fbpx
A 4iG irodaháza Budapesten, a Montevideo utcában

Megveszi a honvédelmi miniszter médiatechnológiai cégének 75 százalékát a kormányközeli 4iG

A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a televíziós reklámpiacon érdekelt, milliárdos forgalmat produkáló, úgynevezett tape-delivery szolgáltatást nyújtó médiatechnológiai cégének új, 75 százalékos tulajdonosa.

Tőzsdezárás után, nem sokkal ezelőtt érkezett a hír ma a Media1-hez, melyben a Jászai Gellért vezette 4iG bejelenti, hogy adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb Hungary & Central Europe vállalatcsoport többségi 75 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról.

A Honeycomb rendelkezik a Brisk nevű szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk egy automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és fájltovábbító rendszer: a szoftveren keresztül fogad be televíziós reklámszpotokat számos hazai tévécsatorna, például idén február óta a TV2 Csoport és sok egyéb szereplő, így a Network4/DMC, a Discovery és az állami az MTVA – lásd erről a Media1 korábbi írását.

Idén februártól csak a kormányszóvivő férjének cégén keresztül adhatnak le tévéreklámokat a TV2 hirdetői

A 4iG a Media1-nek küldött közleményében azt írja, hogy a Brisk magas szintű digitális médiaszolgáltatásokat nyújt Magyarország mellett egyes kelet-közép-európai országokban. (Nem nevezték meg, hogy mely országokban.)

A közlemény szerint az akvizíciót követően a nyugat-balkáni piacon – ahol ilyen, vagy ehhez hasonló szolgáltatás jelenleg még nem elérhető – megkezdődhet a rendszer értékesítése a hirdetői piac szereplői számára, szoros együttműködésben a régió kiemelt televíziós társaságaival.

Hozzátették:

A 4iG csoport hosszútávú stratégiájának megfelelően a Honeycomb akvizíciója egy új képességgel gyarapítja a cégcsoport telekommunikációs ágazatát, amellyel a csoport szolgáltatásainak köre is tovább bővül. A képességgel egy olyan szolgáltatási piacra lép be a részvénytársaság, amely kiegészíti a meglévő szolgáltatásait, a cégcsoport üzleti és technológiai hátterével pedig hatékonyan tudja támogatni a rendszer további régiós fejlődését, illetve értékesítését is. Az akvizíció a versenyjogi eljárást követően 2022 végéig zárulhat.

A honvédelmi miniszter médiatechnológiát áruló, milliárdos éves forgalmú cégéről van szó – nem mondják el a vételárat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjeként is ismert, májusi miniszteri kinevezését követően, az összeférhetetlenségi aggályokra reagálva ígérte meg, hogy megválik vállalkozásaitól.

Az, hogy Szalay-Bobrovniczky a tape delivery szolgáltatás nyújtó Honeycomb tulajdonosaként viselkedett, tavaly decemberben egy Media1-nek küldött e-mailje is lebuktatta, ugyanis egy, a Honeycombbal kapcsolatos kérdéscsokrunkra adott választ ő hagyta jóvá, és azt – feltehetőleg véletlenül – nekünk is megküldte.

A mostani tulajdonosváltás érdekessége, hogy a 4iG sajtóközleményében nem egyértelmű, kinek a 75 százaléknyi üzletrészét is veszi meg a tőzsdén is jegyzett kormányközeli cég és mekkora összegért, ezért a Media1 kérdést intézett a 4iG sajtóügynökségéhez ezzel kapcsolatban. Válaszukként elküldött befektetői közleményükből kiderül, hogy az ügylet a Honeycombot tulajdonló CREALIVE Reklámügynökség Kft. és leányvállalainak 75 százalékára vonatkozik. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a CREALIVE-nak a VBPS Kft.-n keresztül tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobroviczky Kristóf honvédelmi miniszter
Szalay-Bobroviczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban a Honeycomb tulajdonosaként lépett fel Fotó:kormany.hu

Arra a 4iG nem adott választ, mekkora összeget emészt fel a milliárdos forgalmat produkáló cég felvásárlása. Azt írták erre vonatkozó kérdésünkre, hogy a vételár nem publikus.

Szalay-Bobrovniczky Kristófnak van más médiához kapcsolódó cége is, hiszen a V4NA nevű kormányközeli hírügynökség kisebbségi tulajdonosaként is ismert, utóbbit idei vagyonnyilatkozatában is szerepeltette.

A versenyjogi jóváhagyást követően gazdát cserélő Honeycomb cégről itt érhetők el a Media1 előző írásai.

A kormányszóvivő férje is gazdagodik az RTL Magyarországnak és több más tévétársaságnak leadott reklámszpotokból

 

Néhány hete jelentették be, hogy az állam és a 4iG közösen megveszi a Vodafone Magyarországot is.

Frissítés

Hírünket frissítettük azzal az információval, hogy az adásvételt a CREALIVE Kft.-vel kötötték meg a Honeycomb eladásáról.

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

 Borító: A 4iG székháza Budapesten a Montevideo utcában. Fotó: 4ig
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások