fbpx
Ukrajna, médiahelyzet.

„Megnöveli az állami kontrollt az új ukrán médiatörvény” – Jogvédők bírálják az új jogszabályt

Az ukrán kormány azzal védekezik, hogy a rendelkezéssel a dezinformáció ellen harcolnak.

Egy olyan törvényt szentesített Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amely jogvédő szervezetek szerint jelentősen növeli az ukrán állam kontrollját az ukrán média fölött és szigorítja a médiavállalatok szabályozási keretrendszerét – írja az amerikai The Hill, a The New York Times és az ukrán Kyiv Independent hírportálra hivatkozva a Portfolio. Az ukrán kormány 2019 óta dolgozott új médiatörvény létrehozásán.

Az új törvény szerint a Nemzeti Televíziós és Rádiós Sugározási Testület nevű állami szervezet, melynek tagjait személyesen választja ki az ukrán kormány és az ukrán parlament, jelentősen kibővített hatáskört kap. Egyebek mellett joguk lesz minden olyan médiaterméket betiltani, melynek nincs az ukrán bíróság által engedélyezett működési jogosítványa. Ez elsősorban a kisebb, független médiatermékeket érintheti.

A korábbi tervek szerint a testület arra is jogkört kapott volna, hogy bírságokat osszon ki és működési engedélyeket vonjon vissza olyan szervezetektől, melyek az állam által „tiltott információnak” ítélt tartalmat publikálnak. Az elfogadott törvény végül enyhébb lett, ám az Európai Újságírók Szövetsége szerint még ebben a formában is sérül a szólásszabadság.

„Ukrajnának úgy kellene demonstrálnia az Európa felé való elköteleződését, hogy a szabad és független médiát támogatja, ahelyett, hogy az állami információ-kontrollt építi fel”

– kommentálta a már elfogadott törvényt a szervezet főtitkára, Ricardo Gutiérrez.

„Ez a határkör nyilvánvalóan túlzó. Senki nem tudta eddig megtörni a szólásszabadságot Ukrajnában, most sem fogják tudni”

– kommentálta közleményben az Ukrán Újságírók Nemzeti Szövetsége.

Az ukrán kormány azzal védekezik, hogy a(z orosz) dezinformáció ellen harcolnak a rendelkezéssel, amely teljes mértékben összhangban van az Európai Unió törvényeivel és elvárásaival. Mint ismert, az orosz-ukrán háború kezdete óta az Európai Unió és az Egyesült Államok is számos, az orosz kormányhoz köthető médiaportált betiltott, egyebek mellett az RT és a Szputnyik tv-csatornák működési jogát is elvették.

Gyűjtemény készült arról, milyen módszerekkel tolja az Origo Vlagyimir Putyint és az orosz propagandát

Az orosz RT televízió egyik műsorvezetője ukrán gyerekek vízbe fojtásáról beszélt az állami tévé adásában

Felrobbant egy autó egy orosz propagandatévé irodájánál a megszállt Melitopolban

Felfüggesztette az Európai Unió Tanácsa az orosz RT és a Szputnyik tévécsatornák uniós műsorszolgáltatási jogosultságát

Jóváhagyta az Európai Unió Bírósága az orosz RT tévécsatorna uniós betiltását

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Ukrajna, médiahelyzet. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások