fbpx
Matolcsy György. Forrás: Media1-montázs, stock / Depositphotos.com.

Névtelen cikkben támadja Matolcsy Györgyöt a kormányközeli sajtó, miután az MNB elnök bírálta a kormány gazdaságpolitikáját

A kormánypárti lap az „információira” hivatkozik, amikor azt írja, hogy „személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek”.

Miután Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén élesen bírálta az Orbán Viktor vezette kormány gazdaságpolitikáját, kedden a fideszes médiakonglomerátumba, a KESMA-ba tartozó Világgazdaság szerző megjelölése nélküli cikkben ugrott neki a jegybank elnökének.

Matolcsy úgy fogalmazott hétfőn, hogy „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”.  Bírálta az ársapkákat, illetve több más kormányzati intézkedést is megkérdőjelezett.

A Matolcsy hétfői országgyűlési meghallgatásáról, az ott tett kijelentéseiről a teljes videó itt érhető el.

A nyomtatásban idén megszűnt Világgazdaság portálján, a vg.hu-n kedden megjelent névtelen cikk állítása szerint az MNB-elnök azért fogalmazta meg maró kritikáját, mert bár élete végéig jegybankelnök akart maradni, ám ezt a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatta.

„Információink szerint”

A kormánypárti lap az „információi szerint” szófordulatot használva azt állítja, hogy „személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek”. A vg.hu azt írja, „úgy tudják”, kormánypárt egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy „nemrég megkereste a frakciót az MNB felsővezetése”. A lap azt nem részletezi, hogy személy szerint kit takar „az MNB felsővezetése” meghatározás, és azt sem, hogy a Fidesz képviselőcsoportjánál kihez érkezett az állítólagos megkeresés.

A fideszes lap szerint azt kérte „az MNB felsővezetése” a Fidesz-frakciótól, hogy a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson, illetve mivel a Világgazdaság szerint a képviselőcsoport ezt nem támogatta, azt, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztségét. A kormánypárti kiadvány úgy tudja, a Fideszből ezt felvetést sem támogatták, így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van.

Életfogytigot kért az MNB?

A vg.hu később megjegyzi, hogy a jegybanktörvény szerint a szervezet elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet a jegybank elnöke. Matolcsy György 2013 márciusa óta vezeti a MNB-t (előtte az Orbán-kormányban volt nemzetgazdasági miniszter), újabb hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg, így megbízatása 2025-ben jár le.

A jegybanki kérés szerint tehát ezután legalább újabb hat évig, tehát 2031-ig, vagy még tovább, élete végéig lehetett volna Matolcsy György az MNB elnöke. „Matolcsy most 67 éves, vagyis az ötlet megvalósítása esetén akár évtizedekig is vezethetné a szervezetet” – jegyzi meg a VG.

A lap arról is ír, hogy az információik megerősítéséért megkeresték Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőt, és ha kapnak választ tőle, azt majd közreadják. Arról nem írnak, hogy Matolcsy Györgyöt megkeresték volna megerősítésért.

A vg.hu névtelen szerzőjének állításai azóta szinte a teljes fideszes nyilvánosságban megjelentek.

Frissítés

A Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményben cáfolja a VG által közölt információkat. Az MNB sajtóhelyreigazítás kér a valótlanságot közlő médiumoktól.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Matolcsy György. Forrás: Media1-montázs, stock / Depositphotos.com.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások