fbpx
A Netflix Hogyan irányítsd az elmédet című sorozata

Ismét bepanaszolja a magyar médiahatóság a Netflixet Hollandiában, ezúttal a Hogyan irányítsd az elmédet? című sorozat miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megint olyan tartalomra bukkant a Netflix streamingszolgáltatásban egy feljelentő segítségével, ami a grémium szerint kifogásolható korhatári besorolással lett ellátva. Bár a hollandiai székhelyű streamingszolgáltatóra nem a magyar médiaszabályok vonatkoznak, az NMHH a holland médiaszabályozó hatósághoz fordul panasszal.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön a Media1-nek megküldött közleményében azt írja, hogy nézői bejelentésre megvizsgálta a Médiatanács a Netflix „Hogyan irányítsd az elméd című sorozatát és a hatóság arra a megállapításra jutott, hogy

„a négyrészes sorozat a pszichedelikus szerek hatásait olyan módon mutatja be, hogy az a 18 év alatti korosztályt a műsorban szereplő narkotikumok kipróbálására ösztönözheti.”

A Médiatanács szerint a film készítői úgy tettek említést a kábítószerek pozitív hatásairól, hogy eközben a veszélyeket úgymond „csak felületesen és hiányosan említették”.

A műsorszámot a Netflix „16 éven felülieknek” besorolással tette közzé, azonban a Médiatanács szerint a tartalmat  az SVOD-szolgáltatónak a „18 év felettieknek” szóló korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia és olyan hatékony műszaki megoldással kellett volna ellátnia, amely biztosítja, hogy a műsorszám kiskorúak számára ne legyen elérhető.

A sorozat más országokban, például az Amerikai Egyesült Államokban a „TV-MA”, azaz a „csak felnőtt közönségnek” szóló besorolással került adásba, állítja az NMHH.

A Netflixre a holland szabályok vonatkoznak

Mivel a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, így nem a magyar, hanem a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, ezért a magyar hatóság főszabály szerint ugyan nem járhat el vele szemben, de a Médiatanács ezért értesíti a Commissariaat voor de Media (CvdM) nevű holland társhatóságot, rendelkezésükre bocsátja saját vizsgálati eredményeit és kéri tőlük az eset kivizsgálását.

Az utóbbi időben a magyar médiahatóság több más streamingtartalom ügyében is külföldi társhatóságokhoz fordult. Nemrég például azért kérte az NMHH Médiatanácsa a holland társhatóság közreműködését, mert a Netflixen egy mesében két azonos nemű főszereplő szerelme is látható volt. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a magyarnál jóval toleránsabb médiaszabályozás alapján a holland hatóság hogyan dönt. Az NMHH az HBO Maxot is bepanaszolta nemrég egy tartalom állítólagos nem megfelelő korhatári besorolása miatt, de őket nem Hollandiában, hanem Csehországban.

Végleges: bepanaszolja a magyar médiahatóság Hollandiában a Netflixet a Jurassic World és Csehországban az HBO-t A Fehér Lótusz miatt

A Médiatanács e heti ülésén egyébként a Tilos Rádió frekvenciapályázatával is foglalkozott és meghozta végleges döntéséről, amiről különálló hírünkben olvashatnak.

Eldőlt a Tilos Rádió frekvenciájának sorsa

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket a Facebookon is.

Borító: A Netflix Hogyan irányítsd az elmédet című sorozata oldala a Netflixen
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások