fbpx
Gyertya, gyász, halál.

Újabb tudósítók halálát okozta az orosz-ukrán háború – tiltakozik a Riporterek Határok Nélkül

Brent Renaud (50) után meghalt Pierre Zakrzewski (55) és Oleksandra Kuvshinova (24) is.

Közleményt juttatott el kedden a párizsi központú újságírói szervezet, az RSF a Media1-nek. Ebben arra figyelmeztetnek, hogy megengedhetetlen, hogy az újságírók háborús célponttá váljanak, mert ők olyan civilek, akik folyamatosan tájékoztatják a harcok menetéről, ezért biztonságosan kell tudniuk dolgozni.

Az RSF közleményében azt írja, a sajtószabadság közösségét megrázta és felháborította Brent Renaud 50 éves amerikai újságíró és filmkészítő Ukrajnában történt vasárnapi meggyilkolása. Hangsúlyozták: az RSF fáradhatatlanul dolgozik az újságírók érdekében a helyszínen, azzal a céllal, hogy a riporterek továbbra is tudósíthassanak a konfliktusról anélkül, hogy félniük kellene, hogy célponttá válnak.

Megemlítették: a Riporterek Határok Nélkül (RSF) főtitkára a múlt héten a nyugat-ukrajnai Lviv városában volt az RSF sajtószabadság-központjának felavatásán, amely a lvivi Nemzetközi Médiaközponton belül található. Több száz egyéni védőeszköz-készletet osztanak szét az újságírók számára, és a központ megkezdi a fizikai biztonságról és az elsősegélynyújtásról szóló képzést a személyesen vagy videokonferencia útján részt vevő újságírók számára.

Nem sokkal azután, hogy a közlemény megérkezett, újabb halálesetekről érkezett hír. Kiderült, hogy meghalt Ukrajnában Pierre Zakrzewski, a Fox News 55 éves tudósítója, operatőre is, amit Suzanne Scott, a Fox vezérigazgatója is megerősített. A Fox News másik munkatársa, Benjamin Hall, aki az operatőr-fotóriporter Zakrzewskivel volt, megsérült, de továbbra is kórházban van. Zakrzewski és Hall Kijev közelében dolgoztak, amikor az autójuk kigyulladt.  Zakrzewski többször is tudósított háborús területről, így például ott volt Irakban, Afganisztánban és Szíriából is tudósított.

Hétfőn az oroszok egy 24 éves ukrán újságírónőt, Oleksandra Kuvshinova is lelőttek. A Fox News egyik munkatársa Twitteren erősítette meg, hogy gyászolják a „zeneszerető, vidám és kedves” újságírót, aki az elmúlt hónapban a stábjukban dolgozott.

Iratkozzon fel a Media1 Telegram-csatornájára, hogy azonnal értesüljön a híreinkről!

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások