonyult, nem történt meg.

Októberben szintén rendkívüli hírben jelentették be, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot, amely úgyszintén kevés igazságmaggal bírt. Ugyancsak októberben – bár a harmadik világháború szerintük már júniusban elindult – azt írták, hogy „kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij miatt”. Egy korábbi elemzésében lapunk megírta, az Origo az orosz narratívát követi témaválasztásaiban, címadásaiban, írásaiban.

Most egy január 5-i cikkükre figyelt fel a Media1, melynek meglehetősen kattintásvadász címében azt írják: „Kiderült: elképesztő dologra készülnek az oroszok”. Ám amennyiben jobban megvizsgáljuk a cikket, feltűnhet, hogy a cikk eredeti címe ennek éppen az ellenkezője lehetett, hiszen az eredeti, első címadás alapján generálódó cikk-URL még azt tartalmazza, hogy „elképesztő dologra készülnek az ukránok” (kiemelés tőlünk – Media1).

Az Origo egyik cikkcíme és url-je egymás ellenkezőjét állítják.
Az Origo egyik cikkcíme és url-je egymás ellenkezőjét állítják. Forrás: képernyőmentés.

Úgy tűnik, a kormánypárti portálnak mindegy: akár az ellenkezője is igaz lehet, csak kattintsanak az olvasók és megfeleljenek az orosz narratívának.

Gyűjtemény készült arról, milyen módszerekkel tolja az Origo Vlagyimir Putyint és az orosz propagandát

Az Origo kiírta, hogy kirobbant a harmadik világháború – álhír volt

Egyre nyíltabban szurkol Vlagyimir Putyinnak a hazai kormánypárti média az Ukrajna elleni háborúban

A Kúria is bűnösnek találta Kovács Andrást, az Origo munkatársát

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Orosz-ukrán háború. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások