fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata

Zalai rádiós frekvenciákat pályáztat a Médiatanács, bírság a debreceni FM90 Campus Rádiónak – ülésezett a Médiatanács

Véglegesített két zalaegerszegi rádiós frekvenciapályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, ezenkívül megbírságolta a debreceni FM 90 Campus rádiót, valamint tíz hazai televízió akadálymentesítésének vizsgálatával is foglalkozott e heti ülésén.

Véglegesítette a Zalaegerszeg 95,1 MHz és 95,8 MHz frekvenciák pályázati felhívásait az NMHH Médiatanácsa. Az előbbi frekvencián jelenleg a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. működtet rádiószolgáltatást, míg a Zalaegerszeg 95,8 MHz-et a Radio Plus Kft. (a Rádió 1 tulajdonosa) használja. Mindkét jogosultság egyaránt 2023 júniusában jár le véglegesen. A kereskedelmi jellegű pályázati felhívások 2022. október 14-től, holnaptól lesznek olvashatók az NMHH weblapján – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Aki tehát rádiós szolgáltatást szeretne indítani a zalai térségben, figyelje a honlapot!

Nem volt elég közszolgálati az FM90 Campus Rádió

A debreceni FM90 Campus Rádió június 20–26. közötti adásnapjainak hatósági vizsgálata nyomán eljárást indított a rádió szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte lapunkkal egy csütörtöki közleményében a hatóság.

Mint írták, a vizsgálat szerint a rádió az elemzett időszakban alulteljesítette a közszolgálati műsorszámokra előírt napi és heti arányt, emellett az irányadó törvényi előírásokat sem teljesítette. A Médiatanács a jogsértések miatt – nem ismertetett összegű – bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

Tíz televízió akadálymentesítését vizsgálták

Az NMHH rendszeresen ellenőrzi a Médiatörvényben meghatározott tíz országos szolgáltató programjainak hallássérült nézők számára készített – törvényben előírt – akadálymentesítését. A vizsgálat hat állami (M1, M2/Petőfi TV, M4 Sport, M5, Duna Televízió, Duna World) és négy kereskedelmi (RTL, TV2, Hír TV, ATV) csatornára terjedt ki. Az idei első félév 220 napjának 5.280 műsoróráját elemezték a hatóság szakemberei. A műsorszolgáltatók átlagosan naponta 20 és fél órányi adást láttak el a hallássérült nézőket segítő akadálymentesítéssel.

A legtöbb akadálymentesített adást a Hír TV sugározta: 24 órából összesen 23 óra 41 perc volt hallássérült nézők számára is elérhető. Az ATV május végén kezdte meg az akadálymentesítést, így a csatorna adásai júniustól szerepeltek a vizsgált mintában. Ezen adásnapok azonban már kiemelkedően magas (90 százalék fölötti) arányban tartalmaztak segédletet. A legkevésbé akadálymentesnek az RTL (napi 14 óra 43 perc) és a TV2 (18 óra 45 perc) műsorai bizonyultak.

A Médiatörvény előírása szerint kötelező segédlettel ellátni a hír- és sportműsorokat, az időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a közérdekű közleményeket, a politikai reklámokat, illetve a fogyatékkal élő személyekről és az esélyegyenlőtlenségről szóló műsorokat. A vizsgálat megállapította, hogy az előírt műsorok 99,9 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással a szolgáltatók.

Megvan a Tilos Rádió visszakapcsolási dátuma

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások