fbpx
Dmitrij Muratov.

Felfüggeszti tevékenységét a Nobel-díjas orosz újságíró lapja az orosz-ukrán háború befejezéséig

Tovább szűkül a független médiatér Oroszországban.

Az „ukrajnai különleges hadművelet végéig” felfüggeszti a Novaja Gazeta nevű, független orosz lap a működését – írta a The Guardian nyomán a hvg.hu.

Azért döntött így a Novaja Gazeta vezetése, mert a Roszkomnadzor orosz médiafelügyelet már másodjára figyelmeztette az újságot, miután az elmulasztotta az egyik cikkében említett nem kormányzati szervezetet az orosz jogszabályoknak megfelelően „külföldi ügynökként” megjelölni.

A Novaja Gazeta az egyik utolsó orosz lap, mely elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és az egyik utolsó független lap az orosz piacon. Korábban – a tiltott „háború” szó használata miatt – el kellett távolítsák néhány korábbi, Ukrajnáról szóló cikküket is.

Mint arról a Media1 beszámolt, Dmitrij Muratov, a lap főszerkesztője volt az egyik újságíró, aki Nobel-díjat kapott a munkásságáért tavaly; az elismerést a Fülöp-szigeteki Maria Ressával kapta közösen. Muratovot és a lapját novemberben Oroszországban megbüntették a „médiaszabadság megsértése” miatt.

Néhány héttel korábban, már az orosz-ukrán háború kirobbanása után az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), sürgősségi eljárás keretében szólította fel Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a Novaja Gazeta című lap véleménynyilvánítási szabadságát, miután az orosz médiafelügyelet a lapról azt állította, hogy hamis híreket közöl.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Dmitrij Muratov. Forrás: RFL/RL Russia, Current Time
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások