fbpx
Egy újságíró őrizetbe vétele. Fotó: stock / Depositphotos.com

Megnőtt idén a meggyilkolt és a letartóztatott újságírók száma

Oroszország ukrajnai háborúja, a haiti káosz és a mexikói bűnözői csoportok növekvő erőszakossága miatt 2022-ben harminc százalékkal megugrott a munka közben megölt újságírók száma az előző évhez képest – derül ki egy új jelentésből. Egy másik jelentés pedig arra figyelmeztet, hogy az idén letartóztatott újságírók száma szempontjából szomorú rekordot hozott az idei év, aminek még nincs is teljesen vége.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF / Reporters Without Borders) a Media1.hu-nak ma, szerdán elküldött közleményében arról ír, hogy 533 letartóztatott újságíróval 2022 új, szomorú rekordot döntött, emellett a munkájával összefüggésben meggyilkolt 57 újságíró is növekedésnek számít. Az RSF szerint jelenleg 65 főt túszként tartanak fogva, továbbá 49-et eltűntként tartanak nyilván.

A napokban a Szabad Európa is foglalkozott a témával, ők egy másik jelentésből indultak ki. A Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) adatait idézték, mely szerint idén eddig 67 újságírót és médiában dolgozót öltek meg világszerte szemben a tavalyi 47-tel. A brüsszeli székhelyű szervezet összesítése szerint jelenleg 375 újságírót tartanak fogva a munkája miatt, a legtöbbet Kínában, Mianmarban és Törökországban. A tavalyi jelentésben 365 börtönben lévő újságíróról számoltak be.

Miután emelkedik a meggyilkolt újságírók száma, az újságírószervezet felszólította a kormányokat, hogy tegyenek határozottabb lépéseket az újságírók és a sajtószabadság védelme érdekében.

„A cselekvés elmulasztása csak felbátorítja azokat, akik az információ szabad áramlásának elfojtására törekszenek, és aláássa a vezetők felelősségre vonásának lehetőségét és annak biztosítását, hogy a hatalommal és befolyással rendelkezők ne álljanak a nyitott és befogadó társadalmak útjába” – idézte a lap Anthony Bellangert, a Nemzetközi Újságíró-szövetség főtitkárát.

A szervezet szerint az ukrajnai háborúról tudósítók közül tizenketten haltak meg, ez több mint bármely más országban ebben az évben. A legtöbben ukránok, de voltak más nemzetiségűek is mint például Brent Renaud amerikai dokumentumfilmes. Sok haláleset a háború első kaotikus heteiben történt, de a harcok elhúzódása továbbra is fenyegetést jelent az újságíróknak. A szövetség felhívta a figyelmet az Al Jazeera újságírójának, Sirin Abu Aklehnek a lelövésére is, aki egy palesztin menekülttáborról tudósított. Az arab hálózat hivatalosan is kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a nő halálát.

A szövetség közölte: a mexikói bűnszervezetek és a haiti zavargások is hozzájárultak a gyilkosságok megugrásához. 2022 az egyik leghalálosabb év volt az újságírók számára Mexikóban, amelyet jelenleg a háborús övezeten kívül a legveszélyesebb országnak tartanak az újságírók számára. Pakisztánban adataik szerint öt újságírót öltek meg, és figyelmeztettek az újságírókat fenyegető új fenyegetésekre Kolumbiában, valamint arra, hogy a Fülöp-szigeteken az új vezetés ellenére továbbra is veszélyben vannak az újságírók.


Tudósítás közben, egy meccs alatt halt meg egy amerikai újságíró a katari labdarúgó-világbajnokság alatt múlt héten, esetében azonban nem gyilkosságról vagy balesetről van szó. A HVG beszámolója szerint a múlt pénteki esti Argentína-Hollandia meccs tudósítása közben szívrohamot kapott és meghalt Grant Wahl amerikai újságíró. A CBS Sport tudósítója 49 éves volt.

Wahl a stadion legfelső sorában, a sajtópáholyban ült, amikor összeesett. A többi újságíró hívta ki hozzá a mentőket, akik megkezdték az újraélesztését, kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Az amerikai újságíró már hétfőn arról írt, hogy rosszul érezte magát, de akkor a kevés alvásnak, a sok stressznek és munkának tulajdonította az állapotát. Akkor a médiaközpont orvosához fordult, akitől antibiotikumot és köhögés elleni szirupot kapott.

Wahl volt az Egyesült Államok talán legismertebb futballújságírója. Első világbajnokságáról 1994-ben tudósított, majd 1996-ban csatlakozott a Sports Illustratedhez. A katari volt a nyolcadik világbajnoksága. Az Amerikai Labdarúgó-szövetség a közleményében azt írta, Grant Wahl rengeteget tett az Egyesült Államokban a futball népszerűsítéséért, és sokak számára jelentett inspirációt.


Újabb tudósítók halálát okozta az orosz-ukrán háború – tiltakozik a Riporterek Határok Nélkül

Agyonvertek egy újságírót Mexikóban, idén ő a 14. médiamunkás, aki erőszakos halált halt

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borítókép: Egy újságíró őrizetbe vétele. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások