fbpx
A Novaja Gazeta szerkesztősége.

Oroszország megvonta a Novaja Gazeta online kiadásától is a működési jogosultságot

A szerkesztőség jogi képviselője szerint aránytalanul szigorú ítélet született, és kilátásba fellebbezést helyezett kilátásba. Korábban a print kiadást már ellehetetlenítték az orosz hatóságok.

Megfosztotta működési engedélyétől az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön a Novaja Gazeta című független lap online változatát – számolt be az MTI.

A bíróság a Roszkomnadzor orosz médiahatóság adminisztratív keresete alapján hozta meg az ítéletét, amely kifogásolta, hogy két nem kormányzati szervezet – a Grazsdanszkoje Szogyejsztvie (Polgári Segítségnyújtás) és a Gumanyitarnoje Gyejsztvije (Humanitárius Cselekvés) – esetében a hírportál nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek minősítették őket.

Mint arról a Media1 is beszámolt, egy moszkvai bíróság szeptember elején a Novaja Gazeta nyomtatott változatának bejegyzési bizonyítványát már visszavonta, amivel gyakorlatilag betiltotta a print változatot. A Roszkomnadzor abban az esetben azt kifogásolta, hogy nem nyújtották be hozzá a lap működési alapszabályát a 2006-os tulajdonosváltás után. A Novaja Gazeta jogi képviselője szerint ennek alapján nem lehetne visszavonni a lap bejegyzési bizonyítványát.

Dmitrij Muratov, a lap Nobel-békedíjas főszerkesztője az ítéletet akkor „politikai gyilkosságnak” nevezte, amelyet szerinte a „legcsekélyebb jogalap nélkül” követtek el. Bejelentette azt is, hogy a lap fellebbezni fog a döntés ellen. A Novaja Gazeta szerkesztősége közleményt adott ki, amely szerint a moszkvai Baszmannij kerület bírósága, amelyhez a politikai ügyek egy jó része kerül, „megölte az újságot, 30 évet rabolt el újságírói életéből, és megfosztotta az olvasókat a tájékozódáshoz való joguktól”.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője.
Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője. Fotó: Nobel Prize / YouTube

Három évtized alatt a lap hét újságíróját gyilkolták meg

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, részben az augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából. A lap, amelynek három évtized alatt hét újságíróját gyilkolták meg, vezető tényfeltáró médium maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is.

Március 28-án a lap felfüggesztette működését Oroszországban, miután a Roszkomnadzor kétszer is írásban figyelmeztette, hogy honlapján olyan anyag jelent meg, amely az előírt megjelölés nélkül tett említést egy „olyan szervezetről, amely szerepel a külföldi ügynöki feladatokat ellátó nonprofit szervezetek nyilvántartásában”.

Több munkatársa Rigában létrehozott egy online kiadást Novaja Gazeta Jevropa címen, amelynek oroszországi elérhetőségét azonban blokkolták, mások Novaja Rasszkaz-gazeta (Új Elbeszélés-újság) címen próbáltak meg megjelenni Oroszországban, de a főügyészség követelésére ezt is meggátolták. Muratov Moszkvában maradt, és szeptember elején ő vezette barátja és mecénása, Gorbacsov temetési menetét.

A lappal kapcsolatos korábbi híreinket ide kattintva olvashatja el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a Novaja Gazeta szerkesztősége. Fotó: AFP / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások