fbpx
Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, a Boom magazin főszerkesztője

Zöldlámpát kapcsolt a bíróság az MTI-s cenzúráknak a MÚOSZ által indított perben

A Hatvani Járásbíróság tegnapi, keddi ítélete szerint jogszerű, hogy az MTI OS a Magyar Újságírók Országos Szövetségével kötött érvényes szerződés ellenére nem továbbítja a médiumoknak a MÚOSZ azon közleményeit, amelyekben bírálatot fogalmaz meg a közmédia működésével kapcsolatban. Nyilatkozott az ítéletről a Media1-nek a MÚOSZ elnöke.

Mint arról a Media1 beszámolt, bár a MÚOSZ (a legnagyobb múltú és taglétszámú hazai újságírói szervezet) szerződött előfizetője az MTI OS (Országos Sajtószolgálat) nevű szolgáltatásának, melynek lényege, hogy az MTI előfizetési díjért szerkesztetlenül, egy számítógépes rendszeren keresztül (e-mailben és weben) továbbítja az előfizetők közleményeit, a közmédiához (Duna Médiaszolgáltató Zrt.) tartozó MTI a továbbítást több esetben is megtagadta. Vagyis a MÚOSZ hiába előfizetője a közleménytovábbító szolgáltatásnak, az MTI több esetben nem biztosította számára a szolgáltatást, így a közleményei nem jutottak el a szolgáltatásra feliratkozott médiumokhoz az OS-en keresztül.

Az MTI a döntését azzal indokolta, hogy a MÚOSZ közleménye szerinte úgymond sérti a közmédia jó hírnévhez fűződő jogait és ezáltal a Duna Médiaszolgáltató üzleti érdekeit. Az ilyen közlemények továbbítását az OS szabályzata is tiltja.

A letiltott közleményben a MÚOSZ a közmédia elmarasztalásáról szólt, amiért a Kossuth Rádió műsorvezetője tavaly októberben tényként kezelte egy fikciós elemekben bővelkedő film, az ElkXrtuk egyik állítását Dobrev Klára kapcsán.

A MÚOSZ ezután pert indított arra hivatkozva, hogy a közmédia jó erkölcsbe és a médiatörvénybe ütközően akadályozza meg az őt (adott esetben a Kossuth Rádiót) bíráló közlemények továbbítását az Országos Sajtószolgálaton keresztül, amikor cenzúrát gyakorol ezek felett. Kérte a MÚOSZ, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az MTI OS szolgáltatásra vonatkozó szerződés, illetve a kapcsolódó szabályzat azon pontja jogellenes és ezáltal semmis, amelyik lehetővé teszi, hogy a közmédiát bíráló közleményeket az MTI OS ne továbbíthassa.

A bíróság másképp látta

A Hatvani Járásbíróság, illetve dr. Andrássy Mónika Mária bírónő friss, október 11-i keltezésű, a Media1-nek eljuttatott 2.P.20.140/2022/12. számú ítéletében azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. jogszerűen jár el, és a MÚOSZ keresete nem megalapozott, nincs szó jó erkölcsbe ütköző szerződéses feltételről, így elutasította a felperes kérelmét, mely a szerződés vonatkozó szakaszának megsemmisítésére irányult.

(Alább az ítélet felnagyítható és lapozható formában részletes indoklással érhető el.)

A MÚOSZ-nak kell fizetnie a közmédia perköltségét

Mindemiatt az újságírószervezetnek meg kell fizetnie a Duna Médiaszolgáltató számára 285.750 forint perköltséget. Mivel elsőfokú ítéletről van szó, ellene elvben 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani, de Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke (borítóképünkön) a Media1-nek azt mondta, még nem döntötték el, hogy fellebbezzenek-e, mivel kifejezetten rossznak látják az esélyeiket arra, hogy másodfokon a bíróság kijavítsa az ítéletet, és nem akarnak újabb százezreket fizetni perköltségként, ha újra veszítenének.

„Nem állunk olyan jól, hogy pénzt dobjunk ki az ablakon, ugyanakkor amíg megy a per, újra és újra rá lehet világítani arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint a közmédiát a közmédiában nem lehet bírálni, mert azzal szerintük sértjük a jó hírnevét, az üzleti érdekeit.  A kérdés az, ki sérti a közmédia jó hírnevét, üzleti érdekeit: az, aki rávilágít, hogy működése esetenként nem felel meg a tárgyilagos, pontos, hiteles tájékoztatás követelményeinek – ezt tette a MÚOSZ – , vagy az, aki félretájékoztat – ez történt a Kossuth rádió esetében. Az MTI OS szabályzata ellentmondásos: miközben joguk van arra, hogy ne közöljenek olyan tartalmakat, amelyek megítélésük szerint sértik a szabályzatot, aközben elhatárolódnak a közölt tartalom valóságtartalmától, azaz a tartalomért minden felelősség a hírt szolgáltatót terheli. Ez az anyagiakra is vonatkozik.”

A mostani ítélet azért is érdekes egyébként, mivel 2020-ban egy másik hasonló ügyben, amikor Orbán Viktor miniszterelnökről és holdudvaráról szóló DK-s közlemények továbbítását tagadta meg az OS, a DK nyert, amikor perre ment az MTI OS cenzúráival szemben, és a bíróság arra kötelezte az alperes médiaszolgáltatót, hogy közölje azokat.

Bíróság: az MTI jogsértően cenzúrázta a DK közleményeit

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke. (Fotó: archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások