fbpx
Havasi Bertalan és Orbán Viktor.

Bocsánatot kért a 444-től a miniszterelnök sajtófőnöke – arra nincs válasz, a Media1-et miért nem engedték be a Kormányinfóra

A Media1 sajtószabadság kapcsán feltett kérdését Havasi Bertalan értelmezhetetlennek minősítette, de azt elismerte lapunknak, hogy a 444 fotósának a miniszterelnöki sajtótájékoztatóra történő megakadályozása ügyében hibát követtek el.

Mivel a Media1 mellett több más médiumot sem engedtek be Orbán Viktor miniszterelnök mai, szerdai sajtótájékoztatójára, kérdéseket küldtünk a Miniszterelnöki Sajtóirodának, ennek okát firtatva.

Konkrétan azt kérdeztük, hogy mi az oka annak, hogy a Media1 és a Magyar Hang újságíróját, valamint a 444 fotóriporterét nem engedték be e kormányfői sajtótájékoztatóra, illetve szerintük mennyire csorbítja a magyar sajtószabadságot, amennyiben jelentős olvasottságú médiumok nem kérdezhetik a miniszterelnököt még ilyen, ritka alkalmakkor sem.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát helyettes államtitkári rangban irányító vezető, Havasi Bertalan példás gyorsasággal reagált. Azt írta a Media1 felvetéseire, hogy „kormányinfót tartottunk, a szokásos kormányinfós sajtólista alapján”. Havasi szerint „ezúttal is minden a megszokott rendben történt, egy kivétellel”. Orbán Viktor sajtófőnöke elismerte, hogy a 444 fotósa az „ő oldalukon felmerült adminisztrációs hiba” miatt nem jutott be, a Karmelita Őrségének munkatársa ugyanis a kapunál elnézte a sajtólistát.

„A 444 szerkesztőségétől a hiba miatt bocsánatot kértem”

– írta a Media1-nek Havasi Bertalan.

Lapunknak a sajtószabadság kapcsán feltett kérdésére Havasi Bertalan annyiban reagált, hogy egyrészt értelmezhetetlennek minősítette azt, másrészt úgy nyilatkozott:

„itt van 80 tudósító itthonról és a világ minden tájáról, a magyar közmédia élőben közvetíti az eseményt (sok más orgánum mellett), és a miniszterelnök második órája válaszol a sajtó kérdéseire”.

Lapunk azonban nem azt vetette fel, hogy figyelemmel követhető-e mindenki számára a sajtótájékoztató, hanem hogy minden jelentős sajtóorgánum számára nyitva áll-e a lehetőség, hogy ezen ritka alkalomkor ott legyen és kérdezhessen Orbán Viktortól. Mivel erre a felvetésünkre nem kaptunk választ, részben megismételve a korábbiakat ismét kérdéseket küldtünk a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító Havasi Bertalannak.

Többek között az iránt is érdeklődtünk, mi a rendje az általa hivatkozott „kormányinfós sajtólistára” történő felkerülésnek. Ezen felül – mivel erre nem reagált – ismét rákérdeztünk, hogy mi a magyarázata, hogy a Magyar Hang és a Media1 nem nyert bebocsátást a mai eseményre. Ha később mégis választ kapunk Havasi Bertalantól, arról még hírünk frissítésével beszámolunk.

Bár lapunkat nem engedték be a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatójára, a Media1 nyomon követte azt, és kigyűjtöttük Orbán Viktor néhány sajtó vonatkozású kijelentését.

Nem engedték be Orbán Viktor Kormányinfójára a Media1 két munkatársát és több más médiumot (VIDEÓ)

Orbán: Majd akkor adok interjút, ha lesz mondanivalóm

Jeszenszky Zsolt: Nincs még egy ország, ahol annyira szabad a sajtó, mint Magyarországon (VIDEÓ)

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borítókép: Havasi Bertalan és Orbán Viktor korábban, egy brüsszeli sajtóeseményen. Forrás: ATV Facebook (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások