fbpx
A közmédia tegeződős riportere a 2022.09.14-i strasbourgi fideszes sajtótájékoztatón

Tegeződve tette fel kérdéseit a közmédia munkatársa a Fidesz politikusainak a strasbourgi sajtótájékoztatón (VIDEÓVAL)

A Magyar Hang videója szerint a magyar közmédia munkatársa egymás után többször is tegeződve kérdezte a Fidesz politikusait Strasbourgban egy szerdai hivatalos sajtótájékoztatón.

A csütörtökön elfogadott, a magyar jogállamiság helyzetéről szóló európai parlamenti (EP) jelentés szerdai vitája után sajtótájékoztatót tartott két fideszes politikus, Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és Hidvéghi Balázs.

A strasbourgi sajtótájékoztatón a Kormányinfókkal ellentétben, ahová hosszú ideje be sem engedik a lap munkatársait, nem akadályozták meg, hogy a Magyar Hang is kérdést tegyen fel fideszes politikusoknak, illetve videót készítsen. A két fideszes politikust a Magyar Hang munkatársa arra a friss, a New York Timesban megjelent hírre reagáltatta, miszerint 300 millió dollárt áldozott Oroszország arra, hogy európai politikusokat, pártokat támogasson. Azt kérdezte az újság a magyar kormánypárti politikusoktól, hogy juthatott-e ezen pénzekből a Fideszhez vagy fideszes politikusokhoz.

Gál Kinga válaszolt, aki szerint nem lehet jogállamisági feltétel egy kormány, egy párt viszonya Oroszországhoz, és ők „nem barátkoznak semmilyen agresszorral”, csak a magyar nép érdekei szerint járnak el az Oroszországhoz és Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszony kiépítésekor, majd a Fidesz oroszországi támogatásáról azt mondta, elképzelhetetlennek tart ilyesmit, „és egyszerűen nincs is semmi értelme”.

Legalább ilyen érdekes volt azonban, amikor első kérdezőként a magyar közmédia tudósítója – bárminemű bemutatkozás nélkül – a Fidesz ugyanezen hivatalos sajtótájékoztatóján a bekapcsolt kamerák mellett tegeződve kérdezte a kormánypárti politikusokat. Feltételezhetően nem tévesztésről lehetett szó, ugyanis az állami médiaszolgáltató munkatársa többször is ezt a formulát használta kérdései feltétele során.

  • „(…)Először a fideszes EP-képviselőket kérdezném… mindketten úgy fogalmaztatok, hogy a magyarországi baloldal… (…)”
  • „(…) Pontosan miből gondoljátok, hogy így van? És ezzel tulajdonképpen azt is kimondjátok, hogy a magyar baloldal… (…)”

A kedélyesen tegeződős diskurzus a közmédia képviselője és a fideszes politikusok között a Magyar Hang ezt megörökítő videójában nem sokkal 3:40 után kezdődik.

(Frissítés 10:21: újságírói forrásból időközben azt is megtudtuk, hogy a tegeződést választó tudósító egyébként az a Baraczka Eszter, akit tavaly Németh Balázshoz hasonlóan Egyesy Géza-díjjal tüntett ki a közmédia, és aki általában Brüsszelből tudósítja az állami médiaszolgáltatót. Hogy róla van szó, ezt egy, a mediaklikk.hu-n Baraczka Eszterről elérhető fotó is igazolja.)

A csütörtökön elfogadott jogállamiság-jelentésről, mely kimondja, hogy az Európai Parlament már nem tartja demokráciának Magyarországot, itt írtunk. A határozat megannyi probléma mellett egyébként a magyar médiahelyzettel kapcsolatban is jelentős aggályokat azonosított.

A médiahelyzet miatt is szavazta meg az Európai Parlament, hogy Magyarországot nem tekinti demokráciának

Arról, hogy a strasbourgi sajtótájékoztón mi történt még, a Magyar Hang tudósításában további részleteket is olvashat.

A hirado.hu oldalán MTI aláírással jelent meg beszámoló a strasbourgi sajtótájékoztatóról. Az oroszországi pénzek ügyében a Magyar Hang által feltett kérdést és választ nem találták annyira érdekesnek, hogy arról is hírt adjanak.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Megtalál minket a Facebookon is.

Borító: A közmédia tegeződős riportere a 2022.09.14-i strasbourgi fideszes sajtótájékoztatón a Magyar Hang videójában.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások